2020. julius 14., Õrs, Stella

Megújul a Kertalja utca egy szakasza: kvázi, hitelből.

Kiemelt témánk

47 millió, 142 millió, végül megint negyvenegy-néhány millió. Ezek a számok röpködtek a kétségtelenül leharcolt állapotban lévő Kertalja utca kapcsán, amelynek szakaszos felújítása három évre köti le a falu tartalékait. Lett volna olyan megoldás, amely nem éli fel a jövőt, sőt: megalapozza azt. A településvezető nem ezt választotta, pedig a testület sikeres vállalkozó képviselője józanul fogalmaz: elköltik azt a pénzt is, ami még meg sincs…

Előzmények: előkészített 47 milliós, majd 142 milliósra átdolgozott és elbukott pályázat 

Magasi József képviselő, Fábry Szabolcs volt polgármester 2011 júniusában V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkárral a nagyvázsonyi lovasklubnál: téma a községfejlesztés, útfelújítás, gondosan előkészített pályázatok

2011-ben karnyújtásra volt a település a teljes Kertalja utca és további, csatlakozó utcák felújításától, rendbetételétől. Akkor egy gondosan előkészített pályázat szerint mindez 49 millió forintos költséggel megoldható feladatnak tűnt, V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár Fábry Szabolcs polgármester meghívására terepszemlét is tartott a kérdéses utcában. A település 2011 nyarán megválasztott új vezetője azonban átdolgozta az előkészített, nem egészen 50 milliós pályázatot, amelynek máig megmagyarázhatatlan okokból 142 millió forint fölé ugrott  a költségvetése. Idevonatkozó dokumentum itt tölthető le: eredeti vigh-krupla határozati javaslat 2011

A pályázat műszakilag is rosszul volt átdolgozva, átlépte az egy négyzetméterre elszámolható aszfaltköltségeket, nem csoda hát, hogy elutasították a támogatási kérelmet. Ez a falunak így is mintegy 2 millió forintjába került, minderről itt írtunk korábban.

Állami segítség, fellélegző költségvetés. Magasi József józansága: elkölti a falu azt a pénzt is, ami még meg sincs

A Fidesz-KDNP kormány 2012-ben mentőövet nyújtott minden magyarországi településnek, aminek köszönhetően átvállalták az iskolák fenntartását és megszabadították a településeket az adósságaiktól. Magyarországon majd’ minden önkormányzat 2002 óta forráshiánnyal küzdött. Nagyvázsony költségvetése 2011 nyarán 1 millió forintos működési pluszt mutatott, de ehhez szükség volt egy folyószámla-hitelkeretre, ami 2011 nyarán 11 millió forintos kihasználtságon állt. 2012-ben az iskolafenntartás mintegy 30 millió forintos plusz költségének (ezt a falu minden évben előteremtette), valamint a folyószámla-hitelkeret átvállalásának köszönhetően több, mint évi 50 millió forint tehertől szabadította meg Nagyvázsonyt a magyar állam. Sajátos azonban, hogy Nagyvázsony ennek dacára pusztán 14 millió forint éves céltartalékot tud felmutatni.

Ezt kevésnek érzi Wágenhoffer Ágnes képviselő. Nem alaptalanul. A képviselő-asszony felhívja a figyelmet arra is, hogy inkább a céltartalékból pályázzanak. Hiába, Stefanovitsné Sipos Mária képviselőnő úgy fogalmaz, “nincs esélye a falunak pályázni”. Stefanovitsnének munkaköréből (IKSZT-vezető) fakadóan is tudnia kellene, hogy állítása komoly csúsztatás. Idén új uniós ciklus kezdődik, amelyben a kistelepüléseknek óriási lehetőségei lesznek fejlesztésekre, a Vidékfejlesztési Minisztériumnál éppen belterületi önkormányzati utak felújítására.

Vigh-Krupla Orsolya településvezető azonban ragaszkodik ahhoz, hogy a tartalékok több évre előre lekötésre kerüljenek. Magasi József képviselő végül kimondja a lényeget: elköltjük előre azt a pénzt, ami még meg sincs, ez egy kicsit rossz érzés…” – fogalmaz a vállalkozóként is kiváló képviselő.

A Kertalja utcára ráfér a felújítás, de inkább pályázattal, mint a falu tartalékainak évekre lekötésével - vallják a szakértők

Céltartalék 2013: lekötve két-három évre előre, pályázat helyett önerőből, megint elég negyvenegy-néhány millió forint…

2006-2011 között vegytisztán pályázati forrásból megújult a művelődési ház, az általános iskola, jelentős fejlesztés történt az óvodában, átadásra került hosszú évek huza-vonája után a Mentőállomás, felújított a község két kis utcát és a település rendezvényeit tízezrek látogatták.

Vigh-Krupla Orsolya polgármester mindenáron fel akar mutatni eredményt, hiszen az önkormányzat jóformán nem nyert semmilyen támogatást az elmúlt három évben. Javaslatára, több képviselő hiányzása mellett, a község évi 15 milliós céltartalékját három évre lekötötte, hogy elkészüljön a Kertalja utca Malomkő utca és Kinizsi út közötti szakasza. A beruházás költségvetése (hogy-hogy nem) újra megáll  mintegy 41 millió forintnál. Mivel ennyi sem áll Nagyvázsony rendelkezésére, olyan határozatot hozott a polgármester-asszony, hogy 3 évre előre leköti a község tartalékait. Viszont az őszi kampány előtti hetekben átadhatja a megújult utcaszakaszt.

Más települések karbantartást saját forrásból, fejlesztést inkább pályázatból végeznek: bölcsebb megoldás a jövőfelélés helyett

15 millió forintból egy okos önkormányzat 300-400 millió forintot tud teremteni – fogalmaz megkeresésünkre Pék Éva, az egyik legsikeresebb magarországi projekcég pályázati szakértője. Csak ki kell várni, hiszen az idén induló új európai uniós forrásciklus (2014-2020) segítségével az önkormányzatok előtt óriási lehetőségek nyílnak meg fejlesztésekre, 80-100%-os támogatási lehetőséggekkel. Valószínű elég lett volna most pár millió forintból a legfontosabb javításokat tisztességesen elvégezni és idén ősszel, jövő tavasszal a Vidékfejlesztési Minisztérium pályázatain ügyesen pályázni – nem egy, hanem több belterületi út rendbetételére.

A vidékfejlesztési tárcánál hamarosan elérhetőek a belterületi útfejlesztések pályázatai, érdemes lenne egy községnek minden anyagi és egyéb erőit ezekre a lehetőségekre koncentrálni – mondta el Fábry Szabolcs, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Veszprém megyei referense. A CÖF-országjárás során megismerkedhettem többek között Kovács Sándorral, Géberjén; Boldog István, Kétpó; Potápi Árpád, Bonyhád polgármestereivel, a Fidesz helyi képviselő-jelöltjeivel. Jó volt látni, hogy határozott vezetéssel, erős összefogással, megfelelő kapcsolatok és lehetőségek felismerésével többszáz-millió forintot lehet egy-egy kistelepülés fejlődésére pályázni, munkahelyeket teremteni, települést fejleszteni. Azt hiszem, ők a követendő példák.

Igaz, ehhez szükséges fél-egy év türelem és nem nyár végére minden áron átvert akarat. Azaz nem kellene az őszi kampányra kapkodva felélni a falu jövőjét. 

Korábbi kiemelt témák:

Vörösiszapos cég jogtanácsosa a helyi MSZP-jelölt

Kovászemberek IV.: kisfilm Rupa Évával

Hír TV, Paletta: Fogatos zarándoklat 2014 (videóval)

Túrkevén folytatódott az országgjárás

Több nagyvázsonyi fejlesztési terv a megyei listán

Felkészültünk a télre 1.: Napokon át jégpályák voltak a vázsonyi utcák

Közterületre kitett “alkotás”: elég “egyeztetni a családdal”…

Múltat végképp eltörölni – eltűntek a 2012 előtti rendezvényfotók (is)

Nagyvázsony  Jó hírnevéért 2013 díjátadások

4,5 millió hiány a várnál,  a képviselő rámutatott: a polgármester is felelős

Újabb munkahelyeket teremtett a Pontes

Kutyagyilkosság a vár körül

Van itt pénz… – Szlovákiába is jut

Repült a nehéz pad… – újabb rongálás, újabb csúsztatás

Önkormányzati személyválogatás: nem kapott mindenki meghívót – például az ötletgazda sem

Másutt ingyen, Nagyvázsonyban 200 Ft-ért viszik el a zöld hulladékot

Polgármesterek országos tanácskozása Dörgicsén – célkeresztben a jövőre induló vidékfejlesztési program

Rally: baleset Városlődön, baljós előjelek Nagyvázsonyban, hallgató önkormányzat

A polgármestert hidegen hagyták a falujában zajló események

Születése óta kerekes székhez kötött – nem engedték be kedvezménnyel a veszprémi állatkertbe

Rally-bukás

Hungarikum-konferencia

Sólyi konferencia a vasútért

50-es évek újratöltve: feljelentgetők a vár körül

Gaztenger az Árpád-kori romoknál (is)

Kettesben: Lánchíd-riport Nagyvázsonyról, Balaton-felvidékről, Dumaszínházról, értékekről

Egy év után a lakosok cselekedtek, nehogy tragédia történjen

Elképesztő állapotok a Pálos-romoknál

Fesztiválok – idén is Nagyvázsony nélkül

Fogatos zarándoklat – nagy siker a Pontes programja

A munkahelyek megszűnésére hívták fel a polgármester figyelmét – aki így visszavonta előterjesztését

Nehéz 2011-2012-es örökségről számolt be az új várkapitány

Miért maradt idén zárva a Néprajzi Múzeum

Lovas zarándoklat – rádióriport

Apu újra kivitelezhet: napelemes projekt útjavítás-pályázat helyett

Ilyen még nem volt: kölcsönnel indítja a szezont a vár

Tatabányai panellakásba bejelentett pályázatíró cég a nagyvázsonyi önkormányzat megbízottja

Elmaradt lovasfarsang – lóvá tett turisták és Megvan a felelős is

A jegyző is ígérte, mégsem értesítettek – pályázatkezelés Nagyvázsonyban

Újabb pályázatelutasítás

Brutális hitel másfél év alatt

Ügyészségi elégtétel: becsületsértő volt a 2011-es kampány

2011-es időközi kampány: Nyuzó László ügyészségi megrovást kapott

Országos napilap cikkezett a falu cégelnökének lejárató magatartásáról

Önkormányzati adósság-elengedés – vagy Vázsonyban még sem?

Elbukott az önkormányzat óvodapályázata

Lélekemelő lovasfelvonulás, emlékműátadás

Várvezető választás – sajátos titkolózás

Három oldal ingyenreklám – simán cáfolható csúsztatások a falu újságjában

Lóvá tett képviselők

Lemondott a vár vezetője

Nem először hibázó körjegyző: A német kisebbségi önkormányzat megszünése

4,5 milliós veszteséget termelő vár

Hatósági figyelmeztetést kapott a körjegyző

29 milliós veszteség, kontra…

Nem nyert a Kertalja u-i felújítás-pályázat, de 1,8 millióba került

Súlyos milliók marketingre

Füreden folytatja a Dumaszínház – elvesztette településünk legjelentősebb fesztiválját

Várügy: az önkormányzat a drágább megoldást választotta, nem kellett a helyi jelölt

Két nyílt képviselő nyílt levele

Hova folytak a százezrek? (Demokrata-cikk)

 

 

Címkék: , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.