2020. február 21., Eleonóra

Tetemes jégkár Nagyvázsonyban

Több, mint 44 milliméter csapadék esett le alig 20 perc alatt Nagyvázsonyban, sajnos jég formájában. Tetemes anyagi kár a mezőgazdaságban, viszont a déli csapadékelvezető-árok jól vizsgázott. Sajnos nem mindenütt voltak azonban kipucolva az áterszek.

Április 29-én, kedden délután megálltak a jégeső-felhők a Vázsonyi-medence felett és heves, cseresznye-nagyságú jég verte el a falut és határát. Miközben Pulán túl, Öcs határában száraz meleg maradt az idő, Nagyvázsonyban 22 fokról 10 fokra hűlt le a levegő és mintegy 45 milliméter jégesővel érkező csapadék zúdult a tájra.

A Rákóczi utcában nem voltak kipucolva az árkok - iszapos özönvíz az úton

Ahogy azt a helyi mezőgazdasági kft. szakembereitől megtudtuk, lehetséges, hogy Vis Maior-keretre szorul a cég, hiszen 100 hektár vetésen (repce, gapona) nagy valószínűséggel tönkrement a szántóföld. Ha a kár (szerdára ígértek felmérési eredményeket) bekövetkezett, körülbelül 5 millió forint értékű vetőmag illetve vetést vert el a jég a földeken. Hasonló károkról számoltak be a kisebb földtulajdonosok és gyümölcsösök gazdái is.

A falu déli, Mencshely-felőli oldalán viszont jól vizsgázott a 2008-ban megépített vízelvezető árok. A korábban rendszeresen, özönvíz-szerűen leömlő csapadék elmaradt, és bár megteltek a Kertalja utca, Iskola utca árkai, délről a 2008-as árokmélyítés előtti módon nem zúdult további víz az utcákra.

Sajnos a Rákóczi utca vízelvezető árkai viszont nem voltak megfelelően kipucolva, több áteresz egyszerűen nem engedte át az esővizet, így az iszapos csapadék nagy mennyiségben folyt végig a község egyik főútvonalán. Az orvosi tájékoztatás szerint azonban az anyagi károkon túl személyi sérülés szerencsére nem történt.

fotók: facebook

Címkék: , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.