2020. március 29., Auguszta

“Tavaszi áttörés” a Bakonyban

VIDEÓVAL

A „Tavaszi áttörés 2014” gyakorlat csaknem ötven napon keresztül zajlik, ezerötszáz katona bevonásával és több mint háromszáz harceszközzel. A Várpalota mellett található több mint száz éves lő– és gyakorlótéren tizenhét katonai szervezet tevékenykedik, kiegészülve az önkéntes tartalékos szolgálatot teljesítő állománnyal.

A főerők átcsoportosítását követően Horváth Gábor dandártábornok a sorakozó alkalmával kiemelte, hogy különösen nagy hangsúlyt kell helyezni a tűrőképességre, toleranciára és a bajtársiasságra. Beszédében elmondta, hogy mindenki törekedjen a biztonságos és professzionális feladat végrehajtásra. Párhuzamosan, több kiképzési feladat zajlik egy időben, a gyakorlótér különböző helyszínein. A tapasztaltabb katonákat kérte, hogy a fiatalabb állományt segítsék, kiemelten figyeljenek rájuk és a birtokukban lévő tudást osszák meg velük. A dandártábornok ezt követően felkérte Szabó György alezredest, a tábori lelkészi szolgálat képviselőjét, volt tapolcai református lelkészt, hogy áldja meg a felsorakozott egységeket. A tábori lelkész hangsúlyozta a hit és a család fontosságát majd felhívta a figyelmet a katonai szolgálat veszélyeire. Pál Apostol szavait idézte, amely szerint, ha: „Ha Isten velünk, ki ellnünk?”

A komplex hadgyakorlat egyik kiemelt része az MH 25. Klapka György Lövészdandár 1. lövészzászlóalja és a könnyű vegyes zászlóalj második századára épülő nyolcszázas létszámú zászlóalj-harccsoport CREVAL-ellenőrzése (Combat Readiness Evaluation – harckészségi minősítés), amely során a köteléknek bizonyítania kell országvédelmi képességét. Már a nyitó napon birtokba vették a különféle katonai alakulatok a gyakorlóteret.

A békés tavaszi csendet a T-72-es harckocsik, valamint a BTR 80 típusú kerekes páncélozott szállító harcjármű zaja törte meg, amelyek mellett a kézi fegyverek hangja szinte eltörpül, miközben az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái légvédelmi fegyvereikkel hajtottak végre lőgyakorlatokat. Az éles lövészettel együtt járó gyakorlaton Grippen vadászrepülőgépek légi felderítést, imitált áttörést segítő bevetést végeznek a térségben harci helikopteres kiegészítéssel.

Videó: 

Videótudósítás megtekinthető itt

Címkék: , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.