2020. április 9., Erhard

Alacsony aktivitás, magabiztos Fidesz-győzelem

Európa Parlamenti választásokon alacsony részvétel mellett született magabiztos Fidesz-KDNP győzelem a nagyvázsonyi szavazófülkékben. Szinte ugyanilyen szavazati arány és sorrend alakult ki országosan is. 

Nem volt hosszú idő megszámolni a nagyvázsonyi szavazatokat, hiszen egyik szavazókörben sem érték el a részvételi arányok a 25%-ot (1. szavazókör: 23,5; 2. szavazókör: 22,7%). Annyi már biztosan kijelenthető, hogy a szavazatok bőven több, mint 50%-át a Fidesz gyűjtötte be.

Második lett Nagyvázsonyban stabilan a Jobbik, várhatóan mintegy 17%-os eredménnyel. Az MSZP, a DK és az Együtt illetve az LMP messze nem érték el pártonként a 10%-ot sem (“fejenként” 5-8% között teljesítettek a baloldal erői). Érdekesség lehet, hogy úgy tűnik, Nagyvázsonyban az MSZP mellett a DK is megelőzte a Bajnai-féle Együtt alakulatát. A kis pártok (Haza Nem Eladó és SMS) 1-2 darab szavazatot gyűjtöttek be.

Országosan is elsöprő, mintegy 52%-os Fidesz-győzelem született. A konzervatív-jobbközép párszövetség ezzel 12 képviselőt küldhet Brüsszelbe. A második helyezett Jobbik mintegy 15%-os eredményével 3 képviselőt; az MSZP, a DK 2-2; míg az Együtt-PM és az LMP 1-1 képviselőt delegálhat az Európa Parlamentbe. Hazánkban az országos részvételi arány Közép-Európában a legmagasabb volt, de így is alig haladta meg a 28%-ot.

Címkék: , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.