2020. julius 9., Lukrécia

Idén is volt nyelvi tábor Falkenbergben

Nem volt hiábavaló Csebi-Pogány Péter munkássága. A volt német kisebbségi elnök több, mint másfél évtizede kezdte el szervezni a bajor testvértelepülési szövetséget, amelynek egyik szép kibontakozása az iskola falkenbergi kapcsolata. Idén nyáron is jártak a nagyvázsonyi gyerekek a bajorországi testvérfaluban. Megismerték a varázslatos tájat és a kedves bajorokat, sőt: együtt ünnepelték a németekkel a vb-győzelmet is… Diénes Melinda tanárnő beszámolója.

Falkenberg – Nagyvázsony testvértelepülése – Bajorországban, Tirschenreuth tartományi körzetben, a cseh határ mellett fekszik, 700 km távolságra Nagyvázsonytól. Valamikor réges-régen, több száz éven keresztül Tirschenreuth járás földjei a waldsasseni cisztercita apátság birtokában voltak. A tanult és szorgos cisztercita szerzetesek a környék vízrajzi adottságait kihasználva birtokaikon tó- és halgazdálkodással foglalkoztak. Haltenyésztő telepeik európai szintű mintagazdaságok voltak, technikájukat, tudásukat pedig önzetlenül adták át az eziránt érdeklődőknek, a haltenyésztésnek a máig élő hagyományát alapozva meg a térségben. Tirschenreuth körzetben ma is 4.600 kisebb-nagyobb mesterséges vagy természetes tó rejteget pontyot, pisztrángot, compót, süllőt, kínál kellemes felüdülést fürdőzőknek vagy díszíti a városok parkjait. Ezért nevezik ezt a körzetet az 1000 tó országának. Ebből kaptunk egy kis ízelítőt az idén a nyelvi táborban.

Csebi Pogány Péter német elnök és Szautner Erika iskolaigazgató Karlsbadban. A német kapcsolatokat sok előkészítés, másfél évtizeddel ezelőtt kezdődött kapcsolatépítés előzte meg

A cisztercita kolostor és a haltenyésztés, a nyelvi próbálkozások és a szórakozás jegyében telt az idei nyelvi táborunk Falkenbergben. 17 lelkes nagyvázsonyi diákkal és két kolléganőmmel, a nagyvázsonyi iskolaigazgató Szautner Erikával és az igazgatóhelyettes Magasi Ildikóval szálltunk buszra július 13-án reggel a nagyvázsonyi iskola előtt. Kedves vendégfogadóink és szállásadóink: a polgármester és felesége, szülők és gyerekek terített asztallal vártak ránk a szálláshelyünkön, a katolikus egyház ifjúsági otthonában, a faluközpontban. A 7 hetedikes lány, akik vállalták, hogy kint alszanak családoknál, bátran csatlakoztak szállásadó fiataljaikhoz és azok szüleihez. Nem sokáig tartott a megérkezésünk fölötti lelkesedés, mert a 9.00 órakor kezdődő futball-világbajnokság és főként a publik – viewing lehetősége többünket is a helyi „Stube”-ba csalogatott és együtt drukkoltunk a falkenbergi közönséggel. Éjjel pedig tanúi voltunk a németek kitörő örömének – dudálás, zászlóval díszített autók, petárdarobbanás, tűzijáték – amivel győzelmüket ünnepelték. Élmény volt megtapasztalni a publik-viewing és a nemzeti ünneplés hangulatát.

Másnap reggel nyelvi bátorságpróba várt a gyerekekre Falkenbergben. Előzetes felkészülés és egy körséta után, csapatokba verődve gyűjtöttek információkat a gyerekek a településről. A falubeliek, főleg az idősebbek-ráérősebbek szeretettel fogadták őket, meséltek nekik és még egy kis süti is előkerült néha. Sikerélménnyel tértek vissza a gyerekek a szálláshelyre. A begyűjtött információkat pedig feldolgoztuk és egyszerű nyelvezettel kis összefoglaló készült Falkenbergről. A következő napok programjai a környékkel ismertették meg táborozóinkat. A wiesaui iskola diákjaival gyalogtúrát tettünk a muckentali Bächer család haltenyésztő telepére. Itt kaptunk először egy kis ízelítőt a több száz éves hagyományra visszatekintő haltenyésztés tudományából, kóstolhattunk a pontypástétomból, kezünkbe foghattuk a legkisebb és a már eladási nagyságát elérő pontyokat, és nagy mennyiségben húzhattuk ki a halászhálóval a halakat a vízből. A közösen megélt élmények közepette pedig ismeretségek születtek magyar és német gyerekek között. Másnap a wiesaui iskolában egy énekórán vettünk részt, egy jól felszerelt énekteremben. Együtt tanultuk, táncoltuk, csörögtük-zörögtük-doboltuk  a „Magyarland”-ról szóló dalt a német gyerekekkel, majd végigvezettek bennünket az iskolán.

Diénes Melinda tanárnő középen: a nagyvázsonyi iskola már tavalyelőtt is szervezett nyelvi tábort Falkenbergben

Érdekes volt látni és megtapasztalni azt, hogy kreativitással, leleményességgel és elhivatottsággal milyen sok gyakorlati kérdést meg lehet oldani egy intézményben. Innen az utunk a cisztercita szerzetesrend által alapított bazilikába és a kolostorkertbe vezetett. Itt ötletes vizes játékos foglalkozások vártak ránk. Ismét felkerestük a waldsasseni strandot, a wiesaui Kipp-tónál a német fiatalokkal együtt küzdöttünk meg a még elég hideg vízzel. A Waldnaab-folyó völgyében tett kirándulás során ismét megtapasztalhattuk, milyen gazdag a térség halastavakban: 10 kisebb-nagyobb tavacskát számoltunk meg a túra során. A tábor élménybeszámoló-összegző nyelvi foglalkozással, plakátok készítésével és búcsúesttel zárult. A német szállásadó szülők és a polgármester házaspár kedveskedtek egy finom búcsúvacsorával, kedves búcsúszavakkal, a gyerekeknek útravaló édességekkel és egy-egy pólóval, amely a rányomtatott Falkenbergi vár szimbólummal és felirattal a résztvevő gyerekeket mindig erre a táborra fogják emlékeztetni.

Sokan kérdezték tőlünk, jól sikerült-e a tábor?  A gyerekek soha nem panaszkodtak honvágyról, minden újabb kihívást és programot lelkesen fogadtak, Erika néni és Ildikó néni jóvoltából sok finomságot ehettek és ihattak, szívesen együttműködtek konyhában, szobatakarításban, nyelvi foglalkozásokban, de legjobban talán a német gyerekek társasága, a játszótéri szabad programok, a falkenbergi szabad felfedező és információszerző barangolások és a sok finom fagyi feledtették velük azt, hogy 700 km-re vannak otthonuktól. Irányított szabadságban tanulhattak, láthattak, tapasztalhatták a másságot és gyakorolhatták a nyelvet. Reméljük az idei nyelvi tábor is felejthetetlen élményt nyújtott és bátrabbá tette gyerekeinket a német nyelv használatában.

Nagyon sok köszönettel tatozunk a nagyvázsonyi, barnagi, pulai és vöröstói önkormányzatoknak és a német nemzetiségi önkormányzatoknak, akik jelentős anyagi segítséggel járultak hozzá az utazási költségeinkhez. Köszönettel tartozunk a falkenbergi polgármesternek és feleségének, akik gondoskodtak az ifjúsági otthonban való elszállásolásunkról és azoknak a német családoknak, akik a hetedikes lányainkat befogadták és gondjukat viselték a reggeli és esti órákban. Két év múlva ismét tervezzük kiutazásunkat, remélve, lesz ismét 17 lelkes németül tanuló kisdiák, aki vállalni fogja az utazással, kirándulással, játékkal és szórakozással járó nyelvtanulást nyáron is.  Jövőre pedig a falkenbergieket várjuk Nagyvázsonyba, hogy viszonozhassuk vendégszeretetüket.

                                                                                                Diénes Melinda

német nyelvtanár

Címkék: , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.