2020. január 28., Károly, Karola

Jövőre folytatódhat, bővülhet a VIRTUS

KIEMELT TÉMÁNK

Tervek szerint folytatást terveznek a VIRTUS Fesztivál szervezői. Visszatérhet jövőben a nagyhírű lovasjáték és a Dumaszínház is a községbe – mondta el a Polgárportálnak Fábry Szabolcs szervező, aki hozzátette: Nagyvázsonynak vissza kell kerülnie a turisztika térképére. 

Az idén először megszervezett VIRTUS Fesztivál alapvetően a lovak és a lóerők köré épülő seregszemleként zajlott le augusztus 20-24-e között. Az első két napon tematikus szekértúrák és közéleti fórum zajlott Nagyvázsonyban és környékén Izsó Tamás kemencés tudományának, Lang Zsuzsanna gyógynövény-szörpjeinek, Isó László és Mersics János borászatának és Takács Ferenc gyógynövény-szakember segítségével.

Augusztus 22-én tartottuk a LÓERŐK Napját, amelyben a nyírádi motoros találkozó résztvevői jöttek át a faluból, összesen 150 motor mintegy 300 motoros adott randevút a Nemesleányfalu melletti réten. A szervezők részéről Nádasi Ferenc elmondta, hogy a jövőben is tervezik és bővíteni kívánják az együttműködést a VIRTUS szervezőivel, remek helyszínre találtak Nagyvázsony-Nemesleányfalu melletti réten.

Itt mutatkoztak be a Gömöri Barantások is, de volt szénás-szekér bemutató, lovas szántás- és lovas rönkhúzás-verseny is a lóerők jegyében. Másnap a Jobbágyi József Lovas Emléknap keretében szervezett programokon díjlovas-versenyt, és két kategóriában fogatos versenyt szerveztünk a Nemesleányfalui Lovas Egyesülettel és önkéntesek sokaságával (eredményekről szóló cikk itt olvashatóa szerk.) Itt léptek fel a salföldi Kopjások is, valamint gömöri és erdélyi illetve vajdasági hagyományőrzők – fogalmazott Fábry Szabolcs szervező a Polgárportálnak adott interjúban. A rimaszombati barantások bemutatóján olyan produkciót láthatott a nagyérdemű, amelyet Európában csak kevesen láthatnak: apa-fia párosban acélvesszővel lőtte le az ifjú barantás édesapja fejéről az oda helyezett célt.

Esély a lovasjátékokra, esély a Dumaszínházra

Fábry kérdésre elmondta, hogy a díjátadások után (Kelemen Miklós, Litkai Gergely és a Vázsonyi fúvósok díjáról itt lehet olvasni tudósítást – a szerk.) a Litkai Gergely laudációjával jelentették be: a Dumaszínházzal azon dolgoznak, hogy kedvező körülmények esetén a humortársulat (2007-2011 között tartották a fesztivált a községben – a szerk.) 4 év uán újra visszatérjen Nagyvázsonyba. Ugyancsak eltökélt szándék, hogy a VIRTUS Fesztivál folytatódjon, hiszen láthatóan az öt nap alatt mintegy 1500 – 2000 résztvevőt és több, mint 100 lovat “vonzott” a program.

Hock Ferencet, a nagyvázsonyi lovasegyesület elnökét többen hívták az ország különböző pontjairól, hogy amennyiben jövőre lesz VIRTUS, ők is csatlakoznak a fogatos, lovas ünnephez. Mindenkinek tetszett a pálya, a nemesleányfalui rét és környezete ideális terep a versenyzéshez. A résztvevő fogatosok, lovasok a szó szoros és átvitt értelmében is kalapot emeltek a Nemesleányfalui Lovas Egyesület vezetői, szervezői és a több tucat, főként helyi önkénteselőtt a lebonyolításért.

Vissza kell térni a turizmus térképére

 Vasárnap szentmise keretében mutatkozott be a Magyar Kultúra Lovag Toldi István vallásos népi történetekkel. Az ötnapos programsorozat ezzel véget ért, de utóhangjai a közösségi portálon is tetten érhetőek. Gömbös Endre lovas bíró, díjlovas-tanár az egyik Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy “ritka jó hangulatú lovas rendezvény volt a nagyvázsonyi VIRTUS”.

Fábry Szabolcs pedig ugyancsak a közösségi médián jelezte, hogy a család a nemesleányfalui réten természetesen a jövőben is biztosítja  a lovas rendezvényeket: “A programnak fontos a jövőben folytatódina, bővülnie, hiszen közös érdekünk a cél: Nagyvázsonynak vissza kell kerülnie az országos turisztikai térképre – fogalmazott a Polgárportálon. Ehhez a lovak, lóerők, a Dumaszínház, azaz a VIRTUS kitűnő lehetőség – zárult a PP. tudósítása.

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.