2020. augusztus 9., Emõd

5 millió maradt a falukasszában

Két képviselő is jelezte portálunknak, hogy a Nagyvázsonyi Hírekben finoman szólva csúsztatva jelent meg a község anyagi helyzete. A 71 millió forint helyett összesen mintegy 5 millió forint többlettel számolhat a közég. Nem lesz könnyű helyzetben a következő testület, mivel egy 22 millió forintos minusz kimaradt a táblázatból. 

Wágenhoffer Ágnes és Magasi József is rákérdezett a legutóbbi önkormányzati ülésen, mi is a valós helyzet Nagyvázsony önkormányzati egyenlegével. Mint a tájékoztatásukból kiderült, összesen 5 millió forint töblettel számolhat a következő testület. A 2013-as maradványból mintegy 22 millió forintot már előre lekötött a polgármester a Kertalja utca egy részének felújítására. Ennek köszönhetően a 2013-as 27 millió forintból mindössze 5 millió forint maradt a helyi büdzsében. Ez az a pénz, amivel a következő testület biztonsággal számolhat – mondták el a képviselők portálunknak. A többi szám (a 2014-es számok) csak 2015 április végén, május elején, az idei év zárszámadásával jelenthető ki biztonsággal. Addig csak fikciókról lehet értekezni.

Mint ismeretes, a kormány 2012-es döntése értelmében átvállalták az iskolák és az önkormányzati hitelek teljes költségét. Nagyvázsonyban az iskolafenntartás évi 30-35 millió forint megtakarítást jelentett, ehhez képest az 5 millió forint maradvány igen karcsúnak számít. A következő testületnek nincs könnyű dolga – mondták el a képviselők – hiszen a Kertalja utca egy szakaszának felújítása 22 millióval fogja megterhelni a 2015-ös évet. Az önkormányzat a legszükségesebb javítások és egy korrekt felújítási pályázat helyett előre lekötötte a falu pénzét – mondták el a képviselők. Jelentős intézményfejlesztés nem történt az elmúlt években, rendezvények legjelentősebbeit vesztette el a község és a kormánynak köszönhető pluszforrásokkal sem tudott élni a község vezetése, abból alig maradt pár millió forint Nagyvázsonyban.

Címkék: , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.