2020. augusztus 9., Emõd

Rendhagyó történelemóra

Rendhagyó történelemórát tartott Csebi Pogány Péter, a Német Nemzetiségi Önkormányzat (NNÖ) elnöke a nagyvázsonyi Kinizsi iskolában 1956-ról.

A diákoknak hiteles élményt jelentett Csebi Pogány Péter 56-os beszámolója

Az NNÖ elnöke 58 évvel ezelőtt, 1956 októberében Győrben volt érettségi előtt álló bencés diák. Diáktársaival együtt részt vettek a helyi eseményekben, a rend- és a békesség fenntartása érdekében járőröztek a városban, többek között szovjet katonai alakulatokat is ellenőriztek. A forradalom és szabadságharc után értesül arról Csebi Pogány Péter, hogy több társát lefogták a karhatalmisták, így egy éjszaka Németországba szökött. A németországi magyar gimnáziumban (Kastl) érettségizett, majd tanárként diplomázott és Hamburgban dolgozott. A ma már Nagyvázsonyban élő tanár a 70-es, 80-as években osztályait Magyarországra hozta táborozni, hogy megismerjék és megszeressék a Balaton-felvidéket.

Az NNÖ elnöke a 80-as évek végétől vett házat, majd 1990 után költözött végleg Nagyvázsony-Nemesleányfaluba. A helyi közélet aktív tagjaként, nemzetiségi elnökként (Csebi Pogány Péter anyai ágon sváb származású) helytörténeti kiadványokat adott ki, megalapította és éveken át támogatta a helyi tenisz klubot, aktív kezdeményezője volt a falkenbergi testvérkapcsolat létrejöttének. 2010 nyarán vehette át dr. Navracsics Tibor akkori miniszterelnök-helyettestől a Nagyvázsony Jó Hírnevéért-díjat.

A ma is aktív nyugdíjas tanárembert a Kinizsi Pál Általános Iskola kérte fel 1956 kapcsán rendhagyó történelemórára, diákkori élményeinek felelevenítésére. Ahogy az iskola vezetői és diákjai beszámoltak róla, a 7-ik, 8-ik osztályosokban mély nyomokat hagyó élményt jelentett a forradalom- és szabadságharc résztvevőjétől, győri aktív tagjától személyesen hallani az események beszámolóját. Az iskolások (ld. fenti képünk) az órát követően dedikálásra kérték Csebi Pogány Pétert és még sokáig beszéltették, kérdezték őt élményeiről, tapasztalatairól.

Címkék: , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.