2020. julius 9., Lukrécia

Nem fizették ki Schall Nándor extra-követelését

Nem fizette ki Schall Nándor kőfaragó extra követelését a nagyvázsonyi önkormányzat. Ez még néhány hete, a közmeghallgatás előtt született döntés, ahol Henn János alpolgármester a Schall-féle plusz számla elutasításának indoklásakor felmutatta egy másik, de hasonló munka számláját. A hasonló munka harmadannyiba került más településen, mint amit Nagyvázsony község még szeptemberben kifizetett a kőfaragónak. Ezek után próbált botrányt csinálni a “mesterember” a sajtóban és a közmeghallgatáson is. 

Előzmények: Másfél-milliót kapott a korábbi vezetőtől a nem túl gátlásos kőfaragó

Schall Nándor kőfaragót még Vigh-Krupla Orsolya volt polgármester hatalmazta fel egy nyertes pályázatnak köszönhetően az I. Világháborús emlékmű felújításával. Mint ismeretes, a magyar kormány pályázatán csak az a település nem nyert 1,5-2 millió forintot, ahol nincs ilyen emlékmű vagy amelyik község nem pályázott. Az első világégés 100. évfordulóján meghirdetett állami pályázatra Nagyvázsony  is beadta igényét, majd miután a község megkapta a mintegy másfél millió forintot, a kőfaragót megbízta a munka elvégzésével.

A pályázatba belefért volna az emlékmű környezetének csinosítása is, egy szép önkormányzati ünnep megszervezése is. Az előző településvezető azonban úgy döntött, hogy a teljes összeget átadják Schall Nándor árajánlat kielégítve. Környékcsinosítás nem történt, és mivel közelgett az október 12-i helyhatósági választás, rohamléptekben megrendeztek egy gyors ünnepséget. Ellentétben az ország többszáz településével ez az ünnepség nem igazán volt méltó a hősi halottakhoz, viszont még a kampányfinisben megszervezésre került. Túl sokan mindenesetre nem mentek el – talán a szervezés gyengesége miatt.

Schall nem dolgozott visszafogott áron, amikor Vigh-Krupla Orsolyától kapta a megrendelést. Az új testület visszautasította az extraszámlát. Eztán jött a botránykavarás...

Schall pluszpénzt kért – nem kapott. Henn János szembesítette a kőfaragót

Az első csűrcsavar az új testületet akkor érte, amikor Schall Nándor utólag további mintegy 150.000 forintot követelt az október 20-án felálló új testülettől. Az új képviselők egyhangúlag elutasították a vérszemet kapó kőfaragó kérelmét. Az elutasítást azzal indokolta a falu vezetősége, hogy a kérelemben megfogalmazott “utólag vettem észre, hogy a betűket mélyebben kell vésnem” olyan tényező, amit nem tudnak figyelembe venni.

A második bumm akkor ér(het)te Schall urat, amikor Henn János alpolgármester egy észak-Veszprém megyei, Nagyvázsonynál jóval nagyobb településen elvégzett kőfaragó munka számláját mutatta fel. Mint kiderült, egy ottani szinte ugyanilyen munkát az ottani kőfaragók (nem egy, kettő!!!) nem egészen félmillió forintból oldottak meg (szemben Schall másfél milliós szeptemberi számlájával). Innentől kezdve nem volt kérdés, hogy Schall Nándor 150 ezres extra-kérelmét egyhangúlag utasította el a Fábry Szabolcs vezette képviselőtestület.

És sokak számára az sem kérdés, mi állhat Schall Nándor szándékában akkor, amikor össze-vissza beszélt az Omegahírek nevű portálnak (is) és miért próbált botrányt kavarni a nagyvázsonyi közmeghallgatáson, ( (amiről mi itt számoltunk be.  ) a köznevetséget leszámítva nem nagy sikerrel. A zsúfoltságig megtelt teremben az összesen kettő szimpatizánsa időközben ugyanis távozott a helyszínről.

 

Címkék: , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.