2020. julius 5., Emese, Sarolta

Színház volt (?): már nyáron megkezdődött a két falu elszakadása. Fiatalok a nagyvázsonyi új hivatalban

Hangfelvétellel

Mint ismeretes Barnag és Vöröstó a tótvázsonyi hivatalhoz csatlakozik január 1-vel. Ahogy az a hozzánk eljuttatott hangfelvételből is kiderül, már nyáron (!) elkezdődött a szervezkedés. Nagyvázsonyban három faluval közben új hivatal alakul, az új hivatalba fiatal és tapasztalt dolgozók is érkeztek. Kiderül, hogy milyen tényezők és kik állnak a nyáron elkezdődött folyamat hátterében.

Hónapok óta tartott az elszakadás előkészítése

Már nyáron megkezdődött Barnag és Vöröstó Nagyvázsonytól való elszakadásának folyamata – derül ki a barnagi, november 11-i falugyűlés hanganyagából (melyet egyik résztvevő önkéntesünk juttatott el hozzánk). A gyűlésen és az elszakadási folyamat előkészítésben Török Ádám (azóta távozott) volt aljegyző is részt vett. Magasi János volt tótvázsonyi polgármester beszél arról, hogy régebben, még nyáron megkeresték ajánlatukkal a két falut, hogy így újra lehessen hivatal Tótvázsonyban (Tótvázsony és Hidegkút közös hivatala 2012-ben megszűnt, Veszprémhez csatolták a két falut, mivel együtt nem érték el a 2000-es lélekszámot. Vöröstóval és Barnaggal most átlépik a kétezres határt). Ekkor, nyáron kezdődött meg tehát az előkészítés is.

A jogszabályok miatt kell novemberben intézni az elszakadást

Tótvázsonyhoz tartozik Vöröstó és Barnag, az új hivatal 2015. január 1-én állhat fel. Az idő azért sürgette ennyire az új hivatal létrejöttét, mivel törvény szabályozza, hogy új hivatalt csak az önkormányzati választásokat követő 60 napon belül lehet létrehozni, tehát december 11-ig el kell készíteni a papírok. Ebből kiderül, hogy az elszakadás már eldöntött tény volt, amit nem a Nagyvázsonyban megválasztott új polgármester megválasztása, hanem a törvény időzített 2014. novemberére.

Fiatalok a hivatalban. Bízni bennük, lehetőséget adni nekik - az új irány Nagyvázsonyban

Új hivatal Nagyvázsonyban is – bizonyíthatnak a fiatalok

Nagyvázsonyban időközben megalakult az új testület és december 4-vel megszülettek Nagyvázsony, Mencshely és Pula közös új hivatalának okiratai is. Ahogy az a közmeghallgatások (erről itt írtunk részletesebben) anyagából is kiderül, Nagyvázsony község alakulóülésén (október 20.) szavazott meg egy teljes körű szabályossági és szabályozottsági átvilágítást, ezt követeőn Fábry Szabolcs nagyvázsonyi polgármester egy hetet volt távol. Azaz itthon sem volt, amikor elindult a hivatali dolgozók egy részének távozása is.  (erről külön írás itt).

Az új nagyvázsonyi hivatal január 1-vel kezdi meg működését, fiatal főiskolás, nagyvázsonyi vagy/és nagyvázsonyi származású dolgozók pótolják a távozókat, akiknek munkamoráljával elégedett a vezetőség, de a maradók hozzáállását is megdícsérték a képviselőtestület tagjai a közmeghallgatáson. Fábry Szabolcs polgármester hangsúlyozta: bízik a fiatalokban, akiket minden eszközzel segíteni kell, hogy falujukban találjanak munkát, maradjanak, vagy hazatelepüljenek.

Az új jegyző és pénzügyi vezető érkezésééig Badacsonytördemicről jött át két közigazgatási-pénzügyi munkatárs, akik többévtizedes tapasztalattal rendelkeznek az ottani hivatal élén. Időközben dr. Mészáros Katalin vezetésével megkezdődött a hivatal szabályozottsági áttekintése is.

Vigh-Krupla volt polgármeser bőségesen kifizetett támogatójával vádaskodni kezdett

Közben Vigh Krupla Orsolya volt polgármester is megszólalt egy elfogult interjúban a nem túl gátlásos Schall Nándorral összhangban. Ez utóbbi egy “mesterember”, aki nem jelentéktelen megrendelést kapott Vigh-Kruplától. Mindketten az októberben megválasztott új polgármestert kezdték el vádolni azt a látszatot keltve valótlan állításaikkal, mintha miatta történt volna a távozás. Vigh-Krupla vádaskodásairól itt írtunk. Schall Nándor számlaügyéről és vádaskodásainak lehetséges hátteréről, kettőjük kapcsolatáról pedig itt számoltunk be.  A vádaskodásoknak van táptalaja, a korábbi vezetőséghez kötődők közül néhányan ordenáré stílusban nyilvánulnak meg az interneten, míg mások annak az autógumiját vágták fel, amelyen a polgármester felesége a gyermekeket viszi iskolába (cikk itt)

Nagyon valószínű, hogy a vöröstó-barnagi átköltözés egy korábban elindított folyamat. A botránykavarási szándék inkább a gyűlölködést szolgálta, mintsem az igazságot és a békés elválást.

Hangfelvétel: egyik szomszédos településen élő önkéntesünk juttatta el hozzánk az alábbi hangfelvételt, mely a barnagi falugyűlésen készült. A hangfelvételből kiderül: a vöröstói résztvevők, lakosok többsége felháborodott a nyár óta előkészített eljáráson:

Barnag töm

Címkék: , , , , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.