2020. február 19., Zsuzsanna

Lesújtó az elmúlt 2-3 év hivatali működése

Elkészült a független szakértők által készített gazdasági és működési felülvizsgálat. A dokumentum készítői az elmúlt esztendők hivatali gazdálkodását és szabályozottságát illetve szabályossági működését tekintették át. Többek között augusztusban is közel egymillió forintot fizetett ki Nagyvázsony egy, a volt polgármesterhez kötődő vállalkozásnak úgy, hogy több ponton szabálytalan volt a tranzakció… Elképesztő mennyiségű szabálytalanság jellemezte a hivatal korábbi működését.

Dr. Mészáros Katalin vezette vizsgálat több tucat ponton mutatott rá Nagyvázsony Önkormányzatának illetve a Nagyvázsonyi Közös Hivatalnak elmúlt 2 évének működési, gazdálkodási gyakorlatainak hibáira, súlyos szabálytalanságaira. A dokumentum felkerült a nagyvázsonyi régi honlapra, innen letölthető bárkinek.

Nagy meglepetés nem érhette a képviselőket, hiszen az új jegyző, dr. Bónis Csilla munkábaállása óta szinte minden testületi ülést úgy kezd, hogy több hónappal, fél évvel ezelőtt született szabálytalansági, törvényességi felhívások sokasága miatt javítja a súlyos hiányosságokat és erről tájékoztatja a képviselőket, hogy ne kapjon büntetést a hivatal.

Többek között a dokumentum megállapítja, hogy néhány nap alatt és körültekintő tervezés nélkül kötötték le a falu pénzét többtíz-milliós tételben…:“a Képviselő-testület nem rendelkezett a megemelt beruházási előirányzat fedezetéről, valamint nem vizsgálta a 2015. év I. félévére eső fizetési kötelezettség fedezetét, és így az éven túli kötelezettségvállalással előre lekötötte a 2015. évi felhalmozási bevételi források jelentős részét.”

Egy másik esetről a dokumentum megállapítja, hogy az önkormányzat törvényt sértve és saját szabályait is felrúgva fizetett ki gyorsan, kapkodva, nem sokkal a választások előtt közel egymillió forintot a Krupla bt-nek: “A kötelezettségvállalás és utalványozási jogkör gyakorlására vonatkozó dokumentumok azonban nem álltak rendelkezésre sem Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló Nagyvázsony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2013. (VI. 27.) önkormányzati rendeletében, sem képviselő-testületi döntés formájában, annak ellenére, hogy ezt az Ávr. 52 §-a előírja.”  A törvénysértő kifizetés egyébként egy helyiséget érintett. Vigh-Krupla Orsolya volt polgármester és Henn Ferencné volt jegyző nem kértek be ellen-árajánlatokat, hátha valaki mondjuk párszázezer forinttal olcsóbban is elvégezte volna egy mellékhelyiségben a szanitercseréket (2 db), vezetékcserét és csempézést (mintegy 20 négyzetméteren).

Dr. Mészáros Katalin, a település új belső ellenőre várhatóan testületi ülésen fogja ismertetni a dokumentumot illetve intézkedési javaslatokat megfogalmazni a községvezetés számára.

Címkék: , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.