2020. junius 2., Kármen, Anita

Elítélték Stefanovitsné és társait a büntető perben

Elégtételt kapott a Pontes Alapítvány, bűnösnek mondta ki a járásbíróság Stefanovitsné Sipos Máriát és társait – ezzel beigazolódott, hogy a 2011-es kampány – most már két esetben is – egyszerűen rágalmazásra épült. 

Itt már nem ügyészségi megrovás (Nyuzó László korábbi esete), hanem bírósági ítéletben mondták ki Stefanovitsné és társai bűnösségét rágalmazás vétségében

Az alapítványt nagy nyilvánosság előtt 2011-ben hurcolták meg az akkori polgármester-jelölt közéleti ellenfelei egy nagy nyilvánosság előtt terjesztett szórólapjukkal, ami után a civil szervezet eljárást kezdeményezett a bíróságon. Beadványuk ügyében nyomozott a rendőrség, az ügyészség, majd ez utóbbi javaslatára Stefanovitsné Sipos Mária és társai ellen rágalmazás miatt bírósági büntetőeljárás vette kezdetét. Fábryné dr. Takács Tímea, a Pontes Alapítvány elnöke több alkalommal felkínálta a bocsánatkérés és a békés megegyezés lehetőségét, de ezzel a terheltek nem éltek. Eltelt több, mint 3 esztendő, hiszen ellen polgári pert kezdeményeztek a vádlottak (amit elvesztettek). 42 hónap után végül, február 26-án megszületett az ítélet:
A Veszprémi Járásbíróság a vádlottak (Vigh-Krupla Orsolya volt polgármester támogatói: Stefanovitsné Sipos Mária képviselő, Nyuzó László, Husvéth László volt képviselők és Kerekes Zoltán) terhére megállapította, hogy mind a négy vádlott egy rendbeli, az 1978. évi IV. tv. 179§ (1) bekezdésbe ütköző és a (2) bekezdés szerint minősített nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétségében bűnösök. A bíróság indoklásában megállapította, hogy a 2011-es időközi választáso alatt,  “Tudja-e Ön” címel a postaládákban és interneten terjesztett szórólap tényállítása valótlan, ezzel a terheltek elkövették a rágalmazást.
A bíróság a büntető eljárás legenyhébb ítéletét hozta, a négy vádlottat megrovásban részesítette valamint kötelezte őket a bűnügyi költségek megtérítésére. A rágalmazás vétségében bűnösnek kimondott elítéltek fellebeztek felmentést kérve. Emlékezetes, egy másik, de ugyancsak a 2011-es választáshoz kötődően Nyuzó Lászlót egy másik ügyben kapott megrovást, ott az ügyészségtől becsületsértésért. A Pontes közleményében kifejtette: a civil szervezet reméli, hogy a jövőben rágalmazásra, becsületsértésre nem lehet majd helyi kampányt építeni.

Forrás: www.pontesalapitvany.hu

Címkék: , , , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.