2020. január 29., Adél

Március 15-re emlékeztek

Nemzeti ünnepünkön az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztek Nagyvázsonyban is.

Az IKSZT-ben összegyűlt helybéliek a Himnusz eléneklésével kezdték az ünnepséget, melyet Fábry Szabolcs polgármester beszéde követett. A településvezető hangsúlyozta – utalva a meghívó mottójára (“méltó régi nagy híréhez”) -, hogy a magyarság régi, nagy hírét a bátorság, a kitartás és a lelki erő alapozta meg, amelyre ma is szükség van helyi és nemzeti szinten egyaránt. Elhangozott: az új településvezetésnek lelki erő kellett a hivatali távozások többmilliós árával, de a bátorság és a kitartás meghozta gyümölcsét, hiszen formabontó megoldással, a felnőttképzéssel megindult a kisiskola és a közterületek megújítása valamint Nagyvázsony ezév második felében bekerül a Nemzeti várfejlesztési programba, amelyről a miniszterelnökség tájékoztatta a polgármestert.

Az ünnepi beszédet követően a helyi általános iskola diákjainak műsora követte. Az 5. osztályos tanulók megelevenítették a Pilvax kávéház, a Landerer-nyomda, a Nemzeti Múzeum 1848-as eseményeit. A néptánccal és élőképekkel fűszerezett műsort vastapssal köszönte meg a közönség, amelynek soraiban a nagyvázsonyi résztvevők mellett veszprémi cserkészek is szép számmal foglaltak helyet. Az általános iskolások megrendítő és felemelő műsorának dramaturgjai Heroldné Borbély Magdolna és Csordás Bernadett tanárnők, a Kinizsi Iskola pedagógusai voltak.

Az ünnepi műsort és a Szózatot követően a közönség lovasok felvezetésével vonult a faluközpontban lévő emlékműhöz, ahol Kőrösi Csaba színművész műsorát követően a helyi intézmények, civil szervezetek helyezték el a megemlékezés koszorúit.

fotó: Mesterházi József (facebook)

Címkék: , , , , , , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.