2020. augusztus 8., László

Napi Gazdaság tényfeltáró cikke a nagyvázsonyi esetről

A Hazugság a fél világot körbejárja, mikor az igazság még csak a cipőjét húzza fel – osztotta meg a latin mondást a nagyvázsonyi polgármester facebook-oldalán. Borsodi Attila, a Magyar Nemzet és a Napi Gazdaság újságírója tényfeltáró cikke a nagyvázsonyi puccskísérlet hátteréről. 

Minden jel arra utal, hogy a helyi ellenzék a jegyzővel együttműködve meg akart buktatni, és el akarta érni a testület feloszlatását. A velem együttműködő képviselőkön múlt, hogy nem jártak sikerrel – jelezte lapunknak Nagyvázsony fideszes polgármestere, aki tavaly októberben, három év után került vissza a település élére. Fábry Szabolcs végül menesztette a próbaidős jegyzőt.

– Amikor tavaly októberben átvettem a település vezetését, az önkormányzatnál belső ellenőrzést indítottunk, az átvilágítást egy külsős cég végezte el – bocsátotta előre Fábry Szabolcs, Nagyvázsony polgármestere. – Ez arra derített fényt, hogy az elődöm egy hónappal a választás után még utalvány rendeleteket írt alá. Emiatt egy független jogászhoz fordultunk, aki büntető feljelentést tett, az ügyben magánokirat-hamisítás miatt jelenleg is nyomozás folyik. Közben, talán az ellenőrzés miatt, az akkori jegyző és a teljes pénzügyi osztály felállt, és távozott az önkormányzattól – jegyezte meg Nagyvázsony első embere.

Fábry Szabolcsék a szorult helyzetben a közeli badacsonytördemici önkormányzathoz fordultak, az ottani jegyző és egy pénzügyes részmunkaidőben segítette ki a bajba jutott nagyvázsonyi önkormányzatot. Ők azonban a „tűzoltást” csak átmenetileg, néhány hónapra tudták vállalni.

– Közben meghirdettük a jegyzői állást, ám akit ki szerettünk volna nevezni, ő nem tudott jönni, és emiatt egy másik pályázónak, Bónis Csillának szavaztunk bizalmat. Eleinte nem is volt egymással gondunk, hetekig jól együtt tudtunk dolgozni, többeknek (képviselők, akik rendszeresen bejártak hozzá minden héten több alkalommal) a jegyző is úgy nyilatkozott, hogy minden rendben van. Erről tájékoztatott írásban, a heti beszámolóiban is Bónis Csilla – mondta el a nagyvázsonyi polgármester. Ezzel párhuzamosan felvettek az önkormányzathoz egy műszaki tanácsadót, Kósa Imrét (aki egyébként Harangozó Zsolt, MSZP-s általános frakcióvezető-helyettes jó ismerőse. Erről azonban a polgármester korábban nem tudott – a szerk.)

– Imrével hamar összekülönböztünk, mert szinte azonnal, mindenféle egyeztetés nélkül kezdett el intézkedni. Emiatt heti jelentést kértem tőle az elvégzett munkáról és a közeljövő feladatairól, amire azonban nem volt hajlandó. Sőt, úgy feltúratott egy utcát, hogy nem egyeztetett sem velem, sem a közútkezelővel, és a jegyzőtől sem kért engedélyt. Ekkor szigorúan figyelmeztettem, de rövidesen újabb ügy miatt konfrontálódtunk. Kósa Imre ugyanis egyeztetés nélkül kipucolt egy egyházi tulajdonú területet, majd április 20-án olyan embereket vezényelt a családjának ingatlanjára dolgozni, akik állami képzésben vesznek részt. Ez pedig tilos – fakadt ki Fábry Szabolcs, aki számára ez volt az utolsó csepp a pohárban. Másnap a polgármester kérte a jegyzőt, hogy segítsen azonnal megszüntetni az együttműködést Kósa Imrével.

Erre azonban Bónis Csilla először nem volt hajlandó, majd megfogalmazott egy közös megegyezéssel történő felmondást, amit azonban Kósa Imre nem írt alá. A jegyző vállalta, hogy beszél vele, de az egyeztetés nem hozott eredményt. Közben a helyi, idős gazdák, földtulajdonosok is panaszt tettek Kósa Imrére, naponta hivtak stílusa és egyéb földhasználati sérelmek miatt. A gazdák megdöbbentek, hogy a jegyző asszony nem készít feljegyzést a panaszukról és nagyon úgy tűnt nekik, hogy Kósa Imrét pártolja. Jómagam jelen voltam a megbeszélésen és valóban nem volt pártatlan Bónis Csilla hozzáállása.  Ekkor jegyzővel és két független jogásszal egyeztettem, utóbbiak az egyoldalú felmondást javasolták. Jegyzőnk erre azzal kezdett fenyegetőzni, hogy ő is felmond, és felállítja maga mellett a hivatal dolgozóit és a képviselő-testület tagjait is. Néhány nappal később, amíg én két napot a fővárosban voltam, meg is kísérelte ezt, de nem jött neki össze, mert a képviselők többsége kiállt mellettem. Két képviselőm is arra panaszkodott, hogy Bónis Csilla minősíthetetlen hangnemet tanúsított illetve nekik is fenyegetőzött.  Nem tudom bizonyítani, hogy tudatos akció volt, de a körülmények több mint gyanúsak – hangsúlyozta Fábry Szabolcs. A polgármester gyanúját erősíti, hogy a botrány éppen fél évvel az önkormányzati választás után robbant ki. Korábban ugyanis nem oszlathatja fel magát egy képviselő-testület és nem lehet lemondatni egy polgármestert sem. Április 27-én a testület többségével egyeztetve végül Fábry Szabolcs felmondott a jegyzőnek és Kósa Imrének is.

– Bónis Csilla először kiabálva fenyegetőzött, majd még megpróbálkozott azzal, hogy ő táppénzen van – egyébként egy kézzel írott papírral igyekezett bizonyítani -, és így nem tudok neki felmondani. Ez azonban nem igaz, mert a táppénz próbaidő alatt nem mentesít a felmondás alól, felmentési dokumentumai aznap landolatak az állami hivatalokban. Közben egyébként az is kiderült, hogy Bónis Csilla már április 20. előtt pályázott más munkahelyekre, tehát a távozása elő volt készítve – közölte Fábry Szabolcs, aki elismeri, hogy hibázott, mert olyan emberekben bízott meg, akikben nem kellett volna.

Bónis Csilla az atv.hu oldalon az április 23-24-i hivatali ténykedése, majd táppénzes kézzel írott dokumentumaival, valamint a felmondást igazoló iratokkal ellentetében úgy nyilatkozott, hogy “ő mondott fel április 22-én”. Kósa Imre pedig azt állítja, hogy a polgármester megfenyegette, hogy feleségét is elbocsátja. Ennek “pusztán” az mond ellent, hogy Kósa Imre felesége ma is az önkormányzatnál dolgozik, munkáltatója nem a polgármester (hanem a mindenkori jegyző) és Fábry Szabolcs többször is hangsúlyozta, hogy tapasztalata szerint jól végzi munkáját. A hivatalban várhatóan május közepén lesz jegyző valamint betöltésre kerülnek a pénzügyi osztály fél éve üres helyei is.

Címkék: , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.