2020. julius 12., Izabella, Dalma

Nagyvázsony az elsők között…

kinizsi vár makettMost már biztos: a Nemzeti Várfejlesztés 2017-ben induló és 2018-ra befejeződő ütemében szerepel a nagyvázsonyi Kinizsi Vár – adott hivatalos tájékoztatást a Miniszterelnökség a kormany.hu oldalon. L. Simon László újragondolt műemlékvédelemről, Fábry Szabolcs polgármester történelmi jelentőségű programról írt. 

L. Simon László: újragondolt műemlékvédelem

Nagyvázsony idén 150 millió forintot költhet kiemelt támogatásként a középületeinek megújítására, azonban ez még csak a kezdet. Mint az L. Simon László, a Miniszterelnökség Parlamenti Államtitkárának hivatalos tájékoztatásából kiderült, a 2016-ban előkészítésre és 2017-ben megvalósításra kerülő Nemzeti Várfejlesztés programjába bekerült a nagyvázsonyi Kinizsi Vár is. A program keretében 2018 év elejéig megújul a Kinizsi Vár és teljes környezte, több épület teljes rekonstrukciója, újjáépítése történik meg.

“Azért is fontos ez a program, mert a magyar műemlékállomány olyan részéhez fogunk hozzányúlni, amelynek felújításával, funkciói újragondolásával kapcsolatos átfogó program az elmúlt években nem létezett – hangsúlyozta L. Simon László.

A polgármester szerint a fejlesztés “történelmi jelentőségű”

A miniszterelnökség államtitkára ez év áprilisában kért véleményezést Fábry Szabolcs polgármestertől, aki április 15-i levelében a következőket írta a kormánynak:  “Elsőként a teljes programról: meggyőződésem, hogy a hazai turizmus- és a hazai gazdaságélénkítés, a helyi munkahelyteremtés egyik (stílszerűen) bástyája a magyar várak felújításai programja. Azt gondolom, hogy nem csak az adott település turisztikai, helyi termékelőállítói, beszállítói és kézművestermék-készítői, hanem az adott várak környezetében, térségében élő vállalkozások is erősödést és növekedést köszönhetnek majd ennek a programnak. Másfelől a programnak nem csak gazdaságélénkítő hatása, hanem szemléletformáló- és az egészséges nemzettudatra gyakorolt hatása ma még szinte fel sem mérhető, de garantáltan pozitív, történelmi jelentőségű. Örülök, hogy a program nem romokat, köveket kíván konzerválni, hanem történelmi helyszíneink megmaradt emlékeinek megőrzése mellett olyan fejlesztésekben gondolkozik, amelyben új épületek, épületszárnyak kerülnek vissza valamikori helyükre és telnek meg kulturális és gazdasági tartalommal.”

Részletek itt olvashatóak

 

Címkék: , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.