2020. február 19., Zsuzsanna

Hajó a kikötőben – felszentelték a rendezvénytermet

kisiskola trófeaátadóVIDEÓVAL FRISSÍTVE

Zsúfoltságig megtelt a nagyvázsonyi ún. “Kisiskola” felújított nagyterme az augusztus 2-i átadáson és I. Trófeamustra Vadászati és Erdészeti kiállítás megnyitásán.

Bármilyen szél fúj, ha tudod a helyes irányt, előbb-utóbb eljutsz a kikötőbe – fogalmazott Fábry Szabolcs polgármester a nagyvázsonyi rendezvényterem átadásán, felszentelésén. A felújított épületrész a közösséget fogja szolgálni, hálás vagyok az állami képzőközpontnak, azok munkatársainak, a képzésen résztvevő dolgozóknak és a június végén megszólított erdészeti-vadászati társaságoknak, akik azonnal a cél mellé álltak. Köszönet a hajózást segítő szeleknek, de az ellenszélnek is, amely megedz bennünket. A megújított kisiskolában közösségi, családi rendezvények, kulturális programok fognak helyet kapni, hiszen egy település csak úgy fejlődhet, ha a közösség is fejlődik. Ilyen közösségfejlesztés a felelős erdészeti és vadgazdálkodás is. A mai átadás az egyik kikötő azon a “hajóúton”, amelynek következő állomásai a kormánynak köszönhetően a középületek külső megújításai valamint a várfejlesztés lesz – fűzte hozzá a településvezető.

Szokoli Ádám, Henn Dávid műszaki munkatársak, Eczet Mariann közművelődési munkatárs, Bercsik Bernadett és Isó Tünde kulturális közmunkások, diákmunkások, önkormányzati dolgozók és az erdészeti cégek dolgoztak Mesterházi József és családja szakmai irányítása mellett azon, hogy a kiállítás a felújított nagyteremben augusztus 2-án, 18 órára fogadhassa a megnyitó résztvevőit, köztük a térség polgármestereit, a képzőközpont igazgatóját és a minisztérium államtitkárát.

Nagyvázsony kiemelkedő képzési helyszín

– Elárulhatom, Fábry Szabolcs az új felnőttképzési program egyik munkatársa volt 2011-2012-ben az állami felnőttképző központban (TKKI) – mondta el Pájer László, a TKKI igazgatója köszöntő beszédében. Polgármester úr vezette be a megyében a munkanélküliek átképzését vezető programot és 2014-es megválasztását követően azonnal meghívta a minisztériumi háttérintézményt Nagyvázsonyba is. A felnőttképzések keretében a segély- és minimálbér helyett közel 90 ezer forintot kapnak a volt tartós munkanélküliek, így a Türr István nevét viselő intézmény az elmúlt 4 évben 120 millió forintot biztosított a családoknak a megyében – ebből több, mint 18 millió forint a nagyvázsonyi képzések részvevőinek jutott – hangzott el az igazgató üdvözlő beszédében.

Kultúra és szemléletformálás

Ugron Ákos a Földművelésügyi Minisztérium (többek között) az erdészetekért is felelős államtitkára kifejtette, hogy a most átadott teremben megnyíló I. Nagyvázsonyi Trófeamustra és Erdészeti, Vadászati Kiállítás nem csak a vadgazdálkodás szemléletformáló gyűjteménye, hanem kulturális és hagyományteremtő program is. Az állami vezető ezt követően felsorolta a vadásztársaságokat és a Bakonyerdő illetve a Verga zrt. erdőgazdálkodási cégek közreműködő szerepét is, megköszönve azok együttműködését a kiállítás létrejöttében.

Ezt követően Pius atya, a helyi római katolikus közösség papja köszöntötte az egybegyűlteket, emlékezve, hogy a valamikori iskolaépületben (amely rendezvényteremként szolgálja a falut) tanított először közel tíz esztendővel ezelőtt. A terem felszentelését követően a Bakonyi Vadászkürt Egylet koncertje következett, melyet vastapssal köszöntek meg a nézők illetve kiosztották a kiállítás lebonyolításában közreműködő erdészetek, vadásztársaságok emlékajándékait külön kiemelve Mesterházi József erdész, vadász és természetfotós szakmai munkáját, szervezést segítő tevékenységét.

A fakidőlés hangos – a növekedés csendes…

A teremátadás és trófeakiállítás ünnepségének befejezéseként Berecz András népzenész, mesemondó estje következett. A Kossuth-díjas művész nem csak megénekeltette a publikumot, hanem tanmeséivel a rekeszizmokat is megmozgatta. Tanulságképpen az alábbi erdészmondással zárta előadását:

– Ha egy fa kidől, annak hangja messzire elhallatszik, de ha nő az erdő, azt senki sem hallja. Azaz: a rossz hírek zajosak, de a növekedés csendben történik – zárta vastapssal kísért mondanivalóját Berecz András. Az ünnepélyes átadást és kiállításmegnyitót Zékány Zsolt alpolgármester frappáns pohárköszöntője zárta, majd a közönség megcsodálhatta a több, mint száz dél-bakonyi trófeát, vadászati és erdészeti kiállítási anyagot és Mesterházi József csodálatos természetfotóit a Balaton-felvidék és a Kab-hegy világából.

A kiállítás naponta szeptember közepéig látogatható – ekkortól az épület külső felújítására kerül sor, hogy a megújult ingatlan rendezvényházként szolgálja tovább a község lakóit.

Videó (beszédek és kürtmuzsika):

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.