2020. julius 12., Izabella, Dalma

Magyar siker Kassán – melyhez Nagyvázsony is hozzájárult

kassavideóval

Számos település, köztük Nagyvázsony is hozzájárult, hogy Kassán sikeres volt a magyar általános iskolai beiratkozási program. 

A Rákóczi Szövetség évek óta dolgozik azon, hogy a felvidéki magyar gyerekek minél többen íratkozzanak be magyar alapiskolába (általános iskolába). Fontos ez a tömbmagyar területeken (Csallóköz, Mátyusföld, Gömör stb.), de még fontosabb a magyarság szempontjából szórványnak minősülő körzetekben is. Ilyen térség – “köszönhető” az 1946-48-as kitelepítéseknek – Kassa városa, ahol annak ellenére, hogy számtalan magyar kulturális szervezet (színház, egyesületek, konzulátus stb.) működik a városban, a magyarság létszámaránya a szlováksághoz képest alacsony.

A Rákóczi Szövetség arról tájékoztatta Nagyvázsony önkormányzatát, hogy együttműködve a felvidéki magyar szervezetekkel, idén kétszeresre nőtt azon első osztályos gyermekek száma, akiknek szülei magyar iskolát választottak. Ehhez az akcióhoz hozzájárult a Balaton-felvidéki település képviselőtestülete is jelképes, de mégis jelentőségében nagy támogatásával a “sok kicsi sokra megy” elv alapján.

VIDEÓ: A Rákóczi Szövetség egyik szervezetének szívet melengető zenés kisfilmje:

Címkék: , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.