2020. május 29., Magdolna

Évértékelő közmeghallgatás

fábry adventTöbb, mint 25 millió forint tartalékkal és több, mint 150 milliós fejlesztéssel zárja a óévet az önkormányzat – hangzott el többek között a december 15-i közmeghallgatáson.

Stabil gazdálkodással komoly tartalék – jövőre fókuszban a várfejlesztés előkészítése

Az éves közmeghallgatást a helyi önkormányzat a megújult Reményi Rendezvényházban (“Kisiskola”) tartotta. Csebi Pogány Péter a német nemzetiségi munkáról számolt be, majd Fábry Szabolcs településvezető ismertette a legfontosabb 2015-ös eseményeket. Kitért a településvezető az új hivatal feszes, körültekintő gazdálkodására, a testület körültekintő munkájára, melynek köszönhetően jelenleg mintegy 43 millió forint többletet mutat a helyi gazdálkodás. Ebből várhatóan több, mint 25 millió forint tartalék képezhető a jövő esztendőre – fogalmazott a polgármester -, amelynek egy részéből kisebb fejlesztéseket, komfortérzetet javító fejlesztéseket (utak javítása, járdák, középületek belső fejlesztése) tervez a testület. Elhangzott, hogy a 2016-os esztendő legnagyobb beruházása várhatóan a település teljes világítás-korszerűsítése illetve annak első lépcsőjeként a közvilágítás megújítása lesz, de az önkormányzat igyekszik minél több uniós-hazai finanszírozású pályázati lehetőséget is megragadni. A településvezető elmondta: a Nemzeti Várfejlesztési Programban kormánydöntéssel biztosított 1,125 milliárd forint várfejlesztés és kolostorrekonstrukció előkészítése kiemelt feladat a jövő évben, hiszen a rekonstrukciós és gazdasági, munkahelyteremtő és turisztikai attrakciókat is hozó programot az állam bonyolítja le, de nem a helyi akarat és elképzelések bevonása nélkül.

Körültekintő gazdálkodás, sikeres pályázati munka: jelentős a tartalékja

Körültekintő gazdálkodás, sikeres pályázati munka: jelentős a tartalékja

2007-2010, 2015: Az idei 150 millióval kiemelkedőek Nagyvázsony pályázati eredményei

A beszámolóban vetített diákon ismerhette meg a mintegy 60 fő résztvevő az idén lezárult uniós ciklus fő számait, amelyekből kiderült: Nagyvázsony szinte kivétel nélkül 2017-2010 között valamint 2015-ben összesen több, mint 255 millió forint uniós és hazai finanszírozású fejlesztést nyert az IKSZT-re, az általános iskolára, illetve idén a rendezvényházzal és az Egészségházzal együtt 8 középület teljes megújítására. A számok beszédesek, hiszen ha a civilek önkormányzat által is segített, uniós és hazai forrásból biztosított pályázati fejlesztéseit is beszámítjuk (Pontes faluközpont és játszóterek építése, horgászház, fociház stb.), akkor a település egy főre több, mint 160 ezer forintot tudott pályázni, míg csak 2015-ben egy főre számolva több, mint 85 ezer forintot tudott pályázati úton megszerezni. Érdekesség, hogy az idei évben a legsikeresebb megyei jogú városok is lakosságarányosan számolva 60-70 ezer forint/fő fejlesztési forrást szereztek, így Nagyvázsony hazai összehasonlításban is a legjobbak között szerepelt. Fábry Szabolcs hangsúlyozta, mindezek az eredmények nem jöhettek volna létre a testület körültekintő és kitartó munkája, valamint az új hivatal lelkiismeretes hozzáállása nélkül.

A közmeghallgatás diavetített, részletes prezentációja letölthető a községi honlap vonatkozó cikkéből, ha ide kattint

krizsán a

Krizsán András Ybl-díjas építész. Tanítványai a nyáron többtucat látványtervet készítettek elő Nagyvázsony fejlesztéseihez térítésmentesen

Testületi ülés: készülnek az Ybl-tervek, ifjúsági és vállalkozói telkek nyílhatnak 2016-ban

A közmeghallgatáson elhangzott még, hogy november végén ülésezett a Kinizsi kör, ahol megismerték azokat a februárban kiállításra kerülő nagyvázsonyi fejlesztési terveket, melyeket Krizsán András Ybl-díjas építész, az Ybl-főiskola tanárának vezetésével mintegy 30 főiskolás tervezett ingyenesen a településnek (cikkünk erről itt). A közmeghallgatást követően testületi ülésen döntött a testület a rendezési terv végleges elfogadásáról s ezzel 14-16 építési telek valamint 6-8 vállalkozói telephely kialakításának lehetőségéről. Németh Ferenc főépítész elmondta, az előzetes számítások szerint egy-egy lakótelek önköltsége várhatóan 1,5-2 millió forint között fog megállni előközművesítéssel, típustervekkel (Balaton-felvidéki homlokzatok); az ipari telkek árai pedig várhatóan ugyancsak előközművel és murvázott úttal 4,5-6 millió forint között fognak megállni. Az ifjúsági telkek a kormány 10 + 10 milliós támogatásának köszönhetően sok kisgyermekes, három gyermeket vállaló magyar család számára nyújthatnak kiugró lehetőséget (cikk, híradó-tudósítás erről itt). A képviselő-testület határozatban csatlakozott a Mária Út Egyesülethez és ugyancsak határozatban adott támogatói szándéknyilatkozatot a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület második tanodaprogram-pályázatához.

 

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.