2019. december 11., Árpád

Jogerős: valótlant állítani, csúsztatni nem feltétlenül becsületsértés

bírósági kalapácsLezárult a Stefanovitsné és társai elleni büntetőeljárás. A Pontes Alapítvány tájékoztatása: békességgel lehet fejlődni.

Mint ismeretes, a 2011-es nagyvázsonyi kampányban az akkori polgármestert, Vigh-Krupla Orsolyát támogató képviselőjelöltek igyekeztek lejáratni a helyi Pontes Alapítványt. Stefanovitsné Sipos Mária és társai nagy nyilvánosság előtt, szórólapokon terjesztettek valótlant alapítványunkról. Időközben polgári eljárás indult, amely megállapította, hogy a képviselőjelöltek valótlant állítottak alapítványunkról belerángatva a Pontest a helyi kampányba. A valótlant állító képviselőjelöltek között volt például a haasonló ügyben, büntetőeljárásban becsületsértésért jogerősen elítélt Nyuzó László (erről itt számoltunk be).

Békesség = fejlődés

A Pontes által megnyert polgári eljárással párhuzamosan büntető eljárás is indult a vádlottakkal szemben. A büntető-eljárás első fokon megállapította, hogy Stefanovitsné és társai elkövették a becsületsértést. A vádlottak fellebbeztek, amelyben a másodfok felmentette a vádlottakat, a felmentést a Győri Ítélőtábla is jóváhagyta. A bírói tanács elnöke elmondta: az ítélőtábla nem vizsgálta a vádlottak állításainak valóságtartalmát (arról a polgári eljárás már megállapította, hogy valótlan), viszont a képviselőjelöltekkel szemben eljáró büntetőeljárás bírája úgy határozott, hogy valótlan állításuk nem becsületsértő.

Alapítványunk az öt évig (!) húzódó ügyben nem terjesztette ki a vádat például a körülményekre (kampányidőszak stb.), így ezen körülményeket a büntető-eljárás nem vizsgálta. Alapítványunk elnöke gratulált a vádlottaknak és ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a jövőben nem jelennek meg civilekről valótlant állító szórólapok a településen. Időközben Nyuzó úr kikerült az önkormányzatból és annak cégének felügyelő bizottságából is. Új testület és új hivatal szorgoskodik falunk fejlődésén. Az elmúlt hónapok, szűk egy esztendő pedig bebizonyította, hogy összefogással, békességet teremtő új önkormányzattal tud fejlődni nagyot településünk.

Címkék: , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.