2020. március 29., Auguszta

Nagyvázsonyba érkezett a prototípus

lovashulladékkocsiAz ötletgazda településre, Nagyvázsonyba érkezett a fogatos hulladékgyűjtő kocsi prototípusa. Nemzetközi minták után a település Hazánkban az első helyszín, de nem az utolsó…

“Környezetbatát, takarékos és csendes…” – olvasható a település facebook-oldalán a cím. A fényképes beszámló folytatása szerint “megérkezett a nagykőrösi Danka-műhelyből a fogatos hulladékgyűjtő-kocsi prototípusa Nagyvázsonyba. Az Arator kft finanszírozásában készült hidraulika-billentős jármű próbaüzemét tölti az ötletgazda településen, hogy az országos elterjedés megvalósulhasson az állam és a hulladékfeldolgozók támogatásával. Az olcsóbb, munkahelyteremtő, lótenyésztést segítő, környezetbarát és békésebb módszerről promófilm és sajtóanyag készül településünkön. Addig türelem…” A jármű két oldalra billenti a platót, négy rögzíthető tárcsafékkel, bőrülésekkel és hátsó kapaszkodós fellépőkkel ellátott fogat.

A projektet éveken át tartó előkészületek előzték meg, melyekről mi is hírt adtunk

A projektet éveken át tartó előkészületek előzték meg, melyekről mi is hírt adtunk

Ahogy az MNVH facebook-oldaláról kiderül, a projektet 2012-2015 között két szakmai konferencia és éveken át tartó szakmai egyeztetés, előkészítés előzte meg Siófokon és Nagyvázsonyban. A polgármesteri tisztséget társadalmi megbízatásban ellátó Fábry Szabolcs 2014-es kampányában a lovasmunkák bevezetése is téma volt (utóbbiról itt számoltunk be 2014-ben, a siófoki konferenciáról pedig egy esztendővel korábban itt tudósítottunk). A prototípus kipróbálását követően, április második felében filmforgatás lesz a településen, ahol drónok segítségével készül el a látványos, de szakmailag is hasznos bemutatófilm kiegészítve statisztikai adatokkal, költségcsökkentési adatokkal, környezetvédelmi mutatókkal.

A sajtótájékoztatókig, bemutatófilm elkészültéig érdemes a Natgeo. cikkét tanulmányozni, hiszen a hazai előkészületeket és a prototípust német üdülőszigetekről illetve dán, norvég, olasz és francia minták előzték meg. Cikk a nemzetközi mintákról és tapasztalatokról itt olvasható:

https://greenpolis.wordpress.com/2010/10/07/az-uj-francia-trend-kukasautok-helyett-lovaskocsik/

Címkék: , , , , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.