2020. augusztus 9., Emõd

Csordahajtás jószágáldással, butykosutazás

hajtásSzent György-nap alkalmából jószágáldással, szentmisével indult a marha(nagy)hajtás Nagyvázsonyban, amelyről a köztelevízió többször is tudósított. Este néptánc-gála volt Veszprémben.

Híradó-tudósítások linkjeivel

Cigányzenés ébresztőt követően a pálos romoknál gyülekeztek a program résztvevői, ahol a szentmise résztvevői mellett kisállatok, lovasok, Andorkó János gazdának köszönhetően pedig egy utánfutónyi bárány is megjelent. A szertartás keretében a helyi közösségek mellett az úrkúti Viva Voce-kórus tavaszi dalcsokorral színesítette az alkalmat.

csanád lehel ministárlnak

A közszolgálati televízió többször adásában mutatta be a nagyvázsonyi programokat

A rendezvény második felében az Egészségház előtt a Mesevár Óvoda és Bölcsőde, a Kinizsi Táltosai és a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium Gereben tánccsoportja köszöntötte Pálfy Béla jószágait, majd a jelképes csordakihajtást valódi hajtás követte. A Nagyvázsonyi Mezőgazdasági Kft-nek köszönhetően a családok tulajdonában lévő társaság egyik magyar tarka-csordája a Malomkő utca végén lévő legelőhöz hajtották a pásztorok, ahol népdalok kíséretében terelték a jószágokat az első tavaszi legelőre.

Este, a veszprémi Agorában a már említett néptáncos közösségek és a Veszprémi Ifjúsági Táncegyüttes adott gálaműsort a Pántlikás butykos utazása címmel. A Magyar Televízió M1 hírcsatornája reggel ún. “álélőben” jelentkezett be a programról. Ennek linkje itt található. Az április 23-i híradókban azonban többször is összefoglalót adtak a nagyvázsonyi programokról. Híradó összefoglaló itt tekinthető meg.

Címlapfotó: Mesterházi József

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.