2020. augusztus 15., Mária

A Parlament alelnöke volt Nagyvázsony vendége

gergő aláírNagyvázsony Község Önkormányzata vendégeként Gulyás Gergely, a Magyar Országgyűlés alelnöke járt településen. Az ország negyedik közjogi méltósága aláírta majd átvette a falu Nemzeti Várfejlesztési Programhoz történő csatlakozását kinyilvánító oklevelet. Fenyvesi Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntőjében méltatta a településvezetést és az önkormányzat fejlesztési munkáit, elképzeléseit; Fábry Szabolcs polgármester szintén aláírta a dokumentumot és beszédben köszöntve a jeles vendégeket emlékeztetett: Gulyás Gergellyel már 2013-ban, egy Várpanoráma Klub-esten elhatározták: ha megfelelően fordulnak az idők, mindent megtesznek Nagyvázsonyért. A historikus dokumentum szövegét is közöljük cikkünkben!

terem1

Fenyvesi Zoltán, Gulyás Gergely és Fábry Szabolcs a rendezvényházban

Gulyás Gergely a település meghívására érkezett április 30-án, szombaton délelőtt a Reményi Rendezvényházhoz, ahol megismerkedett az önkormányzat fejlesztési elképzeléseivel. A parlament alelnökét Fábry Szabolcs polgármester, képviselők és helyi civil, vállalkozói közösségek képviselői valamint Fenyvesi Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke fogadta. Elhangzott a megbeszélésen, hogy az önkormányzati illetve non-profit kft használatában lévő Kinizsi Vár használatát a település visszaadja a tulajdonosnak, az államnak. A fejlesztést ezt követően a Magyar Kormány illetve annak háttérintézménye bonyolítja le.  A “gyülekezőt” követően a vendégek és vendéglátók együtt sétáltak le a Kinizsi Várhoz, ahol bekapcsolódtak a III. Csirke-csülök Fesztivál eseményeibe. A rendezvény beléptetőkapujánál a nagyvázsonyi fúvósok és Horváth Richárdék cigánymuzsikája mellett a helyi és a csobánci várkapitányok fogadták a delegációt, majd a Csobánci Hagyományőrzők díszsorfala között került sor az ünnepélyes aláírásokra.

ünnepségenElismerés Nagyvázsonynak

Az ünnepség első felében Fenyvesi Zoltán mondott köszöntőt. A megyei közgyűlés alelnöke elismerését fejezte ki a településvezetés és az önkormányzat fejlesztési munkájáért illetve a kormánnyal közös fejlesztési elképzeléseiért. Hangsúlyozta, a falu két új területfejlesztési pályázatot nyújtott be, ami a községnek újabb lehetőségeket, fejlődést fog jelenteni. Ezt követően Gulyás Gergelyt hívták az emelvényre. A parlament alelnöke kifejtette, hogy az ország egyik legszebb táján fekvő Kinizsi Vár jó kezekben van, hiszen a várfejlesztési programra kevés képviselő-testület készül olyan tudatos munkával, ahogy azt Nagyvázsonyban tapasztalja. Az ország negyedik közjogi méltósága ókori görögöket idézve elmondta, a három legfontosabb dolog a politika, a filozófia és a gasztronómia – Nagyvázsonyban a jelek szerint a politika és a gasztronómia jó kezekben, de – fűzte hozzá tréfásan – a térség kitűnő borainak köszönhetően várhatóan estére lesz mély filozófia is. A beszédeket követően Prell Gergely, “senior” várvitéz, a helyi önkormányzati stáb munkatársa olvasta fel a historikus szövegű oklevelet, majd a prímás tusára először Gulyás Gergely, majd Fábry Szabolcs látta el kézjegyével a míves papírt.

A dokumentum word-változata itt olvasható el: Deklaráció

Címlapfotónkon a parlament alelnöke, ezen a felvételen Nagyvázsony polgármestere írja alá a dokumentumot

Címlapfotónkon a parlament alelnöke, ezen a felvételen Nagyvázsony polgármestere írja alá a dokumentumot

Egy klub-beszélgetés “folytatása”

Fábry Szabolcs rövid köszöntőjében kifejtette: tudatosan választotta és hívta meg a Parlament és a Megyeháza egy-egy vezetőjét, hiszen Nagyvázsony önkormányzata ezzel jelzi, hogy készen áll a pályázati program elkészítésére illetve kifejtette, hogy sok politikus csak kampányban látogat el a településre, Fenyvesi Zoltán azonban rendszeres vendége Nagyvázsonynak; Gulyás Gergelyt pedig a Várpanoráma Klubban volt 2013-ban vendég. Már akkor elhatározták, hogy ha megfelelőek lesznek a körülmények, mindent megtesznek a Nagyvázsony és a vár fejlesztéséért.  A polgármester elmondta, ez azért is fontos küldetés, mivel Kinizsi Pál és a Kenyérmezei Csata nélkül ma nem beszélnénk magyarul s a Kárpátok gyűrűje között mai napig legnagyobb lélekszámú, 13-14 milliós magyar közösség összefogva a legnehezebb gondokat is le tudja gyűrni. Ezt szeretnék szimbolizálni a várfejlesztési programmal és az előkészítés alatt álló Kinizsi Szövetséggel is.

A magas rangú vendégek ezt követően a rendezvényházban beszélgettek a helyiekkel, ahol Gulyás Gergely beszélt az európai kihívásokról, nemzeti sorskérdésekről s távozás előtt kifejtette: az ilyen alkalmakból, mint a nagyvázsonyi, erőt és hitet merített.

dokumentumOláh Gergely, az önkormányzat munkatársa által elkészített historikus szöveg:

Mi, a Magyar Nemzet azon szerencsés gyermeki, kik Kinizsi Pál szellemiségének és általa várral megerősíttetett falu jó hírének őrzőiként ma Nagyvázsonyban élhetünk, ünnepélyesen fogadalmat tevénk! Ímé: Nemzetünk értékinek megőrzése és jobbítása érdekében, eleink hírnevéhez méltón, nagy buzgalmunk, értő odafigyelmezésünk és becsületes munkánk összekovácsoló ereje által Kinizsi vára őseink korához méltó módon felújíttatik, megszépíttetik, feredővel, vendégfogadóval és egyeb, a népnek pihenésit szolgáló létesítményekkel körbevétetik, későbben pedig az Ország más fiainak okulására és pihenésének szolgálatjára bemutattatik.

Kortásink lelki üdvének szolgálatjára a Kinizsi szívének oly’ kedves Pálos Rend klastromjának erdei romjain gyógyfüveket termő, elmélkedésre, lelket frissítő gyakorlásra alkalmatos zarándok helyet építtetünk, míg az Államalapító nagy királyunk, Szent Istvánnak nevére szentelt katolikus templom épületjit megszépítteténk, hogy az Istennek e Házában az lelki üdvet kereső nyáj méltóképpen fogadhattassék.

Vezérmondatunk pediglen így foga szólani:

Atyám mind máig munkálkodik, ezért én is munkálkodom.” (János 5,17)

Ezen embert próbáló, mégis nemesül szép feladatok iránti elkötelezettségünk kinyilatkoztatására e deklarációt Országgyűlésünk Alelnökének által adjuk, hogy a dokumentum tenkezébe vételével szentesítse esküvésünk!

Kelt: Nagyvázsonyban, Kinizsi várában,

az Úrnak MMXVI-ik Esztendejében, Szent György havában, annak is az XXX-ik napján

Az okirat hitelességének bizonyságául álló aláírások gazdáinak neve és titulája:

Gulyás Gergely                                   Fábry Szabolcs János

Az Magyar Országgyűlés Alelnöke                  Kinizsi utódainak Községi Vezetője

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.