2020. augusztus 8., László

Befejeződött a Roma Hét

roma hét évikeIdén is megrendezésre került a Roma Hét a nagyvázsonyi Kinizsi Iskolában. Egy különleges mesterség továbbélésén is dolgoznak az intézményben.

A Kinizsi Pál Általános Iskola minden esztendőben teret ad, helyet ad és a nemzetiségi önkormányzatok mellett társszervezőként közreműködik a két nagyvázsonyi nemzetiség, a német és a roma közösség programsorozatának. Idén május 11-14-én tartották a Roma Napokat az intézményben, amelynek szervezésében közreműködik a helyi ifjúsági egyesület, a Fekete Sereg is. Az ünnepélyes megnyitón Szautner Erika igazgatónő, helyi képviselő a közös cselekvés, közös munka fontosságát hangsúlyozta; Fábry Szabolcs polgármester pedig gratulált, hogy évről-évre, immáron ötödik alkalommal kerül megrendezésre az esemény. Rupa Éva (nyitófotónkon), a helyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke ünnepélyes és szívhez szóló gondolatokkal nyitotta meg az eseménysorozatot.

Csipkeverést tanít Isó Tünde, mencshelyi képviselő

Csipkeverést tanít Isó Tünde

Csipkeverés: élővé válik a hagyomány

Az idei esztendőben különleges programelemnek számított egy mencshelyi magyar hagyomány felelevenítése is. A szomszédos kistelepülésen még élő csipkeverés mesterségével is megismerkedhettek a magyar, cigány és sváb származású gyermekek, együtt tanulhatták a különleges tudás ismerőitől a csipkekészítés tudományát. Ahogy a programsorozat alkalmain elhangzott, az érdeklődés olyan nagy, hogy az iskolában szakkör is indul a hagyomány továbbéltetésére.

Címkék: , , , , , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.