2020. junius 6., Norbert, Cintia

VIRTUS-ból nem volt hiány

virtus 2016 1Életkép-fotókkal

Befejeződtek a VIRTUS-fesztivál eseményei, megszentelték a falu kenyerét, Litérre került  Jobbágyi József Emlékkupa, vasárnap gyógynövény-kavalkád várta a résztvevőket és elkezdődött a fogatos lelki gyakorlat is Nagyvázsonyban.

A Jobbágyi Kupát Völgyesi Balázs szerezte meg idén

A Jobbágyi Kupát Völgyesi Balázs szerezte meg idén

Az augusztus 19-i Szent István-ünnepséget (itt írtunk róla) követően szombaton a Jobbágyi József Lovasnappal folytatódtak a VIRTUS Fesztivál eseményei. A Nemesleányfaluban és a településrésszel határos kaszálókon kialakított látványos terepakadályokon (összesen 6 akadálypályán) 40-45 perc alatt tudtak végighajtani a fogatok. Az előzetesen regisztrált 37 fogatból végül 30 állt a rajtvonalhoz két kategóriában: 150 cm-es tengelytávú és maraton versenykocsik (130 cm-es tengelytáv) indultak 4 percenként követve egymást, hogy megmutassák hajtótudásukat. A maraton-kategóriában a Hock Ferenc-alapította vándorkupát a litéri Völgyesi Balázs vehette át az eredményhirdetéskor. Őt Mauer István és Ferencz Róbert (címlapfotón) követte. A 150-es kategória győztese Vörös József lett megelőzve Glück Bernadettet és Szili Sándor Barnabást. A nagyvázsonyi indulók közül Bíró László nagyon jó, szalagot (helyezést) érő részidőt hajtott, de egy pályarontás miatt kizárásra került; Fábry Szabolcs pedig a nyolcadik helyen végzett. A gyermekek hajtásában Fábry Laura győzött; Leitold Fruzsina, Fábry Lehel pedig második illetve harmadik helyet szerzett az ügyességi bemutatón.

virtus lóvalszántás

Vasárnap a lóval szántást is ki lehetett próbálni

Lovas virtus-legendák: Hock Ferenc köszönti Csuti Pista bácsit

Lovas virtus-legendák: Hock Ferenc köszönti Csuti Pista bácsit

Az eredményhirdetésen Jobbágyi Józsefné adta át az első három helyezettek kupáit illetve megkapta az első hat helyezett a versenyszalagot illetve minden résztvevő az emléklapot. A programot végigkonferálta Győrffy-Villám András lovas-szakember, huszár hagyományőrző, számos lovasszakmai és lovastörténeti kötet szerzője. Az eredményhirdetés ünnepélyességét emelte a délelőtt, a Szent István-templomban megtartott ünnepi szentmisén megszentelt kenyér valamint, Csuti István (Jobbágyi József barátja, fogatos legenda) névnapi köszöntése, a nagyvázsonyi hagyományőrző vitézek bemutatója, Hock Júlia látványos (kantár nélküli!) díjlovas-bemutatója illetve Parrag Ákos lovas kaszkadőr-virtusa. A programot a pályabíráskodástól a szervezésig számtalan önkéntes segítette és az önkormányzat mellett cégek, civil szervezetek támogatták.

Szegedi László előadást tart a Szent István-templomban

Szegedi László előadást tart a Szent István-templomban

Vasárnap két óránként fogatos gyógynövénytúrák indultak a Kinizsi vártól, ahol Takács Ferenc, a zánkai Gyógynövény-centrum gazdája mutatta be az elképesztően gazdag faunájú nagyvázsonyi legelők virágtengerét, gyógynövény-populációit. A fogatos túra résztvevői Farkas Gézának köszönhetően kipróbálhatták a lóval szántás “művészetét” is belekóstolva a paraszti munkák hagyományos világába. A Nemesleányfalui Lovas Klubbal együtt a rendezvénysorozatot 2014-ben életre hívó és társszervező Pontes Alapítvány fogatos lelki gyakorlata szintén vasárnap vette kezdetét, amelynek keretében a non-profit rendezvény zarándokai megismerkedhetnek a térség kolostorromjaival, Szőke András jóvoltából a kolostori gyógyászattal, a Zádor- és Kinizsi-vár épületeivel, a mintegy 400 éve (!) a térségben borászkodó Isó-család boraival és vendéglátásával, Szegedi László képviselő jóvoltából a Szent István-templom különleges történelmével és “titkaival”, hogy a pálos kolostor romjainál tartott, pálos szerzetesek által celebrált szentmisét követően feltöltődve térhessenek haza, az ország különböző pontjaiba.

Szombati nap fotói: Mesterházi József

Életképek a rendezvényről (kattintásra a teljes képet kapjuk):

Jobbágyi József virtusa köztünk él: felesége, Erzsike a díjátadón

Jobbágyi József virtusa köztünk él: felesége, Erzsike a díjátadón

Virtus nincs tapasztalat nélkül: Wágenhoffer Károlyné, Győrffy-V. András lovas szakemberek

Virtus, tapasztalat: Wágenhoffer Károlyné, Győrffy-V. András

Hagyományőrzőink virtuskodnak

Hagyományőrzőink virtuskodnak

Parrag Ákos lovasvirtusa

Parrag Ákos lovasvirtusa

Hock Júlia lovaglása lenyűgözte a nézőket

Hock Júlia lovaglása lenyűgözte a nézőket

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.