2020. február 16., Julianna, Lilla

Rimaszombatban a Fábry-családra (is) emlékeztek

1956-csanad-lehel-szabolcsGömör megye székhelyén, Rimaszombatan is megemlékeztek a magyarok. Az 1956-os forradalom és szabadságharc kapcsán Fábry Szabolcs, nagyvázsonyi polgármestert kérték fel ünnepi beszédre.

A Fábry-család többszáz éven keresztül alkotott Gömörben, a közvetlen ősök között múzeumalapítót, rendőrkapitányt tisztelnek a helyiek, a megyeszékhely egyik főutcája őrzi az ükapa emlékét – mutatja be alábbi cikkében (cikk közepén Rimaszombatban is égtek a gyertyák-alcímmel) a felvidek.ma hírportál. A rimaszombati születésű ifj. Fábry Zoltán huszártisztet, a nagyvázsonyi polgármester nagyapját a kommunizmus áldozataként 1949-ben hurcolta el az ÁVH és koholt vádak alapján 1951-ben végezték ki a kommunisták. Fábry Zoltánt 1991-ben rehabilitálták közel 2000 mártír katonatiszt-társával együtt s léptették elő posztumusz huszárezredessé. A gyilkos terror szükségszerűen vezetett 1956 forradalmához – mutatott rá a családi sírboltnál, reggel 9-kor kezdődő koszorúzáson és köszöntőjében B. Kovács István múzeumigazgató a Szövetség a Közés Célokért (SZKC) képviseletében. A SZKC mellett a temetőben rendezett megemlékezés társ-szervezői nevében megjelentek a VIA NOVA (MKP ifjúsági szervezete), Rimaszombat és Vidéke Polgári Társulás képviseletében, továbbá a Magyar Közösség Pártja (MKP) nevében Rigó László, Rimaszombat alpolgármestere, Bán Zoltán, az MKP járási elnöke illetve a helyi elnökség több tagja.

Fábry-fiúk és Erdélyi Géza püspök (bal oldalon) valamint B. Kovács István a templomban

Fábry-fiúk és Erdélyi Géza püspök (bal oldalon) valamint B. Kovács István a templomban

A koszorúzást követően a rimaszombati református templomban folytatódott a megemlékezés ünnepi istentisztelet keretében, ahol megjelent Erdélyi Géza felvidéki református püspök is. Az igehirdetést követően Fábry Szabolcsot kérték fel a szervezők, hogy mondja el köszöntőjét. A nagyvázsonyi polgármester felmutatta a nagyapja zsebbibliáját, felidézte egy balatonfüredi cellatárs és még élő szemtanú visszaemlékezését illetve rámutatott, ahogy Wass Albert regényeiből is kiolvasható, úgy a Fábry-család sorsa is hasonló sok magyar család sorsához. Ötszáz éve átlag fél évszázadonként újra kell szervezni a családot, újra kell szervezni a magyarságot, ami csak az ősök értékeire és a hitre támaszkodva lehetséges. Beszédében a polgármester kiemelte: a magyarság minden gondja ellenére még mindig a legnagyobb lélekszámú nemzet a Kárpátok között s ez valamint az európai folyamatokban felvállalt közép-európai összefogás okot ad a reménységre. A megemlékezés folyóirat-bemutatóval folytatódott Rimaszombatban illetve Nagyvázsonyban délután 16 órakor kezdődtek az ünnepségek.

A teljes beszéd az alábbi tudósításban olvasható el.

Címkék: , , , , , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.