2020. augusztus 15., Mária

Alpolgármester lett a Kinizsi Szövetség egyik, pancsovai alapítója – hét évtized ünnepe a szórványban

rancz-karoly-profilvideóval

Hetvenedik születésnapját ünnepelte a pancsovai magyarok egyesülete, amelynek elnöke alpolgármester lett a százharminc-ezres városban. Nagyvázsonyi delegáció is köszöntötte a vajdasági partnerszervezetet.

Történeti háttér

Pancsova (Pančevo) az Alföld illetve Nagy-Magyarország Torontál vármegye területének déli részén, a Temes folyó bal partján fekszik, a szerb fővárostól 16 km-re. A város a vajdasági közigazgatás része, Pancsova község (értsd: járás) központja, amelyhez még tíz település tartozik: Beresztóc (Banatski Brestovac), Dolova (Dolovo), Ferenchalom (Kačarevo), Galagonyás (Glogonj), Omlód (Omoljica), Révújfalu (Banatsko Novo Selo), Torontálalmás (Jabuka), Tárcsó (Starčevo), Sándoregyháza (Ivanovo), valamint Hertelendyfalva (Vojlovica), mint külvárosi helyi közösség, ez utóbbi kettő jelentős székely-magyar, bukovinai származású közösséggel.

Szórványközösség székháza

Szórványközösség székháza

Pancsován 1910-ben német többségű volt a lakosság sok szerbbel, a magyarok az akkor negyvenezres városban 10,3 százalékban voltak jelen. A legutóbbi népszámlálás szerint a város lakossága közel 80.000 fő, a teljes közigazgatás lakossága 127.162 fő. Magában a városban kb. 2000, a teljes körzetben a magyar lakosság aránya 4,25%-ot tesz ki (5.500 fő).

Székelykevén is járt a nagyvázsonyi delegáció

Székelykevén is járt a nagyvázsonyi delegáció

A város története a régi időkbe nyúlik vissza, helyén már a rómaiak előtt vár állott.  A tatárok kivonulása után IV. Béla kijavíttatta, és védelmi állapotba helyezte Pancsova várát, mely később a törökök támadásainak volt kitéve. A II. Világháború után a németeket elűzték, tömegével érkeztek szerbek, de jelentős a ruszin, a macedón, a román (vlach) és a szlovák kisebbség is a városban és környékén, hiszen a török kor óta több nemzetiség él együtt a térségben. A környéken még egy, 100%-ban magyar közösség van jelen, Székelykeve, amellyel szemben, a Duna túloldalán áll Szendrő vára. Kinizsi halálának okán ez a település is csatlakozott a Kinizsi Szövetséghez, A nagyvázsonyi küldöttség rövid időre kilátogatott a Bukovinából 1873-ban ide telepített magyar faluba. Pancsova magyar közössége, mint bánáti település, a törökverő Temesi Bán-címe okán ugyancsak csatlakozott a szövetséghez.

Maroknyi magyar ünnepe – Rancz Károly városvezető lett Pancsován

Számos magyar közösség képviselője köszöntötte a pancsovaiakat ünnepükön

Számos magyar közösség képviselője köszöntötte a pancsovaiakat ünnepükön

Pancsova magyar közössége, mint bánáti település, a törökverő Temesi Bán-címe okán ugyancsak csatlakozott a szövetséghez. A Pancsován élő maroknyi magyar nagy lelkesedéssel ápolja a hagyományokat, a nyelvet, a kultúrát. A nemzeti öntudat megőrzésében nagy szerepet játszik a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület (MME), amely 1946-ban alakult mint az 1880-as és 1930-as években Pancsován létrejött magyar egyesületek utódja. Az egyesület a néhai Keresztyén Ifjúsági Egyesület (KIE) jogutódja, illetve még a KIE előtt működő, 1886. május 23-án bejegyzett Gromon Dezső Magyar Nyelv Terjesztő Egyesületé. A pancsovai magyarok egyesülete október 28-29-én ünnepelte háború utáni újjáalapítását, hetvenedik “születésnapját”. Az ünnepségről itt lehet részletes, fénykép-galériával ellátott tudósítást olvasni.

Nagyvázsony nyithatta meg az emlékkönyvet

Nagyvázsony nyithatta meg az emlékkönyvet

A rendezvényen jelen volt Fábry Szabolcs polgármester és Zékány Zsolt alpolgármester is, akik köszöntötték a közösség ünnepét és vezetőit. A bonyhádiakkal kiegészülő delegációt és a helyi magyar vezetőket Pancsova városházán fogadta Szasa Pavlov, a település polgármestere valamint szerbiai országgyűlési képviselője, továbbá ugyancsak a belgrádi parlamentből a Vajdasági Magyarok Szövetségének két parlamenti képviselője, Kovács Elvira és Pásztor Bálint. A delegáció tagjai gratuláltak a helyi magyarok közösségének, de ami legalább ennyire fontos, a Petőfi S. MME elnökének, Rancz Károlynak. A Kinizsi Szövetséghez is csatlakozó közösségvezető idén nyáron Magyarország Arany Érdemkeresztjét (videó tudósítás erről itt) vehette át illetve az ünnepségek kezdetén, október 28-án jelentette be hivatalosan: Pancsova közgyűlése felkérte illetve kinevezte a város alpolgármesterének. Nem kis túlzás állítani: a szabad választások során már az komoly fegyvertény, hogy az 5 százaléknyi magyarság képviselőt küldött a testületbe s történelmi pillanat, hogy a demokratikus választások során először van magyar alpolgármestere a közel 130.000-es városnak.

Fotók: hetnap.rs

VIDEÓ: A délvidéki Pannon TV hírösszefoglalója:

Címkék: , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.