2020. julius 6., Csaba

Lovaslegendák nagyvázsonyi találkozója

lovas-szenior-fohajtasNovember 9-én Nagyvázsonyban tartotta kibővített elnökségi ülését a Seniorok a Magyar Lovassportokért Egyesület. A szervezet tagsága olyan, a lovas szakmában köztiszteletben álló, példaértékű életutat bejárt kiváló szakemberekből áll, akik korukat meghazudtoló fiatalossággal igyekeznek hatvanon túl is tenni azért, hogy ismét lovas nemzet lehessen a magyar. Az egyesület sajtóközleménye:

dr. Wagenhoffer Zsombor

dr. Wagenhoffer Zsombor

Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája” idézte Szent-Györgyi Albertet a rendezvény levezető elnöke Dr. Wagenhoffer Zsombor. A Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója örömét fejezte ki, hogy vannak még lovas Seniorok, akik példaképei lehetnek a jövő generációinak és akiknek a tudására szükség van a sikeres jövő megteremtése érdekében. Fábry Szabolcs polgármester maga is lótartó és lókedvelő, így különösen megtisztelőnek nevezte, hogy a lovasélet elismert nagy egyéniségei ellátogattak Nagyvázsonyba. A községben nagy hagyománya van a lovassportoknak, ma is több mint 80 lovat tartanak a faluban. A település – az országban egyedülálló kezdeményezéssel – emlékművet szeretne emelni a világháborúkban hősi halált halt lovas katonáknak és az őket végsőkig hűségesen szolgáló lovaiknak. Az ülés fő témája a lovas- és lóképzés helyzete, lehetősége volt, amelynek keretében két neves szakembert kért föl Wagenhoffer Ágnes, az egyesület elnöke és a rendezvény szervezője, hogy osszák meg az egyesület tagjaival és a rendezvény iránt érdeklődő közönséggel több évtizedes tapasztalataikat.

Győrffy-Villám András

Győrffy-Villám András

Győrffy-Villám András lovas szakíró, hippológus a Kaposvári Egyetemen és a Testnevelési Egyetemen hosszú évek óta vesz részt oktatóként graduális és posztgraduális lovas képzésekben. A helyzet napjainkban mind az oktatókat, mind a hallgatókat nézve kissé lesújtó – vélekedett a szakember. Egyrészt kevés az igazán felkészült oktató, másrészt a hallgatók nagyon kis részében van meg az a tudatosság és elhivatottság (kétharmadukat nem is érdekli a ló!), ami később őket a szakma kiváló művelőjévé teheti. A lovas szakma nagyon elnőiesedett, aminek kétségtelen előnyei (pl. a ló legyőzése helyett a ló meggyőzése mentalitás) mellett bizony hátrányai is vannak (pl. családalapítást követően aktív sportolói karrier nők esetén sokkal nehezebben kivitelezhető, ezért is kevés a középkorú, nemzetközi szintű lovas hazánkban). A gyakorlati oktatás aránya nagyon kicsi, amin feltétlenül változtatni kell, máskülönben értelmét veszti az egész képzés – hívta fel a figyelmet Győrffy-Villám András, aki különösen fájlalja, hogy az elmúlt 15 évben megalkotott kitűnő célokat megfogalmazó lovas programok egyikét sem sikerült megvalósítani. A ló kiképzéssel kapcsolatban beszélt az új irányzatokról, amelyek az erőszakmentességet helyezik filozófiájuk középpontjába, miközben egyik módszer sem határozza meg pontosan, mi is az erőszak. Itt is az arany középutat tartom célravezetőnek, ugyanis vannak olyan éles helyzetek, amikor nagyon határozott utasítást kell tudni adni a lovasnak, különben akár életek kerülhetnek veszélybe – hívta fel a figyelmet Győrffy-Villám András.

lovas-szenior-mihok

Dr. Mihók Sándor

Prof. Dr. Mihók Sándor szerint az egyetemeken nem specialisták, hanem lehetőség szerint nagytudású, széles műveltséggel rendelkező értelmiségiek képzése a cél. A mai fiatalok ugyanakkor nem elsősorban tudást, hanem végzettséget akarnak szerezni. A belső késztetés, a pozitív gondolkodás, a helyes önkép, elengedhetetlenek a sikeres karrier megvalósításához. A Magyar Lótenyésztő és Lovasszervezetek Szövetségének elnöke úgy véli, hogy a lovas képzés egyik rákfenéje a nagyon jelentős ráfordítás (idő, de különösen pénz) igény, amelyet a jellemzően forráshiányos oktatási intézmények nem tudnak, sok esetben pedig nem is akarnak kigazdálkodni. Ugyanannyi pénzből sokkal kevesebb lovas szakember képezhető, a hallgatói létszámot pedig senki sem akarja csökkenteni – hangsúlyozta a professzor. Fábry Szabolcs – az MNVH Veszprém megyei területi képviselőjeként is – egy kisfilmet mutatott be a lovak modernkori hasznosításának lehetőségéről. Az MNVH keretei között négy esztendeje kezdeményezett projektötletet mára Nagyvázsonyban a szelektív hulladékgyűjtést lovas fogattal modellezték, amely projektelképzelés egyrészt munkát ad a falusi embereknek, másrészt környezetbarát módon és jelentősen (mintegy 60-65%-kal) olcsóbban végzi el a munkát, a lakóközösség legnagyobb örömére. A kezdeményezés iránt az ország több részéről is van érdeklődés. Szakemberek bevonásával országos fejlesztési programot dolgoztak ki, amelynek sikeres megvalósítása esetén akár több száz településen terjedhetne el ez a nagyszerű kezdeményezés, amely ezernél több, vidéki munkahelyet teremthetne, sok milliárd forintot megspórolva és tisztább levegőt eredményezve. A próbaüzem Nagybajomban november 14-én indul, november 22-én pedig a siófoki Balaton Konferencián kerül bemutatásra a program.

Az ország legkülönbözőbb tájairól érkeztek a résztvevők

Az ország legkülönbözőbb tájairól érkeztek a résztvevők

A tanácskozás végén Cseri Dávid, Mosonmagyaróváron tanuló gazdász aspiráns mutatta be „Elfeledett Lovaslegendáink” című könyvét, amelyből még köztünk élő vagy néhány évtizede elhunyt kiváló lovas emberek (pl. Balczó András, Némethy Bertalan, Platthy József, Kállay Pál..) életútját ismerhetjük meg.Nagyvázsony nemcsak Magyarország egyetemes történelmébe írta be magát Kinizsi Pál révén, hanem a lovassportokat illetően is. Több kiváló szakember élt és dolgozott a faluban, akiknek köszönhetően magasszintű lovasképzés folyt és a Nagyvázsonyi Lovasjátékokra évtizedeken keresztül az országból és a határainkon túlról sok ezren jöttek el nézőként vagy lóval együtt lovasként. Fábry Szabolcs kezdeményezésére, még 2012-ben, a nagyszerű elődök tiszteletére emlékművet alakítottak ki a faluban található egykori lovas itató- és pihentetőhely mellett, amelynél a Seniorok koszorút helyeztek el. Végül álljon itt a nagyszerű elődök névsora: Zákonyi Ferenc, Iby Zoltán, Monspart Gábor, Stipsits István, Demjanovics Endre, Jobbágyi József, Dr Horváth Balázs.

Vezetőkép: főhajtás az elődök előtt, középen a szervező lovas szenior közösség elnöke, Wágenhoffer Ágnes

Címkék: , , , , , , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.