2020. julius 7., Appolónia

Csipkével villantottak a mencshelyiek

Csipkeverést tanít Isó Tünde

videólinkkel

Balatonfüreden mutatták be a mencshelyi csipkeverők különleges tudásukat, amelyről az M1 is tudósítást készített. Isó Tünde  beszámolójából kiderül: a csipkések iskolánkban is tanítani fogják a csipkeverést. Szakemberek egybehangzóan állítják: a kézimunka hat az agyműködésre, fejleszti a személyiséget.

Isó Tünde (felső képünkön balra) őstermelő, helyi képviselő még nagymamájától és édesanyjától is elleshette a csipkeverés tudományát. A képviselő tehát harmadik generáció óta ápolja ezt a különleges kézimunka-hagyományt, de ezzel nincs egyedül, hiszen több lány és asszony is foglalkozik a vert csipkével. Isó Tünde beszámolót írt portálunknak legutóbbi, balatonfüredi bemutatójukról és a csipkeverés múltjáról valamint a további tervekről:

iso-lujza

Isó Lujza (forrás: mencshely.hu)

“A vertcsipkét 1939-ben hozta el falunkba Isó Margit evangélikus papkisasszony, aki Balatonendréden tanulta meg a kézművesség ezen művészetét. 1940-ben már itt is szervezett tanfolyamokat. Asz asszonyok, lányok munka után hónuk alá fogták a fűrészporral megtömött hengerpárnát és este mentek tanulni. Tőle tanulta meg Isó Lujza (cikk róla itt) is, aki aztán szintén továbbadta a vert csipke módszereit tanfolyamokon. Szinte nem volt olyan ház a faluban, ahol ne hallották volna a gyerekek az orsók kellemes zörejét. A tanulás alatt énekeltek, regéltek. stb. Idővel saját tervezésű csipkéket is készítettek, hiszen nagyon élvezetes tervezni csipkemintát. Én édesanyámtól tanultam meg. A mai napig kerülnek elő régi házakból orsók, minták, ezekre természetesen azonnal lecsapok, hiszen nagyon kedves ajándék minden alkalomra.

A Baráti körben zömmel mencshelyi születésű, elszármazott lányok, asszonyok vannak, bár már csatlakoztak hozzánk Balatonfüredről, Veszprémből is. Kirándultunk már tavasszal Balatonendrédre is, a kapcsolatot szeretnénk ápolni, jövőre várjuk a viszont-látogatást. Ők nagyon lelkesek, iskolában tanítják szakkör keretében. Innen is az ötlet, hogy mi is a nagyvázsonyi iskolában el kezdjük az oktatást. Tudjuk, hogy a kézimunka másik agyféltekét aktivál, kreatívvá tesz, és bizonyítottan jobb észjárásra ösztönöz.  Nem utolsósorban hagyományt ápolunk és a számítógép elől kimozdítjuk a gyerekeket.”

A balatonfüredi bemutatóról három rádió is kért interjút, 12:05-től az M1 tudósítása pedig itt tekinthető meg a mencshelyiek csipkebemutatójáról. Isó Tündéék tervezik, hogy a helyi értéktár után a megyei értéktárba is elhelyeztetik a mencshelyi vert csipkét.

 

Címkék: , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.