2020. junius 3., Klotild

Közéleti Kávéház dr. Virág Zsolt miniszteri biztossal

virág zsolt fábry szA Nemzeti Várfejlesztési és Kastélyprogram miniszteri biztosa, dr. Virág Zsolt tartott előadást Nagyvázsonyban. Idén indulnak meg az előkészületek az összességében mintegy másfél milliárdos beruházás kapcsán a Kinizsi Várban és környezetében.

A január 11-i Közéleti Kávéház bevezetőjében Fábry Szabolcs polgármester elmondta: mintegy 14 hónapos konzultációs sorozaton van túl az önkormányzat, a Kinizsi Kör. 2015 novemberében a településen, majd a fővárosban, a Pálos Sziklatemplomban, később a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karán valamint a Miniszterelnökségen folytak az egyeztetések a bő egy esztendőben. Dr. Virág Zsolt jogász, művészettörténészként 2003 óta parlamenti szakbizottságok szakértőjeként, több tucat kastélyokkal és várakkal foglalkozó tanulmány, könyv szerzőjeként (életrajz itt található) a Nemzeti Várfejlesztési program eddigi eredményeit ismertette. A miniszteri biztos elmondta: Zemplémben és Borsodban megduplázódtak, megháromszorozódtak a korábbi évek várfejlesztéseinek köszönhetően a bevételek, a látogatószámok és ez a folyamat 1 forint fejlesztésből 3 forint további fejlődést, bevételt generált a várfejlesztések által érintett térségekben. Köszönhető mindez az új látogatóközpontoknak, az ott forgalmazott helyi termékeknek, a helyi vállalkozásokra, szolgáltatásokra gyakorolt hatásoknak.

virág zsolt

A közéleti kávéház vendégei is kérdezték a miniszterei biztost

Az első ütemben 1 milliárd forint értékben fejleszt a kormány Nagyvázsonyban

Virág Zsolt a nagyvázsonyi program kapcsán tájékoztatta a közéleti kávéház vendégeit a helyi fejlesztési tervekről is. Idén megkezdődik a konzorciumkötés a magyar állam háttérintézménye, a Budavári Ingatlanfejlesztő non-profit kft. (örökségvédelmi intézet jogutódja) és a nagyvázsonyi önkormányzat között. Ezzel párhuzamosan elkészülnek és zsűrizés után a közönség is megismerheti a Kinizsi Vár rekonstrukciós és újjáépítési terveit. A kormány célja, hogy a felújítás és a toronysisak mellett új, zárt, kiállításokra, rendezvényekre alkalmas terek jöjjenek létre a vár gyilokjáróján, egykori palotaszárnyán illetve egyéb belső romjain, falain. Fontos eleme lesz a fejlesztéseknek az új látogatóközpont turisztikai információs szolgáltatással, a térség termelőinek, kézműveseinek ajándékboltjával, modern szociális helyiségekkel. Itt nem csak a jegyeladás, hanem a helyi turisztikai szolgáltatások (múzeumok, szállások, vendéglátósok, kézművesek, fogatosok stb.) népszerűsítése, csomagjegyekkel történő értékesítése is feladatként jelenik majd meg. A közönség várhatóan idén nyáron ismerheti meg a jóváhagyott terveket, ezzel párhuzamosan indulnak meg a kutatások, közbeszereztetési eljárások, majd az év második felében illetve 2018-ban az építkezés munkálatai. A várfejlesztés II. üteme, a vár környezetének turisztikai fejlesztésének előkészítése 2018 áprilisától lehetséges.

Szakrális értékekről – már februárban

A program az alábbi ütemezés szerint zajlik: mivel a várat a GINOP-program keretében az állam illetve annak háttérintézménye bonyolítja le, az állami háttérintézmény átveszi üzemeltetésre az önkormányzattól illetve annak cégétől az üzemeltetési jogot, hogy az örökségvédelem, örökségfejlesztési állami intézmény beadhassa, lehívhassa a pályázatot. A pályázat feltétele az engedélyes tervek elkészíttetése és a közbeszereztetési folyamat lebonyolítása, ami ugyancsak a vártulajdonos állami háttérintézmény feladata.

Dr. Virág Zsolt lakossági, helyi képviselői kérdésekre és hozzászólásokra reagálva a konzultáción felajánlotta: a II. ütemben érintett pálos kolostorrom mellett nem felejtkeznek el az országosan is egyedülálló Szent István-templomról sem. Az önkormányzat kérésére, az egyházügyi államtitkársághoz írt, dr. Márfy Gyula érsek atya által szignált támogató levél mellé a miniszteri biztos is elküldi támogatói levelét. A Közéleti Kávéház-sorozat február 22-én folytatódik, ahol éppen a Veszprémi Főegyházmegye érseke és Porga Gyula, Veszprém város polgármestere lesz Nagyvázsony vendége.

Címkék: , , , , , , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.