2020. augusztus 3., Hermina

Kinizsi Vár és az autópálya

A Kinizsi vár vezetése hónapokig zárva hagyta a néprajzi múzeomot, de a 4,5 milliós veszteség mellé az idei nyár sem hozott áttörést

Lemondott a Kinizsi Várat üzemeltető non-profit kft. ügyvezetője. A Fidesz Tapolca facebook-oldalán joggal teszik fel a kérdést: ha annyira sikeres az ügyvezető, akkor miért szorul minden évben tagi kölcsönre év végén? Teljes cikket közöljük.

NSPPRESS OKNYOMOZÓ CIKKE – változtatás nélkül közöljük:

Lemondott a nagyvázsonyi várat üzemeltető cég ügyvezetője. A Kinizsi non-profit kft. a Nagyvázsonyi Önkormányzat 96%-os tulajdonában lévő cég, melyet 2005-2006-ban a vár üzemeltetésére és egyéb helyi feladatok elvégzésére hozott létre a nagyvázsonyi képviselő testület. A cég élére 2012-ben nevezték ki Mekler Norbert ügyvezető igazgatót, akinek ez év októberében járt volna le megbízása, de február 21-én lemondott megbízásáról. Utána jártunk a településen, mi is történt pontosan. 

A lemondást a helyi képviselő testület egyhangúlag tudomásul vette, bár ugyancsak egyhangú döntéssel Mekler Norbert indoklását vitatják a képviselők. Mekler Norbert a Facebook-on az alábbi információt közölte lemondása indoklásául:  „A többségi tulajdonos nagyvázsonyi önkormányzat – miután nem sikerült neki átnyúlogatni a fejem fölött, illetve máshogy, „ingyen” kirakni a szűrömet – 2017. március elsejével felbontotta a Nagyvázsonyi Kinizsi Közhasznú Nonprofit Kft-vel a vár üzemeltetési megállapodását, ezzel működésképtelenné téve saját (!!!) több tízmilliós árbevételű cégét. Ehhez már nem asszisztálok, azonnali hatállyal felmondtam. Több mint 4 rendkívül sikeres év után ezt is megértük, gyakorlatilag kivette alólam a lovat a polgármester és testülete”.

Azonban a helyi eseményeket és a jegyzőkönyveket átolvasva a képviselő testület döntése nem váratlan. Mint az ismeretes Mekler Norbert indult a helyi önkormányzati választásokon, de a nyertes Fábry Szabolccsal szemben alig 60 darab szavazatot tudott szerezni. A 2014-ben meg- illetve visszaválasztott polgármester ellen indított (2015-áprilisa) lejárató-kampány ingyenes újságját mégis pont a vár rendezvényén osztogatták, tudtuk meg több lakostól is, azonban ezen túllépett a polgármester , így lépjünk túl mi is.

kinizsivar2

A vár fejlesztése és a likviditási gondoktól mentes működés az önkormányzat elsődleges célja

NEM MŰKÖDÖTT EGYÜTT AZ ÖNKORMÁNYZATTAL

Mekler Norberttel ennek ellenére Fábry és a közben a települést sikeresen fejlesztő önkormányzati stáb leült egyeztetni és közös munkában illetve összehangolt rendezvényekben állapodtak meg. Ehhez a megállapodáshoz a vár ügyvezetője nem tartotta magát, sőt: amikor az önkormányzat bejelentette a kormánydöntést, miszerint a várfejlesztésre egymilliárd forintot költ az állam Nagyvázsonyban, Mekler Norbert látványosan hátat fordított a többségi tulajdonosának.

A parlamenti államtitkárral, országgyűlési bizottsági elnökkel és több országgyűlési képviselővel Nagyvázsonyban ünneplő Kinizsi Szövetség rendezvényén meghívó ellenére sem jelent meg, sőt: saját rendezvényén meg sem említette, hogy éppen az egyik legjelentősebb Kárpát-medencei összefogás programjai zajlanak Nagyvázsonyban. A „várkapitány” egyetlen dolgot várt el a település önkormányzatától: hogy év végén az önkormányzat biztosítson átmeneti hitelt a dolgozók bérének kifizetéséhez.

A képviselők azonban hittek az együttműködésben. A közös és minőségi munka érdekében 2016 augusztusában felkérték Oberfrank Pált, a Petőfi Színház direktorát, hogy legyen a non-profit kft. társügyvezetője. Segítse tapasztalataival, jóindulatával és szakmai kapcsolataival a vár működését. Kezdetben Mekler Norbert  – úgy tűnt – örül is az ügyvezető társnak. A közgazdász és színművész végzettségű társügyvezető azonban nem protokollból érkezett Nagyvázsonyba. Nyilván át akarta tekinteni a vár pénzügyi és szakmai helyzetét is.

ARROGÁNS KIROHANÁSOK

Szeptember végétől Mekler Norbert viselkedése mindenesetre megmagyarázhatatlanná vált. Üvöltözött a képviselő testülettel és az agresszív modorban feltett kérdésekre meg sem várva a választ, rácsapta az ajtót a képviselőkre. Ugyanebben az időszakban összeveszett a felügyelő bizottsággal, jegyzővel, önkormányzati dolgozókkal, nem tudott együttműködni társügyvezetőjével. A decemberi közmeghallgatáson újabb kirohanást rendezett számon kérve (!) többek között a képviselőket, hogy egy budapesti díjazásért a polgármesteren kívül neki senki nem gratulált, Fábry is csak „kurtán-furcsán”. Ekkor a helyi lakosok – köztük Mekler Norbertet gyermek kora óta ismerő – vállalkozók kérték, hogy állítsa le magát.

Közben az önkormányzat – betartva a rá kötelező Államháztartási jogszabályokat – megkezdte intézményeinek (köztük a várnak is) belső ellenőrzését független ellenőrrel. A várvezető  számon kérte dr. Weller Tamás helyi jegyzőt, aki tájékoztatta: „ha volt, ha nem volt eddig szokás, a törvény erre az ellenőrzésre kötelezi a településeket”. Arra a kérdésre, hogy idén ki tudja-e fizetni a non-profit kft. a téli béreket, egészen december végéig igennel felelt, majd január első hetében írásban bejelentette a tulajdonos önkormányzatnak, hogy idén is hitelre szorul a cég, gondot okoz a bérek kifizetése és téli rezsit sem tudta kitermelni a vár (ami országos összehasonlításban is egyedülálló „teljesítmény”).

IDÉN IS ÉV VÉGI HITELRE SZORULT A KFT

A non-profit kft-t 96%-ban birtokló önkormányzat február 14-én úgy döntött: a biztonságos működés és a közelgő várfejlesztés biztosításának érdekében valamint tekintettel a vár likviditási gondjaira visszatér az állammal 1994-ben kötött szerződéshez. A szerződés értelmében a Magyar Állam tulajdonát képező várat az önkormányzat kapta ingyenes üzemeltetésre, így Kinizsi Várat az önkormányzat fogja szakfeladatként üzemeltetni. A non-profit kft. – hogy ügyvezetőjének fizetése biztosítva legyen – a vár melletti turistaszálló üzemeltetését látja el. Mekler Norbert egy hét múlva lemondott.

Végigbogarászva az előzményeket, jogosnak tűnik az egyik kommentár: a mindenkivel összevesző Mekler Norbert kicsit hasonlít ahhoz az autóshoz, aki elindul az autópályán szemben a forgalommal, majd kiabál, hogy ezen az úton mindenki megőrült….

Az eredeti cikk itt olvasható el

Címkék: , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.