2020. május 28., Emil, Csanád

Égett a kiszebáb a szellemlovas mellett…

LOVASFARSANG20173képgaléria-linkkel

… 15 lovas, 12 fogat, összesen 47 ló, pálinkamustra, bio-háztartási bemutató, kiszebáb-égetés, néptánc és egy lovas tánc Hock Júlia előadásában, ami igazán “szellemes” volt… Űzték a telet Nagyvázsonyban, az önkormányzat rendezvényén.

A Veszprém megyei Napló cikke:

A farsangi programok mellé más érdekességeket is társítottak a szervezők. Második alkalommal került megrendezésre a Pálinkamustra, amelyre öten neveztek kilenc pálinkával. A zsűri húszpontos bírálati lap segítségével értékelte a nedűket. Figyelték az íz-, és illatkarakterét, a tisztaságát, és a harmóniáját is az italoknak.

Maskarás fogatok és lovasok hosszú tömött sorban érkeztek a faluközpontba

Maskarás fogatok és lovasok hosszú tömött sorban érkeztek a faluközpontba

Próbálunk objektívek lenni, de nem lehet kizárni az egyéni ízlésbeli eltéréseket, viszont konszenzusra törekszünk, hogy jó eredményt hozzunk ki a végén – avatott be a részletekbe Samu István a zsűri elnöke. A három zsűritag az idei mintákkal elégedett volt, ezért bronznál rosszabb fokozatúra nem is minősítettek senkit. A versenyt maximális 20 ponttal Kiss András nyerte, aki egy 2013-as cseresznyepálinkát hozott a megmérettetésre.

Lehet mérgek nélkül is! – ezzel a címmel tartott interaktív bemutatót a környezet és egészségkímélő háztartási szerekről Szauer Rózsa, a Nők a Balatonért Egyesület elnöke. Azokkal a termékekkel ismertette meg az érdeklődőket, amelyekkel kevésbé terheljük a környezetet. Beszélt például nagyanyáink praktikáiról, és felhívta a figyelmet többek között az ecet sokoldalú felhasználhatóságára. – Mosáskor használhatjuk öblítőnek, nem kell félni tőle, mert az ecet illata elillan száradáskor. Viszont színtartó, baktériumölő, puhább lesz tőle a ruha és még a mosógépemnek is jót teszek, mert nem kell megvenni a drága vízkőoldót – mondta el Szauer Rózsa.

Égett a kiszebáb, mialatt a sokadalom táncolt

Égett a kiszebáb, mialatt a sokadalom táncolt

Mire a Reményi Antal Rendezvényházban befejeződtek a programok, a maskarás lovasok és a fogatos gazdák menete is megérkezett a falu központjába. A színes forgatag vonulására sokan voltak kíváncsiak a verőfényes napsütésben. 15 jelmezes lovas és 12 fogat csatlakozott a menethez, amelyet helyi és környékbeli gazdák alkottak. A felvonulást követően a Kinizsi Táltosai Néptáncegyüttes közreműködésével vidám műsor kerekedett. Különleges élmény volt látni, ahogy a táncosokkal együtt, a zenére lépegetett a szellemlovas (Hock Júlia – a szerk.) lova. Később feleséget kerestek a helyi szűz legénynek, aki majdnem belehalt a megpróbáltatásokba. Végül zajjal, valamint a nézőkkel közös tánccal, vidámsággal és a kiszebáb látványos elégetésével űzték el a telet.

Fotók: Mesterházi József

A teljes cikk képgalériával itt érhető el.

Címkék: , , , , , , , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.