2020. augusztus 9., Emõd

Az Országgyűlésben mutatkozott be a Kinizsi Szövetség

PÁNCZÉL KÁROLY ALÁÍR NÖB PARLAMENTFábry Szabolcs János, Nagyvázsony polgármestere hét fős delegációval érkezett a Magyar Parlament Nemzeti Összetartozás Bizottságának (NÖB) március 28-i ülésére, hogy a Kárpát-medencei Kinizsi Szövetség tevékenységéről tájékoztassa a bizottsági tagokat. A Felvidek.ma tudósítása:

A NÖB tagjai aláírásukkal fejezték ki azon szándékukat, hogy a Kárpát-medencei Kinizsi Szövetség pártolóivá váltak. Az együttműködésükben vállalták, hogy a Szövetség nemzeti gondolatait, törekvéseit szakmailag és erkölcsileg támogatják, rendezvényeit lehetőségeikhez mérten látogatják és azok szervezésében, a kijelölt kapcsolattartókon keresztül szakmai iránymutatással és az információk áramoltatásával részt vállalnak.
A Szövetség tagjai ugyanakkor vállalták, hogy a Nemzeti Összetartozás Bizottság céljait, munkáját elkötelezett magyarsággal szakmai-, erkölcsi- és infokommunikációs lehetőségeikhez mérten szintén támogatják.

A Szövetség Kinizsi Pál életeseményeihez kötődő magyar közösségek együttműködését tűzte ki célul. Nagyvázsony volt Kinizsi legkedvesebb lakhelye, innen indul ki a szervezet. Kinizsi (egyes elképzelések és címere szerint – a szerk.) erdélyi születésű volt (pontos hely ismeretlen), így társult a Székelyföld, pontosabban Firtosváralja, Gidófalva. Kinizsi felesége, Magyar Benigna a Felvidékről származott (pontos hely ismeretlen), a gömöri Egyházasbást vállalt tagságot a szerveződésbe. További helyszínek Dél-Erdélyben, Csernakeresztúr, a Kenyérmezei csata helyszíne; Délvidéken Kishegyes, Pancsova – ahol Kinizsinek birtokai voltak. Szatmár, Géberjén: Kinizsi harcostársa, Báthory szülőhelye; az Al-Duna, Székelykeve: Kinizsi halálához (Szendrőhöz) közel eső település.

Fábry Szabolcs polgármester (bal oldali asztal végén) beszámol a bizottságnak

„Célunk, hogy létrejöhessen településeink értékeinek közös piaca és értékesítése a nagyvázsonyi Kinizsi Várnál. A kevésbé ismert kárpát-medencei falvak turisztikai lehetőségeire is szeretnénk felhívni a figyelmet, s ezzel népszerűsítjük Kinizsi Pál életútját, a magyar nemzet történelmében betöltött szerepét, s ápoljuk a Kinizsi-emlékhelyeket, Kinizsi Pál életeseményeinek helyszínén új emlékhelyeket hozunk létre” – mondta Fábry Szabolcs. Hozzátette, céljuk a szórvány-magyarság értékeinek minél szélesebb körű ismertetése, népszerűsítése, s nyitottak más települések felé is.

Már most zajlik a szervezőmunka, a források előteremtése, a pályázatok írása. Tavasszal esedékes az egyházasbásti program; majd a nyári találkozó; őszi koszorúzás; és a közös piac kialakítása. Így a kulturális értékek mellett a gazdasági együttműködést is megerősítik. A kezdeményezők azt vallják, hogy Kinizsi Pál (és Báthory fejedelem) kenyérmezei győztes csatájának köszönhető – többek között -, hogy ma magyarként élhetünk a Kárpátok között, ezért érdemli meg a követést és a tiszteletet.

NSPPRESS: A NÖB nevében Pánczél Károly (vezető fotón) NÖB-elnök, Szabolcs Attila és Szászfalvi László alelnökök aláírták a Kinizsi Szövetség pártolói nyilatkozatát. Annak ellenére, hogy a delegáció hangsúlyozta, a szövetség pártok feletti magyar-magyar missziót vállalt fel, a jobbikos Sneider Tamás bizottsági tag nem írta alá a pártoló nyilatkozatot pártpolitikai okokra hivatkozva. Minderről a Veszprém megyei NSP PRESS teljes tudósítása itt olvasható el.

Címkék: , , , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.