2020. február 17., Donát

Szent Györgytől Majálisig: programcunami Nagyvázsonyban – különleges galéria nyílik és helyi termékekkel, kézművesekkel nyit az Ajándékbolt

szent györgy majális plakát 2017Már Húsvétkor megkezdődnek a tavaszi programok Nagyvázsonyban, idén is lesz marha(nagy)hajtás, a várnál pedig középkori katonai hagyományőrző tábor valamint reneszánsz gasztroshow várja a publikumot. Mindeközben megújul és helyi termékekkel lesz minőségibb a Kinizsi Vár ajándékboltja, valamint különleges galéria nyílik a turistaszállóban.

Részletek cikkünkben illetve a nyitóképen, a plakáton, amely kattintásra külön megnyílik nagyobb, olvasható méretben.

Galéria nyílik a helyi értékekről nem csak helyieknek. A mencshelyi csipkésekkel nyit az új színfolt

Galéria nyílik a helyi értékekről nem csak helyieknek. A mencshelyi csipkésekkel nyit az új nagyvázsonyi színfolt

A mellékelt programplakátról kiderül: már Húsvétkor tojásfestéssel, tojáskereséssel, kézműves-programokkal kedveskedik a vendégeknek a március 1-től önkormányzati szakfeladatként üzemelő Kinizsi Vár. Húsvétvasárnap pedig hagyományos locsolóbál várja a szórakozni vágyókat a Reményi Rendezvényházban. Zenél az MR Duó. A nagyheti lelki gyakorlatról korábban itt írtunk.

Igazán Szent György-nap kapcsán pörög fel a nagyvázsonyi programcunami. Április 22-én a pálos kolostor romjainál szentmise és középkori jószágáldással indulnak a rendezvények. Ezt követően fogatok és “Gedeon”, az elektromos busz szállítja a résztvevőket Nemesleányfaluba, ahol a helyi hagyományőrző csoportok (néptáncosok, gyermek táncosok, Őszirózsa Nyugdíjas Klub, Férfi Dalárda) mellett székelyföldi néptáncosok is színesítik a pásztorünnep eseményeit. A nap csúcspontja a hagyományos, tavaszi első csordakihajtás lesz. Másnap, április 23-án a Geokesser Szövetség 150 vendéget vár Veszprém megyei találkozójára. A tájékozódási és túraverseny résztvevői gyalogosan, családosan, kerékpárral és idén először fogatokkal is végigmehetnek a 7 illetve 14 km-es túrapályán érintve a tálodi romokat, csicsói erdészházat, a Nivegy-völgy feletti fennsíkot.

Salföldi kopjások lovas és gyalotos csapatai Kinizsi korát elevenítik meg a rendezvényen. Fotó: veol.hu

Salföldi kopjások lovas és gyalotos csapatai Kinizsi korát elevenítik meg a rendezvényen. Fotó: veol.hu

Kinizsi Majális – a helyiekről szól, de turistáknak is rendkívüli a program

Április 28-Május 1-i hosszú hétvégén különleges és igazán egyedi programsorozat várja a helyieket és turistákat egyaránt a Kinizsi Várnál. A Kinizsi non-profit kft. által üzemeltetett turistaszállóban kialakításra került a szobagaléria. Ahogy a cég új vezetője elmondta, olyan programsorozatot állított össze, amely a helyiekről fog szólni. Április 28-án, pénteken a mencshelyi csipkeverők kiállításával kerül átadásra a településen és környékén, de a vendégek számára is izgalmas új látványosság. Cseke Terézia írt arról is, hogy a későbbiekben helyi festők és alkotók mutatkozhatnak be a galériában és a környékre valaha oly’ jellemző gyógy- és fűszernövényre, népi alkotások, népszokások és népdalok népszerű virága, a rozmaring köré is szerveznek programokat.

Középkori forgatag és minőségi ajándékbolt

Április 29-30-án igazán különleges programkavalkád várja a közönséget a Kinizsi Várnál (helyieknek ingyenesen, vendégeknek mérsékelt áron). A Salföldi Kopjásoknak és reneszánsz-kori katonai hagyományőrzőknek köszönhetően középkori, Mátyás-korabeli katonai tábor veri fel sátrait a vár mellett. A katonai táborban és a várban a gyermekek, ifjak ki is próbálhatják magukat, próbát tehetnek vitézségből. Azonban a katonai hagyományőrzők és muzsikusok nem csak tábort ütnek, hanem naponta többször lovas- és gyalogos bemutatót is tartanak, miközben a műemlékegyüttes mellett középkori vásári forgatag ad igazán Kinizsi-kori hangulatot a rendezvénynek.

Helyi kézműves értékek (köztük a Piktúra Manufaktúra - képünkön) is kaphatóak lesznek idén a várnál

Helyi kézműves értékek (köztük a Piktúra Manufaktúra – képünkön) is kaphatóak lesznek idén a várnál

Akik a helyi éttermek, büfék (Várcsárda, Mátyás Udvar, Balázs Kávézó, Vázsonyvölgy Étterem) népszerű kínálata mellett különlegességekre is vágynak, azok Szőke András vezetésével megtekinthetik és megkóstolhatják a reneszánsz-kori Gasztroshow-t is illetve annak termékeit. A közreműködők között lesznek a solymászok, a látványkovácsok jól ismert képviselői is és a Nagyvázsonyban az elmúlt héten, fiatalokból szerveződő középkori hagyományőrzők csapata is. A hosszú hétvége programjainak idei különlegessége a Májusfa-állítás is, melyhez a koszorút Fenyvesi Zoltán, a Veszprém megyei közgyűlés alelnöke és Fábry Szabolcs polgármester adja át jelképesen a településnek.

Húsvéttal nyit a Kinizsi Vár ajándékboltja is, amelynek idei különlegessége, hogy a szezon közeledtével egyre szélesebb termékkínálata nagyban épül a helyi termékekre, helyi kézműves-értékekre valamint a térséghez kötődő védjegyes termékekre is (Éltető Balaton-felvidék, Pálos termékcsalád stb.). Az eseménysorozat egyúttal a település a Kinizsi Vár szezonnyitó eseménye is.

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.