2020. január 27., Angelika

Tizenkétszeres világbajnok Nagyvázsonyban

videóval

bárdos nagyvázsony fogatBárdos György lovas legenda járt Nagyvázsonyban két napos tréninget tartani a megye fogatos gazdáinak.

“Az 1984-es kecskeméti világbajnokság igazolta a magyar fogatok abszolút fölényét. Gyakorlatilag verhetetlenül gyorsak voltak a maratonban, a legjobbak közé tartoznak az akadályhajtásban. A IV. Fogathajtó Világbajnokság egyéni aranyérmese Bárdos György volt, másodikként, hasonló hibaponttal Fülöp Sándor végzett, míg a világbajnokság harmadik helyezettje Muity Ferenc lett. Csapatban az aranyérem szintén itthon maradt, Bárdos György, Fülöp Sándor és Papp József kiemelkedő teljesítményének köszönhetően” – írja Herneczky Frigyes kiadványában. Bárdos György ezen felül még tizenegyszer volt a világ illetve Európa legjobbja.

bárdos nagyvázsony ostor

Legendák (Rábaközi és Bárdos) között a néhai fogatos etalon, Jobbágyi József ostora

A lovaslegenda április 8-9-én töltötte a hétvégét a Nemesleányfalui Lovas Egyesület meghívására Nagyvázsonyban. A megyéből, de a Dunántúl más településeiről is érkeztek lovasok, hajtók (mintegy ötvenen), hogy délelőtt elméleti, délután gyakorlati képzésen, előadásokon, foglalkozásokon vegyenek részt a világ egyik, ha nem a legjobb fogatos versenyzőjétől. Bárdos György régi kedves ismerősként köszöntötte Rábaközi Ferencet, néhai Jobbágyi József egykori barát hajtótársát és barátját. Az emlékek felidézése közben előkerültek relikviák is Rábaközi Feri bácsi csomagtartójából, többek között a szintén legendás Jobbágyi József lovasember kézzel faragott ostora is. A résztvevők életre szóló élményt kaptak ezen a hétvégén. Bárdos György első világversenye után az összes versenyt megnyerte, ahol elindult.

De erről beszéljen inkább a róla készült portréfilm (1999-2000-ből):

Címkék: , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.