2020. augusztus 15., Mária

Húsvét Nagyvázsonyban

tojásfestés kész tojásMozgalmas volt az év első hosszú hétvégéje Nagyvázsonyban, komoly bevételt termelt a vár és bemutatkozott az első hosszú hétvégén Gedeon is.

Vöröstói kálvária: sokan érkeztek a keresztútra Nagypénteken

Vöröstói kálvária: sokan érkeztek a keresztútra Nagypénteken

Nagypénteken Vöröstón szervezett a térség római katolikus plébániáinak közössége keresztúti szertartást, amelyre többszáz hívő érkezett. Sokan jöttek az egyházközség különbuszával, autókkal és érkeztek fogatokkal is a résztvevők. Az idén először munkaszüneti napként szereplő ünnepen elindult a hosszú hétvégi “nagyüzem” is Nagyvázsonyban. Megújult és helyi termékekben bővelkedő kínálattal nyitott a vár melletti ajándékbolt és első alkalommal indult el hosszú hétvégi (egyben nyári szünet minden napjára is érvényes) menetrenddel Gedeon, a település E-busza külön díjszabással. Az első fizető vendég a településre turistaként érkező dr. Danis Imre háziorvos, Solt város képviselője és bizottsági elnöke volt ezen a napon. A buszt társadalmi munkában Fábry Szabolcs és Zékány Zsolt nagyvázsonyi településvezetők vitték ezen a napon.

locsolás néprajzi

Locsolók a néprajzi múzeumban – kép jobb oldalán Varga Lajos múzeumvezető

Három tojásért zsákbamacska járt a várban

Három tojásért zsákbamacska járt a várban

Nagyszombat és Húsvétvasárnap volt az igazi nagyüzem a településen. A Schumacher-házban (Szabadtéri Néprajzi Múzeum) az első napon nagyon sok turista tette tiszteletét és érdeklődött Varga Lajos és Varga Lajosné, Marika idegenvezetését hallgatva a község múltjáról. Feltűnően sok volt a családos vendég is, hiszen a kisgyermekek számára Marika néni tojásfestő programot szervezett a múzeum kis épületében, a rézműves-műhelyben. Mindeközben a Kinizsi Várban tojáskeresésre invitáltak kicsiket és nagyokat. A vár különböző pontjain eldugott tojások közül azok, akik hármat megtaláltak, zsákbamacskára válthatták be “kincseiket”.

Csendesebb napok – rendkívüli bevétel

A jó időnek köszönhetően a szóda is előkerült a húsvéthétfői locsoláson

A jó időnek köszönhetően a szóda is előkerült a húsvéthétfői locsoláson

Húsvéthétfő csendesebben telt a településen. De csak a turizmus szempontjából. Sok vendég azonban örömmel tapasztalta, hogy a helyi fiatalok őrzik a hagyományokat. Több csoport (néptáncosok, hagyományőrző fiatalok) szervezetten látogatták a lányokat, asszonyokat, de a néprajzi múzeumban sem maradt el a locsolás. A jó időnek köszönhetően előkerültek a szódásflakonok, vödrök is a hölgyek “örömére”. A környéken is elevenen élő szokásról, a pulai fiatalok akciójáról a Veszprém megyei Napló is beszámolt ebben a cikkében.

Gedeont első nap a település vezetői vállalták be

Gedeont első nap a település vezetői vállalták be

Jól vizsgázott a parkolási rendszer és az elektromos busz is a hosszú hétvégén. Ez utóbbit a nagyvázsonyiak és az ünnepre érkező családtagok is szívesen használták. Összességében elmondható – derül ki a Nagyvázsony honlapjáról – hogy egymillió forintot meghaladta a várpénztár bevétele, de a parkoltatás és Gedeon is tudott a csendesebb nagypéntek és húsvéthétfő dacára nyereséget termelni.

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.