2019. december 11., Árpád

Hódmezővásárhelyiek is a Kinizsi-szobornál

kinizsi hódmezővásárhelyiekHódmezővásárhelyi civilek is jártak a Kenyérmezei Csata helyszínén, a Kinizsi-szobornál. Rendet raktak ők is, a nagyvázsonyiak őszi koszorúi még ott voltak.

A hódmezővásárhelyi Mátyás Utcai Olvasókör képviseletében érkeztünk, azzal a szándékkal, hogy lehetőségeinkhez mérten egy kicsit rendbe hozzuk a Kinizsi-emlékművet, illetve annak közvetlen környékét. Levágjuk a füvet, eltakarítjuk az elszáradt koszorúkat, virágokat és magát az emlékművet is letisztítjuk, illetve bevonjuk egy speciális impregnáló anyaggal, hogy ellenállóbbá tegyük az időjárás szeszélyeivel szemben – fogalmazott Tóth Sámuelné, az Olvasókör tagja, aki hetedmagával érkezett az emlékműhöz. Elmondta: először tavaly jártak erre az olvasókör által szervezett honismereti kirándulás alkalmával, amikor Csernakeresztúron szálltak meg, bejárták a környéket, többek közt a kenyérmezei csata színhelyét is. – Akkor döntöttük el, hogy ezt az emlékművet egy kicsit pártfogásba vesszük, és az elmúlt időszakban sikerült Hódmezővásárhely megyei jogú város önkormányzatának támogatását is elnyerni, valamint magának az Olvasókörnek a támogatásával jutottunk el újra ide.

A szobornál a nagyvázsonyi delegáció október 13-án járt, a Kinizsi Szövetség szervezésében. Az akkor elhelyezett koszorúink még ott vannak a képgaléria fotói szerint. Az alföldi csoport beszámolója képgalériával itt olvasható. A Kinizsi Szövetség őszi programjáról itt írtunk bővebben.

Címkék: , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.