2019. február 17., Donát

Történelmi támogatás Nagyvázsonynak és konzorciumának

nagyvázsony pályázataÖsszegében minden eddiginél nagyobb léptékű fejlesztés érkezik Nagyvázsonyba és a település vezetésével létrejött konzorcium falvaiba. A megyei közgyűlés alelnöke tájékoztatta az érintetteket hétvégén. 

Fenyvesi Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke a kapolcsi gépvásáron és állatbemutatón illetve a Monostorapáti rendezvényen is  megerősítve tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a közlekedésfejlesztési TOP-pályázat, melyet a völgy települései közösen nyújtottak be, pozitív elbírálásban részesült. Mint ismeretes, 2016 február-márciusában Nagyvázsony Község Önkormányzatának kezdeményezésére konzorciumot hozott létre Nagyvázsony konczorcium-vezetésével további 4 falu: Pula, Kapolcs, Vigántpetend és Monostorapáti.

siker2A fejlesztésből összesen 276 millió forint értékben épül egy-egy sebességmérő településkapu és lassítósziget a 77-es főút egy-egy bevezetésénél, megújulnak a 77-es főút melletti buszmegállók, járda épül Kapolcson, két járda (Petőfi utca – Kinizsi utca) és egy sétány (dr. Horváth Balázs-sétány) Nagyvázsonyban, új gyalogos átkelőhely rávezető járdával Nagyvázsonyban (Szent István templom és a 20 cafe között), új fél-buszmegálló a Rákóczi utca 77-es út felőli végén valamint megújul Nagyvázsony faluközpontjának út- és járda-burkolata a Községháza előtti park és a plébánia-Malomkő utca sarok között. A felfestéses kerékpár-sávoknak (pályázat kötelező eleme) köszönhetően több nagyvázsonyi utca felülete kap burkolatfelújítást (Malomkő u., Kertalja u. befejezetlen vége, Iskola utca). A program a Magyar Kormány támogatásával valósul meg.

Fábry Szabolcs, nagyvázsonyi polgármester korábban elmondta: büszke a helyi hivatalra, hiszen az a tény, hogy a konzorciumban partner települések csatlakoztak a konzorciumvezető nagyvázsonyi önkormányzathoz, a település szakmai munkáját is minősíti. A támogatási értesítés várhatóan 4-6 héten belül érkezik meg a nagyvázsonyi önkormányzathoz.

Ha levonjuk a társközségekre jutó fejlesztési arányt, még akkor is meghaladja ez a top-os közlekedés-fejlesztési pályázat a 2015-ös 147 millió forintos forrás összegét (az rekordot döntött). Ez azt jelenti, hogy a top-program keretéből Nagyvázsony a rendszerváltás óta valaha kapott legnagyobb támogatást nyeri el ezzel közlekedés-fejlesztési a programmal. Igaz, ez rövid életű rekorder lehet az előkészítésében már elindult, év végén vagy jövő év elején kezdődő Nemzeti Várfejlesztéshez képest…

Címkék: , , , , , , , , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.