2020. április 3., Buda, Richárd

Népszerű a díszkút

díszkút esteA Német Nemzetiségi Önkormányzat megalakulásának 20. évfordulóját ünnepelte a településen. A jeles évfordulót szökőkút és ivókút avatással tették emlékezetessé május 26-án.

Csebi Pogány Péter a Német Nemzetiségi Önkormányzat (NNÖ) elnöke elmondta, hogy nagy nap ez a számukra. Örömmel üdvözölte a sok megjelent ismerőst az évfordulón, köztük Herbert Bauert, a bajor Markt-Falkenberg település polgármesterét. Köszönetet mondott a támogatóknak is, akik segítettek a szökőkút megvalósításában. Fenyvesi Zoltán a Veszprém Megyei Önkormányzat alelnöke köszöntőjében kiemelte, hogy nem könnyű megélni nemzetiségi hovatartozásunkat ebben a globalizált világban. Fábry Szabolcs polgármester hangsúlyozta, hogy Csebi Pogány Péter és az NNÖ – ahogy a díszkút is ilyen célt szolgál – másokat felfrissítő, másoknak örömet okozó ember és közösség, de köszönet illeti a koronát alkotó Tarsoly László kovácsmestert és a munkálatokban sokat segítő önkormányzati dolgozókat is.

2012-ben bezárták, hagyták tönkre menni – ma népszerű közösségi tér

A köszöntőket követően Falkenberg és Nagyvázsony megerősítette testvérközösségi kapcsolatát és együttműködési szándékát. A Fábry Szabolcs és Herbert Bauer polgármesterek mellett a német önkormányzat elnöke látta még el kézjegyével a dokumentumot, amely a két település jelenlegi kapcsolatait polgárainak, egyesületeinek és főképp fiatalságának baráti találkozóin keresztül kívánja kiszélesíteni. Ezt követően Kugler Gyula a Bakonykarszt Zrt. vezérigazgatója és Kertész Lajos kirendeltségi igazgató leplezte le a társaság által adományozott ivókutat, melynek vízét elsőként a jelenlévő polgármesterek kóstolták meg. Az ünnepség végén leleplezték az erre az alkalomra készült szökőkutat, díszkutat, amelyről kiderült, hogy esténként díszkivilágítással örvendezteti majd meg az arra járókat. Az elmúlt napok is alátámasztják, igény van a minőségi közösségi terekre Nagyvázsonyban: a 2012-ben bezárt volt Kisiskolából, az akkori vezetés illetve kulturális önkormányzati dolgozó által elhanyagolt, omladozó épületből (az elképesztő állapotokról itt írtunk korábban) 2015 decemberére felújított  rendezvényház lett, ami folyamatosan kihasznált közösségi tér; a benne 2016 nyarán átadott Balázs Kávézó beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a díszkút pedig nem csak a helyieknek, hanem a turistáknak is örömére szolgál.

veol.hu nyomán

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.