2020. julius 9., Lukrécia

“(…) küldöttségünk minden tagja elismerését fejezte ki…”

pálostelepülések mise2Június 10-én zajlott Nagyvázsonyban a Pálos Települések Találkozója. A Petőfiszállásról (Pálosszentkút) érkezett delegáció kedves levelet írt, amelyet eljuttatott portálunknak is. A rendezvényen Fenyvesi Zoltán alelnök közel 400 milliós fejlesztésről számolt be, míg Fülöp Attila államtitkár a keresztény közösségek nemzetmegtartó szerepéről szólt köszöntőjében.

pálostelepülések mise

Csóka János tartományfőnök misét celebrál

“Tisztelt Polgármester Úr és Alpolgármester Úr! Kedves Szabolcs és Zsolt! Kedves Szervező-munkatársak! Ezúton szeretnénk Nektek köszönetünket kifejezni a kiváló szombati programokért és a nagyszerű vendéglátásért. Gratulálunk a szervezéshez, Petőfiszállás küldöttségének minden tagja elismerését fejezte ki rendezvénnyel kapcsolatban és nagyon jól érezte magát. A megbeszéltek szerint várunk Benneteket nagy szeretettel ide hozzánk Petőfiszállásra, amikor is viszonozhatjuk a kedves vendéglátást. Az időponttal kapcsolatban a későbbiekben egyeztetünk. Munkátokhoz addig is sok sikert kívánok! Szász János polgármester (Petőfiszállás-Pálosszentkút)”

A programon résztvevők valóban jól érezhették magukat, erről számolt be a Veszprém Megyei Napló cikke is: A rendezvényre – tudósít a VEOL.Hu – 18 olyan településről érkeztek vendégek, ahol pálos kolostor működött, vagy működik. Ezek a települések minden évben egyszer tartják meg az összejövetelt. A hatodik találkozón, délelőtt szentmisét tartottak a Pálos kolostornál, melyet Csóka János, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke celebrált. A szertartás előtt Zékány Zsolt alpolgármester köszöntötte a delegációkat hangsúlyozva, hogy a kereszténység összefogása napjaink Európájában különösen fontos küldetés.
Fülöp Attila államtitkár a kereszténység közösségmegtartó erejét hangsúlyozta a találkozón

Fülöp Attila államtitkár a kereszténység közösségmegtartó erejét hangsúlyozta a találkozón

Részt vett a rendezvényen Fülöp Attila (felső képen első sor, balról a 2.) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár is, aki elmondta, hogy a találkozó egyik fontos üzenete az, hogy Magyarország államalapítása, történelme és fejlődése egybekötődik, természetes közösségben él a magyar egyházakkal, a kereszténységgel. Az, hogy ilyen rendezvények vannak, abban benne van az, hogy az egyház közösségmegtartó, közösség-összehozó ereje sokkal erősebb, mint amit egyébként gondolni szoktak erről – fogalmazott Fülöp Attila.

Páva Zsolt (felső képen első sor, balról a 3.), Pécs Megyei Jogú városának polgármestere átvette Fábry Szabolcs helyi polgármestertől a vándorzászlót, hiszen jövőre a baranyai megyeszékhely szervezi meg a hetedik találkozót. Nagyvázsony polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta: a magyar pálos rendnek és Kinizsi Pálnak többek között megmaradását köszönheti a magyarság, turizmusát és jövőjét Nagyvázsony és “feleségem megtalálásáért és a család megtartásáért is a pálos lelkületnek adok hálát”.
Történelmi méretű támogatás a településnek - Fenyvesi Zoltán átadja az értesítőt a Nagyvázsony polgármesterének

Történelmi méretű támogatás Nagyvázsonynak

Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke rendhagyó hozzászólásában elmondta, hogy örömmel adja át, egy ilyen rangos eseményen azt a határozatot, amelyben 398 millió forinthoz jutott a település. A TOP-os pályázati pénzből Magyar Igásló Ökoturisztikai és Tájérték Központ épülhet 126 millió forintból, illetve megújulhat a Művészetek völgyén lévő 77-es főút lassítószigetekkel, Nagyvázsonyban további fejlesztésekkel, 272 millió forintból. “Az ünnepségen adtam át Fábry Szabolcs polgármester úrnak a győztes TOP pályázatok határozatát 398 millió Ft értékben. A településen a központ, utak, járdák, újulhatnak meg, továbbá sétányok, kerékpárút és egy igásló központ létesülhet. Gratulálok a településnek a sikeres fejlesztésekhez!” – fogalmazott az eseményről facebook-oldalán a megyei közgyűlés alelnöke.

Közel 150 résztvevő az ország minden pontjáról

Közel 150 résztvevő az ország minden pontjáról

Hivatali és önkormányzat dolgozók felkészültsége

“A (…) 272 millió forint támogatásból pedig Nagyvázsony Önkormányzata lassítószigetet épít a falunkban, a 77-es út nyugati végén; településkaput és gyalogátkelőhelyet a 20 Cafe buszmegállónál és a Szent István templom előtt, megújítjuk a Faluközpontban lévő buszforduló és parkoló teljes burkolatát, két buszmegállófülkét a 77-es mentén; járdákat építünk a Petőfi- és a Kinizsi úton; kiépítjük a Séd-parti dr. Horváth Balázs-sétányt, a projekt kötelező elemeként kerékpársávokat jelölünk ki és több utca burkolatát újítjuk meg (Kertalja u. régi szakasza, Malomkő u., Akácfa u.). Konzorciumi partnereinknél (Művészetek Völgye falvai) ugyancsak épül 1-1 lassítósziget s több helyen járda ill. megújulnak buszvárók is. Köszönjük a partnereknek, hogy hittek abban: érdemes Nagyvázsony Község Önkormányzatához csatlakozni; bíztak az itteni hivatal felkészültségében. Ha összeadom a korábbi pályázati eredményeket, köztük a 2015-ös 147 milliós középületeket megújító projektet is, azok együttesen nem érik el a mostani eredményt. A várfejlesztésről szintén rövidesen jó hírekkel szolgálhatok. Azt írtam posztom elején, hogy mindennek időzítése Gondviselés-szerű. Nem véletlenül. Sok küzdelem, sok munka és ugyanilyen sok imádság van ezen pályazati eredmény mögött (pl. a pálosokkal közösen)! Ora et labora – azaz: imádság és munka. Hiszem, hogy a kettő együtt tud igazán áldásos lenni” – írta Fábry Szabolcs közösségi oldalán.
A köszöntőket követően a találkozó kulturális programokkal folytatódott a település különböző pontjain. A három csoportra osztott (sorsolt) mintegy 150 résztvevő forgószínpad-szerűen ismerkedett a településsel, a várral, múzeumokkal és fogatok segítségével Nagyvázsony határával is.

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.