2020. julius 9., Lukrécia

Hazajáró Napok a magára találó Kinizsi Várban

kinizsi vár hazajáró napokvideóval

– címmel írt összefoglalót a Veszprém megyei Hírportál a közelgő nagyvázsonyi rendezvényről és várról.

“Hazajáró napok a hazatérő Kinizsi Várban. Tarts velünk és ismerd meg bővebben a témát.

AZ ÖNKORMÁNYZAT, A CSÍKI SÖR ÉS A NÉPSZERŰ TÉVÉMŰSOR ÖSSZEFOGÁSA

Idén is megrendezésre kerül Nagyvázsonyban a Hazajáró Napok, amelynek többek között a Duna TV Hazajáró Magazinja mellett a Csíki Sör lesz az együttműködő partnere. A július 12-16. között megrendezésre kerülő eseménysorozaton tartják a Kinizsi Szövetség találkozóját is, melyet a Magyar Kormány a Bethlen Gábor Alapon keresztül is támogat. A szövetség tagjai (kilenc Kárpát-medencei magyar közösség) találkozóján több nyitott program várja a helyieket és a turistákat egyaránt. Fellépnek  katonai hagyományőrzők a Salföldi Kopjások vezetésével, naponta több várjáték, solymászbemutató, népmese-mondó, kirakodóvásár, gasztronómiai különlegességek, Csíki-sörös zsákbamacska, Hazajáró-közönségtalálkozó és filmvetítés, vezetett Hazajáró-túrák, népi játszótér, végvári vitézpróba, kulturális és zenés programok sokaságával telik meg a Kinizsi vár és környéke valamint a településközpontban álló Reményi Rendezvényház. Az öt nap alatt egységes jeggyel szinte minden program szabadon látogatható. Különleges hangulatúnak ígérkezik a IV. Várbál, amelyre július 15-én kerül sor – ez az önkormányzati program idén már a települési szakfeladatként üzemeltetett Kinizsi Várral közösen kerül megrendezésre. A fergeteges , de a hely szelleméhez is méltó báli hangulatról egy igazi báli zenekar, a Frisson Zenekar gondoskodik.

hazajáró 2017 plakát logókkalEGYENESBEN A KINIZSI VÁR

Hazatért tehát a Kinizsi Vár Nagyvázsonyban, amely hazatérésnek már ideje volt. Korábban mi is megírtuk, hogy Mekler Norbert vezetésével idén februárban gyakorlatilag fizetésképtelenné vált a várat üzemeltető non-profit kft. A kialakult helyzettől függetlenül (már novemberben), az államháztartási törvény értelmében kötelezően elrendelt belső ellenőrzés megkezdésekor a volt várvezető le is mondott, sajnos nem a megfelelő módon kezelve a helyzetet. A vár a non-profit kft. üzemeltetéséből visszakerült  az önkormányzathoz. A nemzeti tulajdonban lévő műemlék-együttest az eredeti, 1994-es szerződés értelmében a település kulturális szakfeladatként üzemelteti – és úgy tűnik, nem eredménytelenül. Mint a legutóbbi testületi ülések anyagaiból is kiderül: amellett, hogy az önkormányzat egyenesbe hozta a non-profit kft-t, takarékos és átgondolt gazdálkodással gyakorlatilag az előszezonra kiegyenlítetté tette a vár és szolgáltatásainak gazdálkodását is. Mindezek tükrében a faluvezetés joggal reménykedhet abban, hogy a Kinizsi vár idén pozitív szaldót tud felmutatni, hiszen a turisták zöme július-augusztusban érkezik a Balaton-felvidékre, így Nagyvázsonyba is.

ÁTVILÁGÍTÁS ÉS KEZDŐDŐ MUNKÁLATOK

A nagyvázsonyi önkormányzat hivatalos tájékoztatójából kiderül, a belső ellenőrzés pénzügyi, pénzkezelési szabálytalanságok garmadáját tárta fel a non-profit kft. korábbi vezetésénél. A szúrópróba-szerűen kiragadott számláknál kiderült, hogy a szerződött összeg többszörösét fizette ki a volt várvezető fővárosi pr-cégeknek, építőipari kivitelező vállalkozóknak . A több, többszázezer-forintos, esetenként milliós nagyságrendű kifizetésnél nem volt megrendelő, nem volt szerződés, nem volt teljesítési igazolás – ahogy a belső ellenőr fogalmazott: egyértelműen és rendkívül hanyag volt a non-profit kft. vagyonkezelése. Mint megtudtuk, jelenleg is zajlik ezen teljesítések vizsgálata a jó hírnevéért is (és az önkéntes lemondását követően egy munkaügyi polgári) pert is indító Mekler Norbert kifizetéseivel kapcsolatban. A rendbetételre nagy szükség van, hiszen még idén nyáron megkezdi a magyar állam a régészeti munkálatokat, hogy ősz végére elkészülhessenek a várfejlesztés tervei, így a Magyar Kormány tavasz végére lebonyolíthatja a közbeszerzést és 2018 nyarán elindulhat a palotaépület visszaépítése a nagyvázsonyi Kinizsi várban. Mint ismeretes, a Nemzeti Várfejlesztési Program meghirdetett helyszínei között Nagyvázsonyban a legmagasabb támogatással valamivel több, mint 1 milliárd forintot fordít a kormány a fejlesztésre, hogy a megújuló műemlék és a visszaépítendő palota otthont adjon XXI. századi bemutató- és élménytermeknek.

FORMA 1-ES PROGRAMKAVALKÁD

Aki tehát még az 1966-os feltárás állapotában szeretné megtekinteni a Kinizsi Várat, az jól teszi, ha idén ellátogat Nagyvázsonyba, például a július 13-16-i Hazajáró Napokra vagy az augusztus 18-20-i Virtusra. Előbbiben a legendássá váló csíki sörrel és a honismereti magazin arcaival is találkozhat, utóbbiban igazi kuriózum lesz a lóerők találkozója, hiszen a négylábú igások mellett, többszáz-lovas autócsoda is bemutatkozik, hogy a legszerencsésebbek a monzai Forma 1-es futamra nyerhessenek belépőt, négy csillagos szállodában ellátást és egy nagyértékű autó teljeskörű 5 napos használatát. Ha valaki nem a fesztiválhangulatba szeretne belecsöppenni, akkor július 1 és augusztus 20 között a vár mellett a minden nap többször megrendezésre kerülő várjátékokat tekintheti meg, kipróbálhatja a zenés idegenvezetéssel ellátott Gedeont, az e-buszt egy 30 perces falubemutató körre, megtekintheti a Szabadtéri Néprajzi-múzeum, a Szobagaléria és a Postamúzem interaktív kiállításait.

Most pedig következzen egy videó:”

Sz.B., fotó: P.Z., eredeti cikk megtekinthető itt

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.