2020. julius 6., Csaba

Itthon voltunk – lezajlott a II. Hazajáró napok és a IV. Várbál

kinizsi szövetség 2017 táblaavatóCsütörtökön és szombaton rengetegen, szombaton és vasárnap is szép számmal jöttek el a II. Hazajáró Napokra, a várbálban pedig alig fértek el a résztvevők.

Munka, öröm, szeretet

A Hazajáró Napok rendezvényeinek sorában pénteken délután ünnepélyes zászlófelvonásra került sor a Községháza előtt. Az ünnepségen részt vett Pánczél Károly, a Parlament Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke, Tiffán Zsolt országgyűlési képviselő (Ormánság) és Fenyvesi Zoltán a Veszprém Megyei Önkormányzat alelnöke, valamint a Kinizsi Szövetség tagtelepüléseinek képviselői (ld. nyitókép, fotó: veol.hu). Fábry Szabolcs polgármester köszöntőjében elmondta, hogy 16 657 lakost képvisel az a kilenc település, amely tavaly zászlót bontva megalakította a Kinizsi Szövetséget a Kárpát–medencében. A szövetség tagjai az elmúlt évben 31 napot töltöttek azzal, hogy meglátogatták egymást, felvették személyesen a kapcsolatot és részt vettek egymás rendezvényein. Közel ötven napot pedig a szervezésre, háttér munkákra fordítottak. “Azt gondolom, hogy az, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő, a Parlament Nemzeti Összetartozás Bizottsága és a Veszprém Megyei Önkormányzat segíti, támogatja, pályázati úton és egyéb módon bátorítja ennek a szövetségnek a létrejöttét, ez nem magától történik, e mögött munka van, barátság van és őszinte öröm, szeretet egymás iránt” – fogalmazott Nagyvázsony polgármestere. Szólt arról is, hogy ezek az együttműködések nem terhek a mindenkori magyar kormánynak, hanem lehetőségek a kulturális és a gazdasági együttműködésre.A tavaly elültetett és szépen növekedő összetartozás fája mellet, az ünnepségen felavatták azt az iránytáblát, amely megmutatja, hogy milyen irányban és mekkora távolságra helyezkednek el a Kinizsi Szövetség tagjai Nagyvázsonytól.

hazajáró megnyitó

Pánczél Károly és Fábry Szabolcs a megnyitón

“Tartsuk a kapcsolatot közös megmaradásunkért”

Pánczél Károly elmondta, hogy az egy évvel ezelőtt nagyvázsonyi kezdeményezésre alakult Kinizsi Szövetség lényege az volt, hogy különleges testvértelepülési kapcsolatokat hozzon létre. Egyszerre hét-nyolc testvért is szerzett magának a határon túlról Nagyvázsony. Igyekeztek azokról a területekről településeket találni, amerre valaha Kinizsi megfordult. A testvértelepülési programban kirajzolódik előttünk Kinizsi élete is, és érdemes azt a hősi korszakot megidézni. Ugyanakkor a napjainknak szóló üzenet az, hogy nemcsak a kormány folytat egy nemzetpolitikát, hanem amit tapasztalunk, hogy megyei jogú nagy városok, megyék keresik a határon túli kapcsolatokat és ugyanúgy kisebb települések is, jelen esetben Nagyvázsony is, az a mai nemzetpolitikai irányhoz, hogy tartsuk a kapcsolatot az elszakított országrészekkel, hogy segítsük őket, hogy megmaradhassanak a szülőföldön, ehhez szervesen illeszkedik a nagyvázsonyi rendezvénysorozat – nyilatkozta Pánczél Károly. A rendezvényt köszöntötte megható szavakkal Kovács Mária, Székelykeve (Délvidék) polgármestere és Rancz Károly, Pancsova alpolgármestere.

Győrffy-Villám András és Zsombor, mestersolymászok

Győrffy-Villám András és Zsombor, mestersolymászok

Rengetegen jöttek el a rendezvényekre

Az események a Reményi Rendezvényházban és a Kinizsi Várban folytatódtak illetve zajlottak csütörtök óta. A programokra rekordszámú közönség érkezett csütörtökön és szombaton, de pénteken és vasárnap is szépszámmal jöttek a helyiek és a turisták az eseményekre. A rendezvényházban Jakab Sándor, Kenyeres Oszkár, Moys Zoltán, a Hazajáró Magazinműsor (MTVA) arcai és rendezője tartott szívbe markoló, filmvetítéssel egybekötött előadást a műsor legmeghatóbb és legvidámabb pillanataiból. Sebestyén István tolnai mesemondó felnőtt mesékkel szórakoztatta a rendezvényházat szinte zsúfoltságig megtöltő közönséget, a programot a helyi férfi Dalárda egészítette ki. Péntek este tábortűz és a Tiffán-pincészet borbemutatója valamint Horváth Richárd és Tibor cigányzenéje tartott szinte hajnalig. A Kinizsi Várnál népzenészek, meseelőadások, Süsü, ugrálóvár, népi játszótér, Csíki-sör pavilon, lacikonyha, salföldi kopjások, helyi végvári hagyományőrzők, Győrffy-Villám András és solymászmesterei tartottak bemutatót, szombaton este pedig a 2011 után (2015, 2016) idén is, immáron a IV. Várbál zajlott az ősi falak között. A Frisson Zenekar muzsikájára többszáz – főként nagyvázsonyi – ropta a táncot a hűvös nyárestében. A várbált Zékány Zsolt alpolgármester nyitotta meg Fábry Szabolcs polgármester köszöntője, Tiffán Zsolt és Vincze Gábor alpolgármester (Egyházasbást, Felvidék) ünnepi beszéde után.  A várbál megnyitását a Rába-fivérek (Kassai Lovasíjászok, Szmrecsányi-törzs) fantasztikus íjászbemutatója tette igen különlegessé.

A programokon a szombati Hazajáró-túrák vezetői, akik a műsor ismert arcai úgy fogalmaztak: nem csak a műsor stábja, hanem a Kinizsi Szövetség-delegációk és a turisták is itthon voltak Nagyvázsonyban.

veol.hu és a facebook-tudósítások nyomán

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.