2020. julius 3., Kornél, Soma

Fogatverseny, lovas bemutatók, alapkőletétel, díjátadások az idei Virtuson

virtus 2017 2 kisIdén is lebonyolításra került immáron negyedik alkalommal a VIRTUS – Lóerők Napja rendezvénysorozat Nagyvázsonyban. A fogatosok látványos küzdelmei mellett alapkőletételre Ugron Ákos helyettes államtitkárral és a Nagyvázsony Jó Hírneve-díjak átadására is sor került. Előbbit a csetényi Varga Zsolt nyerte, utóbbiban a Mesevár Óvoda és Bölcsőde, Szombati József és Hauck Zsolt részesült.

A fogatosok "korelnöke", Csuti István is benevezett

A fogatosok “korelnöke”, Csuti István is benevezett

Hetven ló fogatos versenye mellett Hock Júlia díjlovas-bemutatójában, a Nemesleányfalui Lovas Club látványos lovasprogramjában, Rába Ádám, Rába Roland lovasíjászok és a Kinizsi Vár hagyományőrzőinek bemutatójában is gyönyörködhetett a szépszámú közönség augusztus 19-én. Az egész napos eseményen összességében mintegy 90 ló, 200 résztvevő működött közre, hogy a többszáz-fős közönség számára felejthetetlen élményt biztosítson. Az önkormányzat és a Nemesleányfalui Lovas Egyesület valamint a Pontes Alapítvány programját több tucat önkéntes és magánszemély támogatta, segítette.

virtus 2017

Látványos pillanatok egyike

Mindemellett a rendezvénnyel párhuzamosan zajlott a Veszprém megyei Geokesser-találkozó és verseny is, ahol száz résztvevő, benevező gyalogos, motoros és autós kategóriában vehetett részt a tájékozódási versenyen. Az alkalmat autókiállítás, légvár és egyéb kísérőprogramok egészítették ki.

A fogatos találkozó “Formula 1″ kategóriáját, a maraton-kategóriát idén a csetényi Varga Zsolt nyerte meg, átvéve ezzel a Jobbágyi József-Emlékkupát is Ugron Ákostól, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkárától és Fenyvesi Zoltántól, a Veszprém megyei Közgyűlés alelnökétől. A díjátadások közben köszöntötték a fogatosok Jobbágyi József barátját, a napokban 75 éves Csuti Istvánt is, aki szintén elindult az idei versenyen.

Ugron Ákos h. államtitkár a pónikategória győztesénél

Ugron Ákos h. államtitkár a pónikategória győztesénél

Alapkőletétel: hagyomány-táj-ökológia együttese

A település önkormányzata és a Pontes Alapítvány a Virtus- Lóerők Napja rendezvényeinek díjátadó ünnepségével egybekötve szervezte meg az első Magyar Igásló Ökológiai és Tájérték Központ ünnepélyes alapkőletételét. A rendezvényen részt vett Ugron Ákos Gábor, állami földekért felelős helyettes államtitkár és Fenyvesi Zoltán a Veszprém Megyei Önkormányzat alelnöke is.  A létesítmény nevével kapcsolatban elmondta, hogy mindegyik szónak fontos jelentősége van. Az igáslónak, mert a ló az egyik ősi hagyományunk a solymászat mellett. A tájnak is, mert ebben vagyunk, ebben éljük a kultúránkat, és az ökológiának is, mert ez a természeti környezet az egyik legfontosabb örökségünk – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Hock-Tillier Júlia bemutatója végén

Hock-Tillier Júlia bemutatója végén

Az ország első ilyen létesítménye több funkciót is ellát majd. Egyfelől a látogatóközpont épületében interaktív eszközök segítségével ismerkedhetnek gyermekek és felnőttek, illetve csoportok a munkalovak világával. Tematikus hétvégéken  pedig nem csak az élményteremben, hanem kint a szabadban nézhetik meg és ki is próbálhatják a látogatók a lovas szántást, a szénacsinálást, a boronálást, fakitermelést, vetést és egyéb lovas munkákat. A látogatóközpont ugyanakkor számos tematikus fogatos program , mint borvacsorák, gyógynövénytúrák, fogatos zarándoklatok, fogatos pikniktúrák szervezését is felvállalja majd. Az épületegyütteshez családi rendezvények, esküvők, céges csapatépítők számára is alkalmas, high-tech vetítőkkel, ledfalas technikával ellátott nagyterem, szabadtéri élményelemek és egy, a Szent Jakab-romokat és a tájérték-területet bemutató tanösvény is megépül.

Rába-fivérek bemutatója

Rába-fivérek bemutatója

A lovas versenyek díjátadója után az alapkövet Fábryné Takács Tímea a Pontes Alapítvány elnöke és Ugron Ákos Gábor helyettes államtitkár helyezte el. Fábry Szabolcs polgármester reményét fejezte ki, hogy az új központ sok munkát és sok feladatot ad majd nem csak az építése, hanem a működtetése során is, és élénkíti a turizmust a településen és a környéken. A lovak pedig további barátokat szereznek általa. Ugyanakkor a központ szeretne a nagy-és dédszülei életpályája és mártíromsága előtt is, és általában a magyar lovas kultúra előtt is tisztelegni ezzel a hellyel.

Szombati József, Stáhl Györgyné, Hauck Zsolt és Fábryné dr. Takács Tímea

Szombati József, Stáhl Györgyné, Hauck Zsolt és Fábryné dr. Takács Tímea

Ünnepségek és Nagyvázsony Jó Hírneve-díjak

Augusztus 20-án ünnepi szentmisére került sor a Szent István-templomban, ahol megszentelésre került az idei új kenyér is. A teljesen megtelt templomi szertartás résztvevői a kijáratnál rögtön kóstolót is kaptak, a katolikus hívek, asszonyok és a Kinizsi Táltosai Néptáncegyüttes táncosai kínálásának köszönhetően. Délután került sor a Szent István-napi önkormányzati ünnepségre, ahol Módri Györgyi és Kőrösi Csaba,  a Petőfi Színház színművészei adtak lélekemelő ünnepi műsort.

Alapkőletétel: Fábryné dr. Takács Tímea és Ugron Ákos

Alapkőletétel: Fábryné dr. Takács Tímea és Ugron Ákos

Fábry Szabolcs polgármester ünnepi köszöntőjében Kodolányi János írót idézve hangsúlyozta, államalapító királyunk tudta, hogy “nem véletlen, hova születtünk, hol élünk, mit hiszünk, mit tagadunk és mit ölelünk magunkhoz (…), ahogy az sem véletlen, milyen sors az, amit végig kell az embernek küzdenie“. Szent királyunk a kereszténységre helyezte a nemzet jövőjét, semmi okunk 1017 év után lecserélni azt, a mi megtartott bennünket több, mint egy évezreden át. Számot vetve az eredményekről, elhangzott, az elmúlt egy évben átadásra került a 15 új kedvezményes telek kivitelezésre; megújult a teljes közvilágítás; felépült egy új híd a dr. Horváth Balázs-sétánynál; új turisztikai attrakciók közül az E-busz nem csak az idegenforgalmat, hanem a helyi időseket, gyermekeket is szolgálja; átadásra került a munkaterület az új napelem-erőmű részére; közös erőfeszítéssel letették a Novus Interiőr kft-vel 100 új munkahely alapjait; szeptemberben megkötésre kerülhet a konzorcium a Magyar Állammal a várfejlesztés érdekében; a rendezvényház kávézója nem csak vendéglátó, hanem közösségi tér lett; megköttetett az együttműködés a megyével és a közúttal, hogy még az idén megújuljon a teljes Rákóczi út és a Szent János-híd; átadták az értesítést a környezetbarát közlekedés-fejlesztés-pályázatról (erről itt írtunk korábban), amint felkerül a hivatalos felületre is a pályázati döntés, megkezdődhetnek a közbeszereztetések is. Mindehhez csapatszellemre, csapatmunkára, kollégákra, gyűlöletmentes kommunikációra és a követendő példákra, olyan példákra, mint a korábbi és az idei díjazottak példái, van szükség – hangsúlyozta a településvezető.

Új kenyér érkezik a Szent István-templomban tartott szentmisére

Új kenyér érkezik a Szent István-templomban tartott szentmisére. Fotó: Stáhl Barbara

Idén tizedik alkalommal adta át civil szervezetek és korábbi díjazottak javaslatára a nagyvázsonyi Pontes Alapítvány a Nagyvázsony Jó Hírneve-díjakat (korábbi díjazottak listája itt olvasható). A hagyományokhoz híven 2017-ben is volt a díjazottak között mesterember; közéleti ember és közösség/intézmény is. Fábryné dr. Takács Tímea, az alapítvány elnöke az idei díjakat szakmai és autóversenyzői munkájáért, kitartó sikereiért Hauck Zsolt autószerelő-mesternek; közéleti és egyházközségi szolgálataiért Szombati József volt polgármesternek, református gondnoknak, közalapítványi elnöknek; valamint az idén 120 éves Mesevár Óvoda és Bölcsődének illetve Stáhl Györgyné intézményvezetőnek adta. Zékány Zsolt alpolgármester önkéntes munkáért adott át emléklapot Szabó Lászlónak (Horváth Balázs-sétány körüli munkálkodás) és a Nemesláenyfalui közösség képviseletében Rózsás Andreának. Megható pillanata volt az ünnepségnek, amikor Sophie Endres, németországi önkéntes (Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület) egy éves munkájáért átvehette a Német Nemzetiségi Önkormányzat (NNÖ) emlékplakettjét. Átadásra került volna a tizenöt éve, az NNÖ által alapított “Nagyvázsony Sportjáért Vándorserleg” is, de az idei díjazott, Szalai László bekerült a balatonfüredi Senior-teniszverseny páros döntőjére, így az elismerést egy másik alkalommal tudja/fogja átvenni.

Fotók (ahol nem jelöltük): Mesterházi József

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.