2020. augusztus 15., Mária

OMÉK-on a vázsonyi jószág

boci-boci omék előttAz ország legnagyobb mezőgazdasági seregszemléjére “utazott” a nagyvázsonyi magyar tarka borjával.

A magyar mezőgazdasági kiállítások története egészen a XIX. század elejéig nyúlik vissza. Elsőként talán a Széchényi István gróf szervezte, 1829-ben tartott „állatmutatást” tekinthetjük, majd az 1830-as években már rendszeressé váltak a kibővült kiállítások és vásárok. Már a kezdetektől elsődleges célként a termelők, kereskedők és fogyasztók közti kapcsolatok bővítése, a kereskedelem fejlesztése, a piaci információk terjesztése volt a legfontosabb küldetése a vásároknak mely napjainkban sem változott, inkább csak bővült a modern kor kihívásainak megfelelően.

A leányfalusi legelőkön "edződött" magyar tarka felvonul az OMÉK-on borjával. Fotó: facebook

Az OMÉK az 1970-es „Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Tenyészállatvásár”-ról, Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárra átkeresztelt rendezvénytől viseli a napjainkra védjeggyé vált „OMÉK” elnevezést. Az elnevezéstől függetlenül elmondható azonban, hogy az OMÉK illetve a korábbi neveken megrendezett országos seregszemlék, mind célként tűzték ki, az agrárium szinte teljes vertikumának egy helyen, összefogottan történő bemutatását. A mezőgazdaság különböző ágainak felvonultatása, amely napjainkra már az adminisztráció, a különböző támogatási rendszerek, az élelmiszerbiztonság, és rengeteg egyéb kiegészítő funkció bemutatásával is kiegészült, az OMÉK-on mutatkozhat meg egymás és az ország színe előtt a legösszefogottabban.

boci-boci karámbanA seregszemlén idén (is) részt vett a Nagyvázsonyi Kinizsi Mezőgazdasági Kft illetve a Tálodi Agrár kft. A mintegy hetven helyi család közös cége többszáz-fős génállományban szereplő magyar tarkával büszkélkedhet, amelynek tejét két nagyvázsonyi tejautomatából is be lehet szerezni, meg lehet kóstolni. A tehenészeti ágazat standján illetve az erre kijelölt területen a Tálodi Agrár kft-től egy magyar tarka és annak borja “szerepelt” nagy sikerrel az idei OMÉK-on, hogy a kiállítás után visszatérjenek Nagyvázsony és Nemesleányfalu legelőire.

Címlapfotó:OMÉK-ra “készül” a nagyvázsonyi magyar tarka borjával (facebook)

Kisfotók(facebook):

A leányfalusi legelőkön “edződött” magyar tarka felvonul az OMÉK-on borjával.

Fitler Balázs telepvezető az OMÉK-on a vázsonyi magyar tarkával és borjával. A karámtáblán a büszke felirat: GMO-mentes takarmány. A felvételekre kattintva azok külön ablakban, nagy méretben is megnyilnak

Címkék: , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.