2020. augusztus 15., Mária

Kinizsi előtt (is) tisztelgett a Kinizsi Szövetség

kenyérmező 2017 zászlószentelés utánKenyérmezőn koszorúzott a Kinizsi Szövetség, a szervezethez tartozó településekkel közösen az 1479.október 13-i diadal évfordulóján. A csata helyszínén lévő Alkenyéren éppen újítják az emlékmű melletti állomást és a szobor környezetét, de sikerült megtartani a megemlékezést.

kenyérmező 2017 szobornál

A szobor körül zajló felújítási munkák miatt alig fértek el a delegációk az emlékműnél

Kinizsi Pál dél-erdélyi győzelmének híre egész Európát bejárta jelentősége miatt. A kenyérmezei koszorúzás keretében erre is emlékezve a dévai ferences otthonban nevelkedő gyermekek adtak lélekemelő műsort. A hétvégén látogatást tettek a delegációk Gyulafehérvárott is, tisztelegve a székesegyházban nyugvó, Kinizsit egy generációval megelőző másik törökverő, Hunyadi János sírjánál illetve Márton Áron, legendás erdélyi püspök szarkofágja előtt. A delegációk pancsovai postagalambokat is útnak indítottak az erdélyi érsekség központjából “Voltunk, vagyunk, leszünk” üzenettel.
Vasárnap Déván, a ferences templomban ünnepi szentmisén kerültek felszentelésre a Kinizsi Szövetség zászlói is (címlapfotónkon középen Pánczél Károly), és a szertartás keretében adta át Pánczél Károly országgyűlési képviselő, a szövetség védnöke vándorbölcsőt a csernakeresztúri Nyisztor-családnak. A Déva melletti falu is tagja a szövetségnek, a falusi vendéglátás helyi “motorja”, a Nyisztor-család pedig adventre vár kisfiút.

Rába József dévai nevelőszülőkkel és adományával

Rába József dévai nevelőszülőkkel és adományával

A Parlament Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke, a Kinizsi Szövetség védnöke részt vett a misét megelőző záró kerekasztal-beszélgetésen, ahol a delegációk ismertették jövőbeni terveiket és vállalásaikat iskolások, vállalkozók és kulturális együttműködések területén.

A Dévai Ferences Rendház meglátogatásának keretében a szövetség adományát adták át, illetve Rába József, “Bozsó”, nagyvázsonyi amatőr festő gyönyörű Kinizsi Vár-grafikáját ajándékozta a gyermekotthonnak.

fotók: facebook

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.