2020. julius 12., Izabella, Dalma

Megrongálták Máriát

betlehem rongálásMa hajnalra virradóra megrongálták a nagyvázsonyi betlehem Mária-figuráját. Ismeretlen tettes után nyomoz a rendőrség, a vallási jelkép rongálása pedig minősített eset, amely akár 3 évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Ma hajnalra ismeretlen tettes, tettesek (?) bemászott/tak a faluközpontban lévő zenés betlehembe. A vallási jelkép Mária-figurájának kezét és fejét kitekerték, letekerték, Jézus édesanyjának fejét letekerték és a földre hajították. Szűz Mária ruhája szintén a földön kötött ki és azt meg is taposta a lelketlen rongáló.

A Nagyvázsonyi Önkormányzat ismeretlen tettes ellen tett feljelentést rongálás minősített esete miatt, hiszen a rongáló nem “pusztán” rongált, hanem vallási tisztelet tárgyát rombolta le, ami a jogszabály ebben a minősített esetében bűntettnek minősül, ami 3 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. A téren 4 kamera is figyeli a járdákat, így könnyen lehet, hogy az elkövető nem tudott úgy érkezni vagy távozni hogy azt ne vegye fel valamelyik műszer.

A lakosok közül rengetegen kommentelik az eseményt és egyértelmű, hogy elemi a felháborodás. Nagyvázsonyban nem jellemző a vandalizmus, a településen sem vallási sem egyéb értelemben nem volt az elmúlt időben rongálásos bűncselekmény. De nem csak ezért elképesztő a történet. A faluban tavaly indították útjára a 100 fős Betlehem c. programot (erről itt írtunk): a Szenteste előtti éjszaka a falu apraja-nagyja, óvodástól az időskorúig összesen mintegy 100 személy adja elő Jézus születésének misztériumát a Kinizsi Vár előtt. Az idei alkalomra is készülnek a szereplők, szinte az egész települést megmozgatja a közös ünneplés, csak remélni lehet, hogy nem azért történt ez az eset, mert van/vannak akit/akiket irritál a karácsony vagy szinte az egész falu közös elő-szentestéje.

Címkék: ,

Hozzászólás nem engedélyezett.