2020. május 28., Emil, Csanád

Megtörtént az aláírás: 1 milliárd 16 millió forint a Kinizsi Várra

várfejlesztés belső udvar2videóval

December 13-án aláírta a Nemzeti Örökségvédelmi, Fejlesztési Non-profit kft (NÖF) és az irányítóhatóság a támogatási szerződést. Innentől hivatalosan is elindult a Kinizsi Vár fejlesztése, rögtön elő is bukkant egy mintegy 500 éves ágyúgolyó a várárokban. Videóval mutatjuk be, milyen  volt, milyen lesz a régi-új Kinizsi Vár Nagyvázsonyban.

Közéleti kávéház: Fábry Szabolcs polgármester és Buzás Gergely tájékoztatta a résztvevőket. December 13-án aláírták a támogatási szerződést

Közéleti kávéház: Fábry Szabolcs polgármester és Buzás Gergely tájékoztatta a résztvevőket. December 13-án aláírták a támogatási szerződést

A kiemelt műemlékeket, állami tulajdonú várakat felügyelő, kezelő NÖF és a Magyar Kormány GINOP-fejlesztési programokért felelős Irányító Hatósága aláírta a Nemzeti Kastély- és Várfejlesztési Program nagyvázsonyi támogatói szerződését (TSZ.). A TSZ. értelmében a NÖF-nek 2019 nyaráig kell lebonyolítani a tervezés, engedélyeztetés, közbeszereztetést és kivitelezés, valamint az elszámolás, projektzárás munkáit. A program keretében ugyancsak december 13-án megkezdődtek a korábban még fel nem tárt részek régészeti munkálatai is, a kedvező időjárásnak is köszönhetően már dolgoznak a veszprémi szakemberek a Kinizsi Várban, ahol rögtön egy ágyúgolyó is előkerült az ásatásnak köszönhetően.

A lakótorony és a belső udvar látványa

A lakótorony és a belső udvar látványa

A várfejlesztésről Buzás Gergely szakértő tartott ugyancsak december 13-án előadást a nagyvázsonyi közéleti kávéházban. A szakértő, egyben visegrádi múzeumigazgató elmondta, a Hunyadi Mátyás-emlékévvé nyilvánított 2018-2019-es munkálatokban megújul az emblematikus lakótorony illetve visszaépül a belső loggia-val ellátott monumentális palotaszárny, ahol a nagyterem mellett foglalkoztató termek, kiállító- és élményterek kerülnek kialakításra.

Korábban beszámoltunk róla mi is, hogy az önkormányzat a fejlesztés érdekében együttműködési és használati szerződést kötött a NÖF-fel illetve Gulyás Gergely parlamenti alelnökkel 2016 nyarán, ünnepélyes keretek között írták alá (erről itt tudósítottunk) a várfejlesztés szándéknyilatkozatát. Időközben az állami átszervezések és a program csökkentése dacára Nagyvázsony bent maradt a programban és a TSZ-ben 1 milliárd 16 millió forintot fordít a magyar állam uniós és hazai forrásból a Kinizsi Vár fejlesztésére, turizmus-fejlesztésre.

A régészek egy ágyúgolyót is előástak a várárokból (képünk előterében)

A régészek egy ágyúgolyót is előástak a várárokból (képünk előterében)

A program teljes forrása állami program, a támogatás nem fut át a település számláján, de annak előnyeit és eredményeit a turisták mellett elsősorban a helyiek, a helyi turizmus élvezhetik. Fábry Szabolcs polgármester a közéleti kávéházban hangsúlyozta, hogy bár Adventben nincs helye az aktuálpolitikának, a 2018-as tavaszi választás tétje Nagyvázsony szempontjából mindenképpen a várfejlesztés kormányprogramja is.

Alábbi videóban megtekinthető a Kinizsi Vár gótikus-reneszánsz (Kinizsi- és Horváth Márk-korabeli) állapota, amelynek jelentős része visszaépül a várfejlesztésnek köszönhetően:

Címkék: , , , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.