2020. február 19., Zsuzsanna

Székely zászló a faluközpontban

székely zászlóA román miniszterelnök “lógni fognak a székely zászló mellett a helyiek is” című gyűlölködő és elképesztő kijelentésére reagálva Kárpát-medence szerte kihelyezik a székely zászlókat. Így tett Nagyvázsony önkormányzata is.

Bocsánatkérésre szólította Mihai Tudose román miniszterelnököt Porcsalmi Bálint. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség ügyvezető elnöke az is kéri, Tudose vonja vissza a magyar autonómiatörekvésekről szóló nyilatkozata. Porcsalmi Bálint felelőtlennek, a miniszterelnöki tisztséghez méltatlannak minősítette a román kormányfő szerda esti nyilatkozatát. Szerinte “a primitív és középkori viszonyokra jellemző nyilatkozatával a miniszterelnök leplezetlenül megfenyegette” a székelyföldi magyar közösséget. Mint ismeretes, a román kormányfő azt mondta: “Ugyanaz lesz a válaszom, mint amikor, nem tudom milyen nap alkalmából, zászlót próbáltak kitűzni. Ekkor világossá tettem, hogy ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is.”

A nagyvázsonyi önkormányzat a Községháza előtti zászlórudak egyikére felhúzták a székely zászlót, mert – ahogy Fábry Szabolcs polgármester fogalmazott közösségi oldalán, “szomorú és elképesztő a román miniszterelnök akasztós kijelentése. Szolidaritásunk egyértelmű a székely néppel, testvéreinkkel. Ennek jeleként a Községháza előtti parkban kihelyeztük a székely zászlót. Mi egy vérből valók vagyunk.” – zárta írását a településvezető.

Címkék: , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.