2020. augusztus 15., Mária

Ellenzék: akár Nagyvázsonyba is telepítenének migránsokat

migránsinvázióA Magyar Idők konzervatív napilap összeállítást készített az ellenzéki pártok kormányfőjelöltjeinek korábbi nyilatkozataiból. Ebből kiderül, van olyan balliberális vezető politikus, aki felhagyott laktanyákba, többek között akár a nagyvázsonyiba is migránsokat telepítene. Akinek picit is aggasztó ez az elképzelés, annak javasoljuk február 7-én a Közéleti Kávéház rendezvényét, ahol Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő fog beszélni napjaink világpolitikájáról és a migránsinvázióról.

Amióta a magyar kormány felvetette a kerítés gondolatát, majd felépítette a fizikai határzárat, hogy megfékezze a Magyarországra belépni akaró illegális migránsokat, az ellenzéki pártok zsigerből ellenezték azt, és a kormányt támadták a meghozott intézkedések ­miatt. A választások közeledtével egyik-másik párt vezetője – feltehetően politikai érdekből – visszakozni próbál, ám a múltban elhangzott markáns véleményük magáért beszél.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje 2015 májusában „kormányzati gumicsontnak” nevezte a fizikai határzárat. Két hónappal később a volt miniszterelnök azt mondta: „a magyar kormányfő a tragikus párizsi merénylet óta tudatosan mossa össze a bevándorlókat, a menekülteket és a terroristákat”. A röszkei zavargásról pedig úgy fogalmazott: „rendőrök támadtak a békés menekültekre, nem pedig fordítva”. A DK első embere arról is meg volt győződve, hogy Euró­pát nem kell félteni a migrációs hullámtól, nem fenyeget bennünket, hogy kalifátus lesz Európában. Karácsony Gergely, a baloldali összefogás kormányfőjelöltje, a Párbeszéd

Karácsony Gergely, a baloldal jelöltje: szerinte akár a nagyvázsonyi kis-Moszkvába is lehetne hozni menekülteket

Karácsony Gergely, a baloldal jelöltje: szerinte akár a nagyvázsonyi kis-Moszkvába is lehetne hozni menekülteket

Magyarországért elnöke a határzár kapcsán úgy értékelt: „Meggyőződésünk, hogy egy sokszínű, különböző kulturális tulajdonságokkal és háttérrel rendelkező közösség erősíti és előreviszi Magyarországot.” A Párbeszéd azt hangoztatta, tévút a határzár; 2015 májusában olyan javaslatcsomagot tettek közzé, amelyben felszólították a kormányt, hogy semmiképpen ne épüljön fel a határkerítés, amit a párt tagjai rendre „vasfüggönynek” neveztek. A déli határzárról még tavaly szeptemberben is azt mondták: „a kerítés léte és az erről szóló beszéd sem szolgál mást, mint a Fidesz hatalmi érdekeit”. A párt javaslata szerint kerítés építése helyett inkább EU-s forrásokból újítsák fel és azonnal nyissák meg a használaton kívüli laktanyákat, azokban helyezzék el a menekülteket. Erre a sorsra szánja tehát Karácsony Gergely és szövetsége például a nagyvázsonyi Kis Moszkva-laktanyát is…

Szél Bernadett vezette LMP sem támogatta a kerítés megépítését, mondván: „A határzár nem oldja meg a migrációs válságot, a kerítés csak ideiglenes útelterelés lesz addig, amíg nem kezelik a probléma gyökerét, és nem csökkentik az unió felé induló migránsok számát.” A párt társelnöke úgy vélekedett, „a határok lezárása semmire sem jó, csupán riogatás”, de ő mondta azt is, hogy „Magyarországon a bevándorlás nem probléma, menekülthullám pedig nincs”, a „kormány napi szinten egy olyan témát hangosít fel a médiában, amivel Magyarországnak jelenleg nincsen problémája”. Szél szerint egyébként az látszik, hogy „a betelepült migránsok nem elveszik az európaiak munkáját, hanem nettó befizetők”. A kvótáról még nemrégiben is úgy fogalmazott a párt, „az nem oldja meg a problémát, de 1200 menekült befogadása nem is jelent megoldhatatlan feladatot egy ekkora országnak”. Szél Bernadett a napokban is azt nyilatkozta: „természetesen nem tudjuk lebontani most a kerítést, azt, hogy mit szeretnénk, vagy mit nem, az teljesen mindegy”.

Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje korábban úgy fogalmazott: „a kerítés egy hatalmas bukás”. A párt elnöke 2015-ben a határon azt nyilatkozta: „a kerítés még fel sem épült, de már nyilvánvalóvá vált, hogy alkalmatlan Magyarország megvédésére”, és „csupán egy kommunikációs blöff, mert átjárható, átvágható, megkerülhető, így illúzió azt gondolni, hogy sikeres lehet”. Ehelyett a Jobbiknak „sokkal olcsóbb és hatékonyabb megoldása van: az önálló határőrség visszaállítása”. Az elnök arról is beszélt korábban, hogy 1300 migráns befogadásán el lehetne gondolkodni. Szigetvári Viktor, az Együtt kormányfőjelöltje annak idején az ATV-nek azt mondta: Magyarországnak a rá korábban kiszabni kívánt kvótánál nagyobb mennyiségű menekültet kell bevállalnia, mint határország. A párt vezetője azt is mondta, hogy Magyarország méltó otthona lehet ezeknek az embereknek, akiknek egy része az átlagnál képzettebb, így szerinte idővel állást lehet biztosítani számukra hazánkban.

Teljes cikk elolvasható, ha ide kattint.

Címkék: , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.