2020. julius 7., Appolónia

Lovas farsang Nagyvázsonyban: “ahol nem csak élni jó, hanem hazajárni is…”

kiszebáb ég– ezekkel, a címben idézett szavakkal tudósít a Veszprém Megyei Hírportál közösségi oldalán. Lovas farsanggal, kiszebáb-égetéssel és pálinkamustrával űzték a telet a településen.

Hosszú sorban a fogatok, hosszú sorban a turisták autói a faluban, a faluközpont utcáiban

Hosszú sorban a fogatok, hosszú sorban a turisták autói a faluban

Nemcsak a lovasok és a felvonulók, hanem a lovak is maskarát húztak, hogy közösen űzzék el a telet hangos és látványos felvonulással, díszes fogatokkal és kiszebáb égetéssel. A már hagyományos lovasfarsangra mintegy 15 fogattal készültek a falu- és környékbeli gazdák, akikhez csatlakoztak a lovasok is. A résztvevők összegyűltek a lovasiskola udvarán, feldíszítették a fogatokat, és a lovakat, jelmezt öltöttek majd körbejárták a települést. Déltájban megérkeztek a falu központba, hogy elégessék a kiszebábot. A kiszebábot Fenyvesi Zoltán, a Veszprém megyei közgyűlés alelnöke gyújtotta meg idén (nyitóképünkön).

Az egyik legötletesebb lovas jelmez idén

Az egyik legötletesebb lovas jelmez idén

– Ez egy kis családias, hagyományőrző, télűző ünnepség. Nem akarunk fesztivált csinálni belőle, mert azokból már Dunát lehet rekeszteni. Annak nagyon örülünk, ha minél többen eljönnek a faluból és messzebbről is. Tervezzük a program tovább fejlesztését, de mindig is megmarad egy másfél-kétórás, könnyed összejövetelnek, ami arra jó, hogy öregbítsük a település hírnevét – fogalmazott Fábry Szabolcs polgármester. A jó hangulatról a Kinizsi táltosai táncegyüttes tagjai gondoskodtak, akik körbe táncolták a sokadalommal a lángoló kiszebábot. Az égetés végén „Vesszen a tél, vesszen a tél!” kiáltásokkal próbálták meg elűzni a telet a mulatság résztvevői – olvasható a veol.hu beszámolójában.

Fogatok, fogatosok díszben, maszkban

Fogatok, fogatosok díszben, maszkban

Évről évre több gazda nevez be a pálinkamustrára

Eközben a rendezvényházban már zajlott a III. Pálinkamustra. A helyi gazdák 20 féle pálinkát adta le a megmérettetésre. A zömében körte, szilva, birs és cseresznyepálinkák mellett, olyan különlegesség is előfordult, mint a szarvasgombás öreg körte. Zékány Zsolt alpolgármester, a zsűri egyik tagja elmondta, hogy idén rekordszámú nevezés érkezett. Évről-évre egyre többen kapcsolódnak be a versenybe és egyre nehezebb dolga van a bíráknak, akik a pontozásnál figyelembe vették az illat tisztaságot és karaktert, az íz tisztaságot és karaktert, valamint a harmóniát. Az izgalmas napot jelmezes farsangi bállal zárták a településen. A programokra érkezett a Kinizsi Szövetségből, a legdélebbi magyar közösség képviseletében, Pancsováról egy négy fős delegáció is Rancz Károly alpolgármester vezetésével – fogalmaz a Veszprém megyei Napló fényképes tudósításában itt.
fotók: ikszt, Nagyvázsony

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.