2020. junius 3., Klotild

“A nagyon elszánt és közös törekvés eredményre vezet”

kacsa– fogalmazott Gere D. Márk plébános atya közleményében. Nagyvázsonynak 75 millió forint támogatást hozott a tavasz, melyből templomok és a rendezvényház korszerűsödik, újul tovább.

Az önkormányzat és a római katolikus egyházközség közös munkájának szép eredménye lett. A Magyar Kormánytól 30 millió forintot kapott a település római katolikus közössége a Szent István-templom Kárpát-medencei szinten egyedülálló barokk oltárának megmentésére, 15 millió forintot pedig a Szent Ilona-plébániatemplom esztétikai felújítására. Gere Dávid Márk atya közleménye a közös munkáról és eredményéről:

“A kormányzat támogatja katolikus templomaink fejlesztését
Örömmel számolunk be Nagyvázsony közösségének arról az örömteli hírről, hogy a kormányzat támogatásra méltónak találta két – már régóta megoldásra váró – felújítási tervünket. Elsőként a Szent Ilona-templom belső felújítására beadott 15 millió forint összegű kérelmünk pozitív elbírálásáról kaptunk hírt, két héttel később pedig a Szent István-templom oltárainak felújítására szavazott meg a kormány 30 millió forint támogatást. Az összesen 45 millió forint támogatás példa nélküli és rendkívüli a nagyvázsonyi katolikus közösség életében. A támogatás elnyerése kimondottan közös eredmény: mind az önkormányzat, mind a plébánia prioritásként kezelte és minden lehetséges formában igyekezett a döntéshozók tudomására hozni a település elszántságát és az épületek felújításának szükségességét. A Szent István-templom felújításának kérelméhez a nagyvázsonyi német kisebbségi önkormányzat is kérelmet nyújtott be. Összegzésként megállapíthatjuk, hogy a nagyon elszánt és közös törekvés mindig eredményre vezet. Ezt az erőt megérezve Magyarország kormánya is mellénk állt és támogat bennünket abban a törekvésben, amelyben anyagilag támogatásra szorulunk, szakértelemmel és gondossággal viszont komolyan tenni tudunk közös nemzeti és helyi értékeinkért.

A Szent István templom barokk oltára, faragásai nemzeti szinten egyedülálló falusi szakrális értéket képivselnek. Majd' a 24. órában jött a segítség

A Szent István templom barokk oltára, faragásai nemzeti szinten egyedülálló falusi szakrális értéket képivselnek. Majd’ a 24. órában jött a segítség

Egy nap, két siker

Nagyvázsony Község Önkormányzata újabb támogatást kapott Magyarország Kormányától a Területi- és Településfejlesztési Operatív Programban benyújtott (TOP) újabb sikeres pályázatunknak köszönhetően.  Az elnyert 30.564.657 Ft. támogatásnak köszönhetően a Reményi Rendezvényház és a Községháza teljes fűtést, meleg vizet biztosító gépészete újulhat meg (így várhatóan a rendezvényház teteje is új, esztétikus burkolatot kaphat). A kormánytámogatás 100%-os támogatás, ahogy a korábban elnyert pályázataink is.

Eddig elnyert támogatásaink címmel a község facebook-oldalán összegzés jelent meg, amelyet mi is közlünk:
-megvalósult vagy szerződéssel bíró fejlesztések Nagyvázsonyban-
TOP-közlekedésfejlesztés, 272 millió forint: lassítósziget, járdák, gyalogátkelőhelyek, buszmegállók, faluközpont; KEOP-középületmegújítások, 150 millió forint: Egészségház, Községháza, Rendezvényház, Óvoda, Iskola, IKSZT, Nemesleányfalui közösségi ház, tűzoltószertár; EFOP, 238 millió forint: felnőttképzés 2 éven át, új munkahely 12 főnek 24 hónapon át, új terem kialakítása, felújítása a rendezvényházban; GINOP-Nemzeti Várfejlesztési program: a Magyar Kormánnyal közösen 1,06 milliárd forint várfelújítás, palotaszárny-építés, látogatóközpont-építés munkahely-teremtéssel; TOP-fejlesztés, 30 millió forint: rendezvényház és községháza korszerűsítése (fűtés, gépészet); Templomfelújítások: a római katolikus közösséggel közös lobbi eredményeként 45 millió forint támogatás két katolikus templomunkra; MVM-mel közösen: napelempark-építés 38 millió forint értékben (megépítés után: adó- és területbérlési bevétel falunknak); Veszprém megye önkormányzatával, a Magyar Közúttal közösen megújul a teljes Rákóczi út; Megújult a teljes közvilágítás 38 millió forint értékben; Megújult a rendezvényház belseje a TKKI-val közös felnőttképző projektben mintegy 5 millió forint értékben; Megújul a Községháza teljes belseje mintegy 12 millió forint értékben új Házasságkötő- és díszteremmel, új bútorokkal; 15 új (önköltséges vagy kedvezményes) lakótelek kialakítása mintegy 20 millió forint értékű közművesítéssel; A Novus-Interiőr Kft. projektjének támogatása: 1 milliárd forintos csarnokbővítés, építés, 70-80 új munkahely; EFOP-Pontes pályázata: új függönyök, falvédő-lambériák, rendezvények a rendezvényházban. Lapzártakor: elbírálás alatt áll az Egészségház teljes belső felújítása. A nagyvázsonyi, megvalósult vagy/és szerződéssel biztosított közvetlen források 2015-2017-ben (a NOVUS-fejlesztés nélkül számítva) meghaladják a 2 milliárd forintot. A fejlesztések jelentős részének indulása: 2018 tavasza (várfejlesztés: 2018 ősze).

Címkék: , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.